Ajax kán en mág Klaassen niet laten lopen

Foto: Ajax kán en mág Klaassen niet laten lopen

Het is onbegrijpelijk dat Ajax zolang twijfelt over het terughalen van Davy Klaassen. De middenvelder heeft bijna alles in zich wat de Amsterdammers nodig hebben. Klaassen is een jongen van de club, geeft nooit op en, niet geheel onbelangrijk, zorgt altijd op belangrijke momenten voor doelpunten.

Opinie: Kroes twijfelt over terughalen Klaassen

Na zijn mislukte avontuur bij Internazionale traint hij intussen met de selectie van Ajax mee. Klaassen wil zélf dolgraag in Amsterdam blijven spelen, maar dan moet er wel eerst een contractvoorstel komen. Volgens het Algemeen Dagblad twijfelt de Nederlandse recordkampioen over twee aspecten. Allereerst vindt Kroes dat Kian Fitz-Jim en Kristian Hlynsson de ruimte moeten krijgen om zich verder te ontwikkelen en zou Klaassen dit in de weg kunnen zitten. Daarnaast kijkt de technisch directeur met een schuin oog naar de financiën, die er nog altijd niet florissant voor staan.

Dat Kroes met deze argumenten komt, is echter opvallend te noemen. Aan het einde van de transferperiode haalde hij namelijk Wout Weghorst in huis die ongeveer voor dezelfde problemen zorgt. De aanvaller is de enige speler waarvoor de vereniging deze zomer een transferbedrag neerlegde. Bovendien zal de Oranje-international niet voor een appel en een ei in de Johan Cruijff ArenA spelen. Dat Ajax Weghorst helemaal niet nodig had, wetende dat het Brian Brobbey en Chuba Akpom in de selectie heeft zitten, wuifde Kroes destijds weg door te stellen dat concurrentie goed is.

Als technisch directeur is het vooral belangrijk om één lijn te trekken. Óf je geeft de jeugd de kans om zich verder te ontwikkelen en bent voorzichtig met het binnenhalen van versterkingen, een keuze die AZ al sinds mensenheugenis maakt, óf je probeert een zo sterk mogelijke selectie te krijgen waarmee je voor de prijzen kunt meedoen. Door eerst te hameren op concurrentie en het spelen van vele wedstrijden en een aantal weken later jeugdspelers opeens te verdedigen, maakt Kroes zich enigszins ongeloofwaardig. Het zou oliedom zijn, want met Klaassen kan Ajax een flinke stap maken.

Davy Klaassen (links) in discussie met Dusan Tadic (rechts).

Bij Ajax altijd voorop in de strijd

Klaassen speelde in het verleden jarenlang in de clubkleuren van Ajax en heeft zijn jeugdliefde nooit verloochend. De aanvallende middenvelder ging voorop in de strijd, spoorde zijn teamgenoten aan om positief te blijven en maakte veel belangrijke doelpunten. Zelfs in zijn vooralsnog laatste seizoen in Amsterdam, in het voetbaljaar 2022-2023, onderscheidde hij zich. De voornaamste kwaliteit van Klaassen is dat hij het talent heeft om vaak op de juiste plek in het strafschopgebied te staan om een doelpunt te maken. Dat is iets wat Ajax momenteel nog mist.

Met zijn 31-jarige leeftijd kan hij een cruciale rol in de spelersgroep vervullen. Niet alleen heeft hij de kwaliteiten om op het veld nog belangrijk te zijn, ook kan Klaassen de nodige tijd besteden aan Fitz-Jim en Hlynsson. Beide talenten hebben veel potentie, maar zijn nog lang niet op het niveau dat ze zouden moeten hebben. Een speler als Klaassen hoeft hun proces helemaal niet in de weg te zitten, hij kan juist motiverend en helpend werken. Met zijn verleden weet hij namelijk als geen ander waar de valkuilen liggen en wat er nodig is om in de hoofdmacht van Ajax te slagen.

Kroes moet het kortom durven om hem een contract aan te bieden. Als één speler het verdient om het vertrouwen te krijgen, dan is het Klaassen wel. Samen met Weghorst kan hij ervoor zorgen dat de drive binnen het team aanwezig blijft, ook als Ajax in een mindere periode zit, en dat het ook vanaf het middenveld scoort. Klaassen is een typische speler voor Francesco Farioli, waardoor Kroes ook niet bang hoeft te zijn dat de Italiaan hem nooit opstelt. Het is dan misschien geen Europese topspeler, maar zijn karakter, enthousiasme en clubliefde zijn ook wat waard.

Over Jordi Smit

Jordi Smit (1996) schrijft voor SoccerNews.nl onder andere over Ajax en AZ. Ook richt hij zich op clubs in de Premier League en op het nationale team van Engeland. Elke zaterdag schrijft hij een opinie over gebeurtenissen in het Nederlandse of internationale voetbal. Smit is sinds vijf jaar journalist. Tips? [email protected].

Moet Ajax Klaassen binnenhalen?

  • Ja, absoluut
  • Nee, ik vind van niet
255+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

13:50
238+
Dit is waarom er ook donderdag Champions League-wedstrijden zijn
13:35
17+
Champions League mee- en tegenvaller voor Feyenoord
13:25
23+
‘Misselijkmakend’ Vandaag Inside met grond gelijkgemaakt
13:10
28+
Sutalo verklaart Ajax-opleving en dankt opvallende ploeggenoot
12:45
65+
Saibari doet ‘kleedkamer-onthulling’ na duel met Juventus
12:30
50+
‘Pijnlijke Veerman-conclusie na disasterclass tegen Juve’
12:14
176+
Fabrizio Romano brengt update over Perisic en PSV
12:00
51+
Perspectief Kaplan slinkt: vroegtijdig vertrek niet uit te sluiten
11:47
1160+
Mike Verweij onthult hoeveel Ihattaren nú weegt
11:34
325+
‘Superplan ontvouwd in Spanje: Feyenoord slachtoffer’
11:16
0+
Italië in rouw om overlijden Totò Schillaci (59)
11:00
44+
AS Roma zet clubicoon De Rossi na vier duels bij grofvuil
10:47
143+
Terugkeer Klaassen betekent ‘pijnlijk’ nieuws voor andere Ajacied
10:33
48+
Derksen haalt uit: “Hij zakt hiermee geweldig door het ijs”
10:17
133+
PSV gefileerd: ‘Grappigste oom van het dorpsfeest uitgefloten in Carré’
10:00
162+
Dubbel drama treft Roda JC
09:50
30+
Shakhtar Donetsk debuteert Oekraïens shirt: ‘Trots’
09:30
44+
‘Joël Matip is gewild en happig om terug te keren’
09:15
49+
Hondstrouwe Thomas Müller pakt Champions League-record
08:50
27+
Trainerscarrousel bij club Cristiano Ronaldo: ‘Haal Zidane’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie