Ajax kent gevaarlijkste tegenstander voor Europa League-clash

Foto: Ajax kent gevaarlijkste tegenstander voor Europa League-clash

Ajax neemt het donderdagavond op tegen BSC Young Boys om een plek in de volgende ronde van de Europa League af te dwingen. De Amsterdammers treffen na Lille opnieuw een koploper van een nationale competitie en dat is niet de enige overeenkomst tussen de eerste en nieuwste opponent in de knock-out-fase van de Europa League. Desalniettemin heeft Ajax één grote tegenstander de komende duels… 

Het Europa League-avontuur van Ajax gaat donderdagavond verder tegen BSC Young Boys. De kampioen en koploper van Zwisterland onttroonde het alles overheersende FC Basel drie jaar geleden voor het eerst als kampioen van de Zwitserse Super League en doet er sinds dat moment alles aan om het kunststukje van Basel te herhalen. De afgelopen drie jaar is Young Boys een klasse apart in de Zwiterse competitie en won het afgelopen seizoen ook nog eens de Zwitserse beker. Dat doen ze ook in een voor Ajax bekend systeem. 

Ajax in de Europa League

Young Boys opereert over het algemeen in een 1-4-4-2-opstelling. Daarmee start de ploeg eigenlijk vanuit dezelfde posities als de vorige tegenstander van Ajax in het Europa League-toernooi. Er zitten natuurlijk wel een aantal grote verschillen tussen de invulling van het systeem. Waar Lille veel watervlugge aanvallers in de gelederen had en puur op de counter speelde, zorgt Young Boys voor andere smaken. Vooral in de voorhoede, waar clubtopscorer Jean-Pierre Nsame en zomeraanwinst Jordan Siebatcheu over het algemeen worden opgesteld, heeft Young Boys twee boomlange spelers die fysieke kracht combineren met een scherp schot. 

Het strijdplan van Young Boys is eigenlijk samen te vatten in drie woorden: lopen, lopen en nog meer lopen. Het team speelt over het algemeen compact in de Europese competities en dat heeft de Zwitsers geen windeieren gelegd. Met deze spelopvatting wist de ploeg van trainer Gerardo Seoane in de zestiende finale van de Europa League ervoor te zorgen dat het grote Bayer Leverkusen niet verder bekerde. Met twee gewonnen wedstrijden (4-3 winst thuis, 2-0 winst uit) zette de Zwitsers landskampioen een grote stunt neer. In deze tweestrijd werd duidelijk dat de Zwitsers door hun ‘platte’ 1-4-4-2-systeem (alle linies op één lijn, red.) ervoor zorgden dat ze pijlsnel in de tegenaanval konden gaan. 


Dat Ajax na de wedstrijd tegen Lille nu opnieuw een elftal treft dat in een 1-4-4-2-systeem speelt, heeft vanaf de meet af aan al een aantal voordelen voor de Amsterdammers. Met name in de heenwedstrijd tegen Lille kwam naar voren dat je op het middenveld altijd één mannetje over hebt. De Amsterdammers vonden in het eerste treffen met Lille gemakkelijk de vrije man op het middenveld (voornamelijk Daley Blind, red.) en konden zich daardoor gemakkelijk door de Franse muur van verdedigers voetballen. Aangezien de verdediger annex middenvelder van Ajax in ieder geval de eerste wedstrijd moet missen tegen de Zwitserse landskampioen, zal Ajax-trainer Erik ten Hag een andere list moeten verzinnen. 

Middenveldkwestie van Ajax

De offensieve kwaliteiten van het centrale middenveld van Ajax zullen net zo belangrijk zijn als degene die voor de defensieve balans moet gaan zorgen. In de tweede wedstrijd van Ajax (thuiswedstrijd, 2-1 red.) bestond het defensieve blok van de Amsterdammers uit Ryan Gravenberch en Edson Álvarez. De kans is groot dat Ten Hag in de wedstrijd(en) tegen Young Boys opnieuw voor dit duo kiest, al zit er wel één groot nadeel aan deze combinatie. 

Van Álvarez is inmiddels bekend dat hij in voetballend opzicht geen uitblinker is. De Mexicaan is een klasse apart op het moment dat een tegenstander een counter wil inzetten, staat op die momenten altijd op de goede plek om de bal te onderscheppen en is er, op het moment dat die mogelijkheid zich niet voortdoet, ook niet vies van om een speler (zonder overtreding) van de bal te zetten met een tackel.  Het ligt in de lijn der verwachting dat Álvarez ook gaat spelen tegen Young Boys, aangezien de Zwitsers in de voorgaande duels hebben laten zien een uitstekende omschakeling in de benen te hebben. Bayer Leverkusen kreeg in de vorige wedstrijden doelpunten om de oren omdat hun middenveld ‘open’ stond en daar met een paar gemakkelijke passes doorheen gevoetbald kon worden. Het zal voor Ajax zaak zijn om daar een antwoord op te vinden en als de afgelopen weken iets bewijzen, dan is het wel dat Álvarez op dat gebied een klasse apart is bij de Amsterdammers. 


Om ervoor te zorgen dat er toch een vloeiende doorstroom van het middenveld naar de aanval mogelijk is, zal de rol van Gravenberch wel moeten veranderen. De jonge middenvelder komt de bal graag diep halen en is vaak het eerste aanspeelpunt van de centrale verdedigers. Op het moment dat je een teruggetrokken tegenstander treft, is dat echter niet de positie vanuit waar je een dribbel inzet of één van de aanvallend ingestelde spelers met een steekpass weg kan sturen. Daar zit dan nog een station tussen. In de terugwedstrijd tegen Lille was dat vaak Álvarez, die in aanvallend opzicht de kwaliteiten niet heeft om een doorgang te forceren. Op het moment dat je die rollen omdraait (Álvarez zakt in, Gravenberch staat in de as om aanspeelbaar te zijn) krijg je echter een heel andere situatie. 

Hoewel deze centrale man kan rekenen op twee- of misschien wel driedubbele dekking, neemt deze positie doordat er twee centrale middenvelders van de tegenstander tegenover je staan ook méér keuzemogelijkheden met zich mee. Waar de afspeelmogelijkheden van Gravenberch in de normale situatie bestaan uit de vleugelverdediger inspelen, terug naar de centrale verdediger passen of Álvarez aan het werk zetten, heeft Gravenberch dan het spel voor zich en kan hij ook nog gemakkelijker een dribbelactie inzetten zonder dat hij een gat achterlaat – deze wordt dan opgevuld door Álvarez. Tegen Lille liet Gravenberch zien dat hij die ruimtes nog niet echt wist te benutten, waardoor het ook kan zijn dat één van de twee vaste Ajax-middenvelders van de afgelopen weken zijn plaats afstaat aan Mohammed Kudus. 

Gevaarlijkste tegenstander

Desalniettemin kan je niet ontkennen dat Young Boys minder talent in de selectie heeft dan Lille, en dus ook dan Ajax. Daardoor ligt gemakzucht op de loer, ook al prentte Ten Hag daags voor de wedstrijd nog in dat Young Boys een sterke tegenstander is die elke fout van de Ajacieden af kan straffen in de komende twee wedstrijden. Het zorgt er wel voor dat de gevaarlijkste tegenstander van de Amsterdammers de Amsterdammers zelf zijn. 


Op het moment dat de Ajacieden niet goed weten om te gaan met het strijdplan van de Zwitserse formatie, dat tegen Bayer Leverkusen bewezen dat het optimaal kan profiteren van de ruimtes die een offensief ingesteld team weggeeft, dan is de Super League-kampioen zo scherp als een Zwitsers zakmes. Kwalitatief gezien zou Ajax geen problemen mogen hebben met het simpele doch snelle omschakelvoetbal van de landskampioen van Zwitserland, die vanuit de underdogpositie wel een groot mentaal voordeel hebben op de Amsterdammers.

Wat verwacht jij van deze wedstrijden?

  • Winst Ajax
  • Gelijkspel
  • Winst Young Boys
720+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie