Ajax moet de bezem door de selectie gaan halen

Foto: Ajax moet de bezem door de selectie gaan halen

Mooie strijdlustige woorden klonken er na afloop van de verloren Klassieker uit de monden van de Ajax-spelers. Als “we geven niet op” en “de competitie duurt nog even”. Kreten die tegen beter weten in waren, dat kan bijna niet anders. Niemand binnen de Amsterdamse club zal écht nog geloofd hebben in een kampioenschap. Met een selectie die op het veld geen team is of uitstraalt te zijn, moet je immers over absolute toppers beschikken om hoofdprijzen te pakken. Die daadwerkelijk doén wat ze zeggen dus.

Aan Feyenoord merk je aan alles dat voetbalingenieur Arne Slot een team heeft weten te fabriceren. Weinig gezeik als er fouten op het veld worden gemaakt, maar continu voor elkaar werken bij het terug verdedigen of het veroveren van de bal. Geen spelers met echte spatjes of kapsones in het elftal hebben de Rotterdammers. Buiten dat zij vaak goed voetbal laten zien, is dát een hele belangrijke voorwaarde voor succes.

Wanvertoning

Dat Slot knap werk aflevert met een aantal nieuwe spelers in zijn selectie, is inmiddels – terecht – door velen al gezegd en geschreven. Tot zover daarover hier, daarom. Als ik dan grote concurrent Ajax in Deventer bij Go Ahead Eagles zie ploeteren, dan krijg ik bijna medelijden. Als los zand aan elkaar hangend in een wanvertoning proberen drie punten mee terug naar de thuisbasis te krijgen. Alsof het zo werkt in het profvoetbal.

Als ik algemeen directeur Edwin van der Sar was zou ik samen met de wél gebleven technische man Klaas-Jan Huntelaar – zolang de gewenste nieuwe technisch directeur er nog altijd niet is – snel de huidige selectie onder de loep gaan nemen. Spelers die dénken, alleen dat al, dat ze meer dan zijn dan iedere andere in de spelersgroep, zou ik afscheid van gaan nemen of in ieder geval een heel duchtig woordje mee gaan praten.

Rotte appels kunnen je een heel seizoen vergallen. Dáár zit één van de grootste problemen waar Ajax mee kampt op dit moment, als je het mij vraagt. In het voetbal is het allemaal niet zo moeilijk: op het veld kun en móet je het laten zien. Met heldhaftige woorden bereik je niks, dat zullen de beleidsbepalers in de Johan Cruijff Arena ook weten.

Zeker als je bakken met geld hebt gekost (Brian Brobbey en Steven Bergwijn) of bakken met geld verdient (wie niet bij Ajax?). John Heitinga is als nieuwbakken hoofdtrainer verantwoordelijk voor de matig tot slechte prestaties in de laatste fase van de competitie. Na het teleurstellende gelijkspel had de VAR het volgens hem gedaan. “Zo kun je geen prijzen pakken”, foeterde de oud-verdediger na afloop.

Nee John, dat is een drogreden. Jouw mannen op het veld presteren simpelweg te vaak veel te ondermaats. Om de oud-speler van Ajax aan het einde van dit seizoen al meteen weer te slachtofferen, vind ik te ver gaan. Al denk ik dat de top van Ajax dit echter wél zal gaan doen. Dit in het kader van ‘helemaal opnieuw beginnen’. Dus mét een nieuwe technische staf én een opgefriste selectie.

Ajax moet Heitinga gaan vervangen volgend seizoen?

  • Ja
  • Nee
312+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie