Ajax moet ‘droomversterking’ binnenhalen

Foto: Ajax moet ‘droomversterking’ binnenhalen

Maurice Steijn, Hedwiges Maduro en Said Bakkati hebben het voorlopig lastig bij Ajax. Na een moeizame periode staat het trio de komende weken verschillende zware wedstrijden te wachten tegen onder meer FC Twente (uit) en Feyenoord (thuis). Wesley Sneijder zou achter de schermen een goede kans maken op een plek in de staf, maar het is de vraag of hij de beste optie is. De Amsterdammers moeten zich namelijk op iets anders focussen: de verdediging.

Opinie: Ajax heeft problemen in de verdediging

Het huidige Ajax schreeuwt namelijk vooral om een man die het verdedigende aspect van het team goed neerzet. Daar is Winston Bogarde, die een jaar geleden de club nog moest verlaten, de geknipte man voor. Erik ten Hag schoof hem door vanuit Jong Ajax toen hij het gevoel kreeg dat in defensief opzicht de klad erin kwam. De oefenmeester eiste scherpte en bleek met Bogarde iemand in zijn staf te halen die deze er bij zijn ploeg weer in kreeg. Bovendien bleek Bogarde in staat te zijn om het basiselftal verdedigend zo neer te zetten dat er vrijwel altijd een goede restverdediging stond bij balverlies.

Hoe anders is dat dit jaar. In de voorbereiding op het nieuwe seizoen ging Ajax onder meer al ruimschoots onderuit tegen RSC Anderlecht en Borussia Dortmund. Beide ploegen kregen het kinderlijk eenvoudig voor elkaar om door de achterste linie van de Amsterdammers heen te breken en vervolgens raak te schieten. Natuurlijk moest Steijn het toen nog doen met Olivier Aertssen en Jorrel Hato, die beiden nauwelijks ervaring hadden tegen dergelijke tegenstanders. Anderzijds had het duo niet te maken met twee teams die op oorlogssterkte waren, waardoor we iets meer van hen hadden mogen verwachten.

De situatie ziet er, buiten de mindere resultaten om, inmiddels anders uit. Ajax haalde onder meer Josip Sutalo, Borna Sosa en Gastón Ávila, die allemaal zullen moeten wennen aan het Ajax-systeem. Waar een hoofdtrainer normaliter in de voorbereiding de tijd krijgt om de spelers in de speelwijze in te passen, moet Steijn dit ditmaal doen in topwedstrijden in de Eredivisie en Europa League. Het is een vrijwel onwerkbare situatie en maakt het voor de oefenmeester nóg complexer om in Amsterdam te slagen. Steijn kan een ervaren kracht die hem helpt om de verdedigers op de juiste manier in te passen, dan ook goed gebruiken.

Winston Bogarde (links) samen met Michael Reiziger (rechts).

Kwaliteitsimpuls met Bogarde

Toevalligerwijs is Bogarde net vrijgekomen. De voormalig voetballer was nog niet lang werkzaam bij Adana Demirspor, maar kwam met de club tot de conclusie dat de samenwerking niet zoals verwacht ging. En dus verliet Bogarde de technische staf waarin Patrick Kluivert de hoofdtrainer is. Wanneer Ajax verstandig is heeft het dezelfde avond nog een telefoontje naar Turkije gepleegd om hem ervan te overtuigen dat hij terug moet keren naar zijn jeugdliefde. Niet alleen heeft hij veel kwaliteiten om de technische staf van Steijn aan te vullen, ook kent hij de Nederlandse recordkampioen als geen ander.

Een jaar geleden verliet Bogarde Ajax nog op een niet zo fijne manier. De assistent wilde onder Alfred Schreuder graag aanblijven, maar de coach sprak intern zijn voorkeur uit voor Matthias Kaltenbach. De Duitser werd in het halve jaar dat hij in Amsterdam werkte amper bekend en verliet de club samen met Schreuder door de achteruitgang. Bogarde had tijdens zijn afscheid het gevoel dat er niet goed met hem was omgegaan en sprak zich vervolgens in het programma Rondo op Ziggo Sport negatief uit over de gang van zaken bij Ajax. Boosheid zal er bij Bogarde daarom nog heersen, aan Sven Mislintat de taak om dat weg te nemen.

Het is publiekelijk bekend dat Bogarde geen eenvoudige man is. Als voetballer hadden trainers al moeite met hem en dat is niet veranderd toen hij aan de andere kant van de lijn kwam te staan. De persoonlijkheid van Bogarde is echter exact wat Ajax nodig heeft. Het rommelt intern en er zijn veel ontevreden gezichten te zien, waardoor snel duidelijkheid nodig is. Bogarde is daarbij het type dat onverstoorbaar zijn werk doet. Ook heeft hij de uitstraling waarbij spelers snel naar hem luisteren, waarmee de neuzen dezelfde kant op komen te staan. Wil Mislintat daarom écht een oplossing voor Ajax, dan maakt hij van Bogarde een absolute topprioriteit.

Jordi Smit

Jordi Smit (1996) schrijft voor SoccerNews.nl onder andere over Ajax en AZ. Ook richt hij zich op clubs in de Premier League en op het nationale team van Engeland. Elke zaterdag schrijft hij een opinie over gebeurtenissen in het Nederlandse of internationale voetbal. Smit is sinds vijf jaar journalist. Tips? [email protected].

Moet Ajax Bogarde terughalen?

  • Ja, absoluut
  • Nee, zeker niet
1789+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

18:20
1+
Priske bijt van zich af: “Ik hoop dat ik ook respect terug krijg”
18:09
0+
Nagelsmann verklapt geheim van Duitsland
17:52
23+
Feyenoorders dreigen aftrap Champions League te missen
17:48
11+
Mazraoui doet Manchester United-fans grote belofte
17:32
81+
Opstelling Feyenoord tegen Bayer Leverkusen: Priske stunt al
17:29
40+
‘Feyenoord moet oppassen voor enorme afstraffing’
17:23
304+
Dit is waarom er ook donderdag Champions League-wedstrijden zijn
17:18
128+
Op welke zender kijk je Feyenoord – Bayer Leverkussen?
17:14
16+
Fraser kon tegen ‘buitencategorie’ Ihattaren geen ‘nee’ zeggen
16:44
114+
“PSV had veel meer aan Henderson gehad”
16:27
40+
Slechte generale: Feyenoord onderuit in Youth League
16:13
32+
‘Van Dijk is een van de beste Liverpool-verdedigers ooit’
15:46
87+
Been uit kritiek op Legioen: “Op alle slakken zout gelegd”
15:25
247+
Sc Heerenveen-selectie maakt statement naar Van Persie
15:05
292+
Onzeker Feyenoord rekent tegen Bayer Leverkusen op één zekerheid
15:01
82+
Ihattaren aan de slag bij RKC Waalwijk
14:46
19+
Frimpong haalt herinneringen op bij terugkeer in Kuip
14:30
50+
Priske verklaart vormdip: “Heeft te maken met verwachtingen”
14:11
124+
Farioli maakt opvallende keuze: “Dát zou je denken”
13:44
7+
Ex-Willem II’er Alexander Isak geblesseerd: ‘Niet bij duel tegen Fulham’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie