Ajax moet houding van Rensch niet accepteren

Foto: Ajax moet houding van Rensch niet accepteren

Devyne Rensch wil voorlopig zijn contract, die in 2025 afloopt, niet verlengen, zo maakte Het Parool deze week bekend. Het is een onbegrijpelijk besluit van de verdediger, die zowat alles aan Ajax heeft te danken. De Amsterdammers moeten dit daarom niet accepteren.

Opinie: Rensch weigert nieuw contract bij Ajax

Wat goed is, komt snel. Het is een uitspraak die in de voetballerij vaak klinkt en die leek ook voor Rensch te gelden. In het seizoen 2020-2021 had het talent het geluk dat Noussair Mazraoui geblesseerd raakte, waardoor hij de rechtsbackpositie kon overnemen. Dat deed Rensch boven verwachting. Aangezien hij uit de jeugdopleiding kwam en geen ervaring op het hoogste niveau had, kon hij frank en vrij voetballen en kreeg hij het publiek op te banken. Toen de verwachtingen echter omhoog gingen, verdween de voetballer een tijdlang uit beeld.

Pas in 2022, toen hoofdtrainer Erik ten Hag was vervangen en Alfred Schreuder voor de groep kwam te staan, kon hij weer rekenen op een basisplaats. Mazraoui was naar Bayern München vertrokken en Rensch mocht zich in het eerste team bewijzen. Veel heeft hij de voorbije twee seizoenen echter niet laten zien. Met vijf doelpunten en even zoveel assists kon hij in de eindfase slechts sporadisch belangrijk zijn en zijn verdedigende kwaliteiten zijn nog altijd niet op het niveau waarop ze moeten zijn om voor het kampioenschap te kunnen strijden.

Natuurlijk kwam Rensch precies op het moment in het basisteam te staan toen de prestaties omlaag gingen, maar de vleugelverdediger heeft met zijn ervaring ook nauwelijks geprobeerd om zich als leider op te stellen. Rensch oogt ook dit seizoen in de duels niet krachtig genoeg, wat Ajax de afgelopen jaren veel tegendoelpunten opleverden. Hij is dan ook nog lang niet klaar voor het grote werk in een buitenlandse topcompetitie. Zélf lijkt hij daar echter anders over te denken, wat de vraag opwerpt wat hij zélf vindt van het niveau dat hij wekelijks aantikt.

Het is in twee aspecten onbegrijpelijk dat Rensch voorlopig niet wil bijtekenen. Naast het feit dat hij vooralsnog op weinig fronten heeft laten zien dat hij Ajax bij de hand kan nemen, weet hij ook als geen ander de situatie van de club. Alex Kroes werkt elke dag keihard om de (financiële) problemen in de Johan Cruijff ArenA op te lossen. Als jongen van de club is het logisch dat Rensch daar compassie voor heeft en de vereniging wil helpen om er weer snel bovenop te komen. Het afwijzen van een nieuwe verbintenis hoort daar zeker niet bij.

Devyne Rensch vorig seizoen in de clubkleuren van Ajax.

Duidelijkheid van Rensch nodig

Rensch laat daarmee zien voorlopig uitsluitend aan zichzelf te denken en kiest ervoor om Ajax tweede viool te laten spelen. Toegegeven: het kan dat hij de komende maanden alsnog met Ajax tot een akkoord komt, maar communiceer dan naar de buitenwereld dat het je bedoeling is om tot een verbintenis te komen. In plaats daarvan laat Rensch alles boven de markt hangen en laat hij Ajax in onzekerheid achter, terwijl de clubleiding wel meer aan het hoofd heeft dan lange onderhandelingen met de vaste rechtsback te voeren.

Dus Rensch, kom in actie en breng een statement naar buiten. Als je geen nieuw contract wilt ondertekenen, vertrek deze zomer dan nog om voor geld in de clubkas te zorgen. En als je wilt blijven, gun Ajax dan een transfersom door je contract met minimaal een jaar te verlengen. Uiteraard kan je meer geld krijgen door transfervrij naar het buitenland te gaan, maar dit zou getuigen van een gebrek aan clubliefde. Ajax heeft jou geholpen in je carrière en het is tijd dat je iets terug gaat doen. Dat geldt dit seizoen zowel óp als naast het veld.

Over Jordi Smit

Jordi Smit (1996) schrijft voor SoccerNews.nl onder andere over Ajax en AZ. Ook richt hij zich op clubs in de Premier League en op het nationale team van Engeland. Elke zaterdag schrijft hij een opinie over gebeurtenissen in het Nederlandse of internationale voetbal. Smit is sinds vijf jaar journalist. Tips? [email protected].

Gaat Rensch de Europese top halen?

  • Ja, ik denk het wel
  • Nee, ik verwacht het niet
1378+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

14:52
25+
‘Prachttransfer lonkt voor Ricardo Pepi’
14:36
192+
Van Hanegem wijst zijn grote Oranje-uitblinker tegen Bosnië aan
14:21
51+
‘Twee transfervrije spelers in Feyenoord-vizier’
14:10
24+
Johan Derksen krijgt boze VI-kijker aan de deur thuis
13:50
59+
Vrouw René van der Gijp is van Instagram af geknikkerd
13:35
2485+
‘Dit is de ware reden van ruzie Weghorst met gebroeders Timber’
13:20
45+
Dijkshoorn vernietigt VI-gast: ‘Met twee zinnen op zijn rug te leggen’
13:04
67+
Hato vol lof: ‘Toen ik bij Ajax 1 kwam was hij mijn mentor’
12:48
51+
Officieel: Feyenoord kaapt Fransman weg bij Lyon
12:33
354+
Driessen ziet twee ‘horzels’ op Oranje-training: “Word je doodziek van”
12:17
66+
‘Dát is de zwakke plek van Oranje, probeerde Van Gaal al te camoufleren’
12:00
312+
Het grote obstakel voor kersvers PSV’er Karsdorp
11:47
27+
Van der Vaart ziet Duitse Mbappé: “Had daar al moeten staan”
11:43
88+
Ajax ‘verpest kinderdroom’: ‘Schan-da-lig’
11:32
61+
Ajax sluit lucratieve sponsordeal
11:16
54+
Hier kijk je Nederland – Duitsland
11:07
2144+
Bizar: ‘Antony terug naar Ajax’
10:59
111+
PSV vreest niet voor ‘bananenschil’: “Niemand over gehoord”
10:44
447+
Derksen walgt van ‘Oranje-engnek’
10:34
242+
‘Groot Van Dijk-nieuws voor Arne Slot’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie