Ajax moet Sutalo niet langer kansen geven

Foto: Ajax moet Sutalo niet langer kansen geven

Alex Kroes heeft de komende weken de belangrijke taak om Josip Sutalo naar een andere club te laten vertrekken. Het oefenduel met Olympiakos liet nog maar eens zien dat de Kroaat op geen enkele manier bij het niveau en de speelstijl van Ajax past. En over kansen hoeft hij niet te zeuren.

Opinie: Ajax moet Sutalo verkopen

Het is opvallend te noemen dat Ajax dacht dat Sutalo goed genoeg zou zijn. Waar directeur voetbalzaken Sven Mislintat hem een jaar geleden naar de Johan Cruijff ArenA haalde, valt niet alleen de Duitser zijn komst te verwijten. Sutalo stond namelijk al veel eerder op het lijstje. Dat had voor een belangrijk gedeelte te maken met zijn plek in het nationale team van Kroatië, waar hij goede wedstrijden achter de rug had. Ajax zag hem ook bij Dinamo Zagreb een aantal goede optredens hebben, waardoor het ervan was overtuigd om hem binnen te halen.

Maar liefst 20 miljoen euro legde het op tafel, een waanzinnig bedrag voor een speler met de kwaliteiten van Sutalo. Vanaf het eerste moment laat hij namelijk weinig zien. Zo moest de defensieve kracht, die intussen 24 jaar oud is, achterin leiderschap brengen. Als Ajax echter vooronderzoek had gedaan, dan was het erachter gekomen dat Sutalo juist níét een voetballer is die in staat is om zijn teamgenoten te coachen. Het viel de analisten tijdens het oefenduel met Olympiakos ook op: de Kroaat wisselde nauwelijks een woord met de spelers om hem heen.

Het heeft voor een gedeelte met de taal te maken: Sutalo vindt het nog altijd lastig om Engels te spreken. Anderzijds: met het leren van simpele voetbaltermen had het de verdediger intussen wel moeten lukken om enigszins te communiceren. Dat hij ook daar niet mee bezig is, zegt genoeg over de moeite die hij blijft hebben om bij Ajax mee te kunnen komen. Als het namelijk alleen aan de communicatie had gelegen, dan had Sutalo niet direct voor grote problemen hoeven zorgen. Maar ook op andere vlakken schiet hij nog altijd zeer tekort.

Waar het de bedoeling van hoofdtrainer Francesco Farioli is om van achteruit op te bouwen, heeft Sutalo veel moeite om aan de bal de vrije man op het middenveld te vinden. Hij valt al snel terug in het terugspelen op de keeper of het minutenlang heen en weer tikken van de bal naar de andere centrale verdediger. Het zorgt ervoor dat de tegenstander de tijd krijgt om zich voortdurend te herstructureren en het risico dat de tegenstander plotseling druk zet resulteert niet zelden in balverlies, met alle gevolgen van dien. Sutalo maakt het daarom soms onnodig spannend.

Josip Sutalo speelde deze zomer met Kroatië op het EK.

Jeugdafdeling Ajax verdient de kans

De huidige voorbereiding maakt wel duidelijk dat de club in Jong Ajax voldoende talentvolle verdedigers heeft die in staat zijn om speelminuten te maken in de hoofdmacht. Wetende dat er kwaliteit voor de toekomst is, maakt het ronduit belachelijk dat Ajax nog altijd kiest voor Sutalo. Natuurlijk heeft hij een torenhoog bedrag gekost, en wil het dan ook alles in het werk stellen om alles uit de Kroaat te krijgen, maar na ruim een jaar is het wel duidelijk dat het er niet gaat komen. Beter kan Ajax zich richten op de toekomst en jeugdspelers inpassen.

Het is ondertussen de vraag of Ajax hem überhaupt nog verkocht krijgt. Sutalo heeft al een jaar niets laten zien en viel ook op het Europees kampioenschap in Duitsland niet echt op. Zeker is dat de Amsterdammers nooit meer het bedrag gaan krijgen dat ze hebben betaald, maar dat moet de club simpelweg accepteren. Door hem eindeloos kansen te blijven geven, smeert het de vlek alleen maar verder uit. Dat is voor niemand goed, zeker niet voor de prestaties van Ajax. Dus Kroes, verkoop Sutalo zo snel mogelijk, zodat Ajax opnieuw een reden heeft om de blik vooruit te richten.

Over Jordi Smit

Jordi Smit (1996) schrijft voor SoccerNews.nl onder andere over Ajax en AZ. Ook richt hij zich op clubs in de Premier League en op het nationale team van Engeland. Elke zaterdag schrijft hij een opinie over gebeurtenissen in het Nederlandse of internationale voetbal. Smit is sinds vijf jaar journalist. Tips? [email protected].

Vertrekt Sutalo deze zomer naar Ajax?

  • Ja, ik verwacht het wel
  • Nee, ik denk het niet
686+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie