Ajax op transfermarkt: deze spelers kunnen nog vertrekken

Foto: Ajax op transfermarkt: deze spelers kunnen nog vertrekken

De Nederlandse transfermarkt is nog een week open. Ajax hoopt zo snel mogelijk overbodige spelers te slijten, zodat het de tijd heeft om targets in te lijven. In elke linie zijn er wel spelers die aanspraak maken op een transfer. Wie gaat de laatste dagen nog vertrekken? SoccerNews zet het op een rij.

Inside: Moeilijk parket bij Ajax voor Kroes op de transfermarkt

Toen Kroes aan het begin van de zomer aan zijn uitdaging als technisch directeur van Ajax begon, was hij positief ingesteld. Hoewel de Amsterdammers een dramatisch seizoen achter de rug hadden, was hij ervan overtuigd dat er altijd clubs zijn die geïnteresseerd zijn in spelers van Ajax. Hij vergat daarbij echter dat dit niet voor elke prijs het geval is. Gedurende de transferperiode merkte Kroes dat clubs vooral bereid waren om te huren, terwijl de technische man juist geld probeerde te incasseren. Het gevolg was dat het versterken van de selectie nog altijd moeizaam gaat.

Met Borna Sosa liet Kroes zien dat hij creatief kan denken. De Kroaat vertrok naar Italië, waardoor Ajax af is van zijn salaris. Het was echter niet voor de voorwaarden die Kroes in gedachten had: Torino FC huurt hem, zonder optie tot koop. De transfer gaf Ajax desondanks de mogelijkheid om toptarget Daniele Rugani in te lijven. Zo wil Kroes ook de laatste dagen ingaan. Op verschillende manieren wil hij proberen om ruimte te krijgen in de begroting, zodat hij Francesco Farioli kan helpen aan nieuwe spelers. Het is een uitdaging die zeer ingewikkeld is.

Keepers: Onrust na basisplaats Pasveer

Alleen al onder de lat kan het de komende dagen er geheel anders uitzien. De keuze voor Pasveer als eerste man heeft in de Johan Cruijff ArenA namelijk een hoop losgemaakt. Diant Ramaj wil nog altijd vertrekken en Ajax lijkt ook wel open te staan voor het afscheid van de Duitser. Niet omdat het een verkeerde keeper is, want Ramaj heeft een uitstekend niveau, maar vanwege het feit dat het door zijn ijzersterke debuutseizoen met zijn vertrek veel geld kan binnenhalen. Als er namelijk iemand in de selectie is die waarde heeft, dan is het Ramaj wel.

Ook voor Jay Gorter is een transfer nog mogelijk. Hij heeft naar verluidt aan het clubbestuur laten weten dat hij graag wil spelen. Dat kan als tweede keeper, hopend op de afwezigheid van Pasveer, maar ook elders. Indien Gorter én Ramaj vertrekken, dan zal er een vervanger moeten komen. Andries Noppert was onlangs dichtbij, maar de ruildeal met Gorter gaat niet door. Ook Nick Olij zou een goede optie kunnen zijn. De doelverdediger is echter ook in beeld bij Feyenoord en PSV. De concurrenten hebben momenteel de wind mee, waardoor het aantrekken van Olij voor Ajax moeilijk is.

Verdedigers: Vertrek Wijndal en Gaaei mogelijk

Ajax was een aantal weken geleden naar Owen Wijndal heel helder. De Nederlander, die in 2022 nog van AZ overkwam, kreeg te horen dat hij bij Jong Ajax mocht meetrainen, wachtende op een transfer. Het was voor Wijndal een grote klap, omdat hij goede hoop had dat hij zich onder Farioli kon bewijzen. De laatste weken toonde onder meer PSV interesse. Waar verschillende partijen echter dachten aan een verhuur, wil Ajax hem uitsluitend verkopen. Het is daarom interessant om de komende dagen te zien of Kroes bereid is om water bij de wijn te doen.

Ook Gaaei staat nog altijd op het lijstje om de club te mogen verlaten. De Deen liet de voorbije weken andermaal zien dat hij kwaliteiten heeft, maar bij Ajax komt het er nog altijd niet volledig uit. Vanwege zijn inzet móét Gaaei zeker niet weg. Tegelijkertijd wil de clubleiding luisteren als een partij zich meldt. Onlangs was er al interesse uit Duitsland. Op het moment dat deze toeneemt, zal Ajax van de gelegenheid gebruikmaken om de bankrekening te vullen. Naast Gaaei en Wijndal lijken er verder geen grote transfers meer te gaan plaatsvinden.

V.l.n.r.: Silvano Vos, Owen Wijndal, Mika Godts en Kian Fitz-Jim.

Middenvelders: Tahirovic, Vos en Hlynsson overbodig

Farioli heeft op het middenveld een hoop keuzes. In grote duels lijken Jordan Henderson, Steven Berghuis en Kenneth Taylor de aangewezen mannen om de klus te klaren. Daarachter heeft hij Sivert Mannsverk, Branco van den Boomen en Kian Fitz-Jim, die vooral speelminuten krijgen als de Amsterdammers twee duels in een week spelen. Het betekent voor Benjamin Tahirovic, Silvano Vos en Kristian Hlynsson dat zij ervoor moeten vrezen dat zij dit voetbaljaar nauwelijks in de hoofdmacht aan de bak zullen komen en genoegen moeten nemen met een reserverol.

Beide partijen lijken te hopen op een transfer. Tahirovic kreeg onlangs al dezelfde boodschap als Wijndal, maar de interesse is nog niet groot te noemen. Ook Vos mag op zoek naar een nieuwe werkgever. Waar hij niet naar Frankrijk wilde vertrekken, houdt AC Milan hem eveneens in de gaten. Het is echter nog onduidelijk hoe graag de Italianen hem willen hebben. Voor Hlynsson is het een optie om in Amsterdam te blijven en mee te spelen in Jong Ajax. Een verhuur aan een club in de Nederlandse competitie is ook een goede mogelijkheid.

Aanvallers: Grote renovatie in de voorhoede

Last but not least: de voorhoede. Daar staan namelijk veel spelers op de nominatie om te vertrekken. Het grootste transferbedrag moet voortkomen uit het afscheid van aanvoerder Steven Bergwijn. Nog altijd klinken er geluiden dat Ajax hoopt dat hij een transfer maakt. In dat geval vervalt zijn miljoenensalaris en krijgen de Amsterdammers een fikse transfervergoeding. Dit zou ook kunnen gelden voor Chuba Akpom. De centrumspits was in het verleden bij Middlesbrough een doelpuntenmachine en dat zijn ze in Groot-Brittannië nog niet vergeten.

Ajax zit bovendien met Carlos Forbs, Naci Ünüvar en Christian Rasmussen in haar maag. Zo hebben Rasmussen en Ünüvar het nog altijd niet laten zien, ondanks dat ze al jarenlang in Amsterdam rondlopen. Ook in verhuurperioden is de situatie niet beter geworden. Bij interesse mogen ze beiden dan ook vertrekken. Forbs kreeg onder Farioli aan het begin van het seizoen enkele basisplaatsen, maar overtuigde daarin niet. Een afscheid van de Portugees blijft daarom in de lucht hangen. Begin volgende week weten we hoeveel transfers daadwerkelijk zijn geslaagd.

Komen er nog grote versterkingen naar Ajax?

  • Ja, ik verwacht het wel
  • Nee, ik denk het niet
369+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie