Ajax plaatst zich met overtuiging voor hoofdfase Europa League

Ajax heeft de hoofdfase van de Europa League bereikt. De ploeg van hoofdtrainer Francesco Farioli won donderdagavond met 3-0 van Jagiellonia Bialystok, waardoor Ajax overtuigend de volgende ronde behaalde.

Zege Ajax op Jagiellonia Bialystok

Het ging donderdagavond voornamelijk over Wout Weghorst, die de clubleiding in de middag binnenhaalde. De aanvaller was op de tribune aanwezig en kon rekenen op een fraai applaus. Het zal de centrumspits ongetwijfeld veel vertrouwen geven voor de komende seizoenen, waarin hij voor doelpunten moet zorgen.

Tegen Jagiellonia Bialystok begon Ajax met een 4-1 voorsprong, die het een week eerder had opgedaan. De bezoekers begonnen zeer verdedigend aan de wedstrijd en probeerden Ajax het voetballen zo onmogelijk te maken. Desondanks kreeg het al snel de eerste kansen.

Na bijna een half uur te hebben gespeeld, gaf Steven Bergwijn een voorzet op Brian Brobbey. De spits kopte op doel, maar zag de bal naast verdwijnen. Kort daarna was het Bertrand Traoré met een nieuwe mogelijkheid. De rechtsbuiten schoot de bal echter tegen het zijnet aan.

Waar Bergwijn vlak voor rust tegen de keeper aan schoot, was het Kian Fitz-Jim die wél scoorde. Ajax ging daardoor met een voorsprong de rust in en werkte in de tweede helft aan het uitbouwen van de voorsprong. Dat lukte via Kenneth Taylor. Hij ging de combinatie aan met Jordan Henderson en schoot van dichtbij raak.

Uitbouwen van voorsprong

Het was voor Ajax onvoldoende, want de Amsterdammers gingen vrolijk door met aanvallen. Het leidde tot een nieuwe Amsterdamse treffer. Ditmaal was het Taylor die aan de linkerkant van het strafschopgebied langs zijn directe tegenstander kwam. Hij zag Brobbey vervolgens de bal binnenwerken.

Ook in de slotfase van het duel bleef de thuisclub tot kansen komen. Zo schoot Traoré van veraf richting de linkerhoek en zag hij de bal tegen de paal aan verdwijnen. Een doelpunt viel er niet meer, maar vanwege de 7-1 zege over twee duels had Ajax dit ook niet meer nodig.

Scoreverloop: 1-0 (43′) Kian Fitz-Jim, 2-0 (64′) Kenneth Taylor, 3-0 (71′) Brian Brobbey

Gaat Ajax indruk maken in de Europa League?