Ajax-plan uitgelegd: de nieuwe jeugdopleiding

Foto: Ajax-plan uitgelegd: de nieuwe jeugdopleiding

Alex Kroes wacht als technisch directeur van Ajax nog een hoop werk. Niet alleen moet hij deze zomer ervoor zorgen dat de selectie van de hoofdmacht flink wordt versterkt, ook moet hij veel aandacht besteden aan de jeugdopleiding. Samen met directeur voetbalzaken Marijn Beuker wil hij de situatie op De Toekomst zo snel mogelijk verbeteren. De problemen zijn echter niet in één jaar op te lossen.

Inside: Kroes en Beuker werken aan jeugdopleiding Ajax

Onlangs kwam naar buiten dat Ajax sterk rekening moet houden met het vertrek van twee grote talenten. Tim en Nick de Koning, respectievelijk speelachtig bij het Onder 15- en Onder 17-team, staan namelijk nadrukkelijk in de belangstelling van Feyenoord. Waar de Amsterdammers meermaals hebben aangegeven om hen langer te willen behouden, ontbreekt het voor het duo aan een plan. De concurrent uit de havenstad heeft wél een duidelijk toekomstperspectief weten neer te leggen, waardoor Ajax mogelijk bedrogen uitkomt.

Het nieuws staat zeker niet op zichzelf. Neem Jivayno Zinhagel, ook onderdeel van de Amsterdamse jeugdopleiding. Achter de schermen polsten Feyenoord én PSV hem. Na lang twijfelen heeft de jongeling naar verluidt besloten om naar Feyenoord te vertrekken, opnieuw een tegenslag voor Ajax. Dat er steeds meer talenten Amsterdam verlaten, heeft voor een belangrijk gedeelte te maken met de onrust in de bestuurskamer. Bovendien heeft het vertrek van enkele ervaren jeugdtrainers, die zich niet meer in de visie van Ajax herkennen, niet meegeholpen.

Met de komst van Beuker en Kroes moet er snel iets veranderen. Beide mannen profileerden zich de voorbije maanden al door enkele talenten van andere clubs binnen te halen en bezig te zijn met de contracten van jeugdspelers. Dat het echter een zware opgave wordt om de problemen direct te verhelpen, weten ze maar al te goed. Het is dan ook niet voor niets dat Beuker onlangs op de clubwebsite van Ajax een uitgebreide analyse gaf over wat hij van plan is met de jeugdopleiding. Deze moet namelijk zo snel mogelijk een krachtigere structuur krijgen.

Structuur van opleiding verbeteren

Volgens Beuker, die eind vorig jaar aan zijn functie begon, is het cruciaal om te bedenken dat het opleiden van spelers een marathon is, geen sprint. Dat betekent dat hij niet van talenten verwacht dat ze al snel alles kunnen, maar dat hij de tijd wil nemen om aspecten te verbeteren. Beuker vindt het bovenal belangrijk dat technisch meesterstap en buitengewone spelintelligentie aanwezig is bij de opgeleide spelers die hij met de jeugdtrainers aan het eerste team aflevert. Hij is ervan overtuigd dat dit onderdeel onmisbaar is om het in de hoofdmacht van Ajax te halen.

In de onderbouw wil hij met Ajax voornamelijk aandacht besteden aan het technisch meesterstap. De Amsterdammers willen daarbij proberen om de opleiding zo breed mogelijk te krijgen, waardoor de jonge spelers veel zaken bijleren. “Er komt meer focus op situaties waarin techniek beheersbaar wordt gemaakt, zowel geïsoleerd als geïntegreerd”, zo legt Beuker uit. “Daar hebben we een trainingsmethodiek voor die spelers vaardig maakt in alle mogelijke vaardigheden die er zijn. We willen geen ‘eenheidsworsten’ in de opleiding.”

Marijn Beuker als directeur voetbalzaken aan het werk bij Ajax.

Als de spelers in de middenbouw terechtkomen, gaat het om spelintelligentie. “Het Ajax-voetbal draait om spelers die alle voetbalgedragingen leren herkennen. En meester te zijn over tijd en ruimte, maar daarin wel zelf oplossingen vinden. Spelers moeten technisch en inzichtelijk sterk zijn in ieder scenario. Onze rol is daarin zoals vroeger meer begeleidend, in plaats van voorzeggend. We moeten de spelers in situaties brengen die minstens zo onvoorspelbaar zijn als in wedstrijden. Dat betekent dat ze onder heel veel verschillende omstandigheden het Ajax-voetbal moeten kunnen spelen.”

Het laatste traject van de opleiding, de bovenbouw, is nodig voor het aanscherpen van de intensiteit. Spelers moeten simpelweg werken aan hun handelingssnelheid. “Dat betekent dat spelers meer kwalitatieve acties moeten leveren. Maar belangrijker is om deze hoeveelheid kwalitatieve acties gedurende een wedstrijd vol te houden. Uiteindelijk 55 wedstrijden per seizoen, 95 minuten per duel. Dat vraag iets van de spieren en de hersenen en ik zie dat we daar enorme stappen in kunnen zetten. Volgens ons is het cruciaal dat spelers vanaf de O15/O16 al gewend raken aan deze intensiteit.”

Overtuigingskracht voor nabije toekomst

Waar het plan uitgebalanceerd klinkt, zal het weinig tot geen effect hebben op de huidige talenten van tussen de 15 en 18 jaar. Zij zitten al aan het einde van hun jeugdopleiding en zien dat het eerste team al twee jaar lang zeer slecht presteert. Hoewel Ajax zonder twijfel over jeugdspelers zal beschikken met een grote liefde voor de club, denken andere talenten voornamelijk aan hun eigen loopbaan. Daar azen Feyenoord en PSV, clubs die er met hun eerste team momenteel een stuk beter voor staan, volop op, met alle gevolgen van dien.

Het wordt dan ook voor Kroes en Beuker een hels karwei om de grootste talenten te overtuigen van een langer verblijf. Daarbij is alle hoop gevestigd op hoofdtrainer Francesco Farioli, die het eerste team zo snel mogelijk naar een hoger niveau moet brengen. Weet Ajax dit seizoen wederom niet in de top 3 te eindigen, dan volgen wellicht ook andere talenten met aflopende contracten een weg naar de uitdaging. Het fijne voor Ajax is echter wél dat Beuker met de jeugdopleiding een heldere koers opgaat, nu nog een paar jaar wachten op het eerste resultaat.

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie