Ajax-samenwerking met Sparta: dit leverde het op

Foto: Ajax-samenwerking met Sparta: dit leverde het op

Sparta Rotterdam overweegt om de samenwerking met Ajax op te zeggen. Beide clubs hadden de voorbije vijf seizoenen een partnerschap dat zeer lonend was. Hoewel het voor de Amsterdammers niet direct het einde van de wereld is als de band met Sparta verdwijnt, blijft de clubleiding hopen op een vervolg.

Inside: Samenwerking Ajax en Sparta sinds 2019

In 2019 kwam er verrassend nieuws naar buiten. Het Rotterdamse Sparta had namelijk besloten om met Ajax de handen in een te slaan. Dat deed het echter niet voordat het in gesprek was gegaan met Feyenoord, waarin het de mogelijkheid kreeg om elk seizoen als eerste talenten binnen te halen. In ruil daarvoor wilde Sparta kennis hebben, zodat het stappen kon maken met de jeugdopleiding. De grootmacht van de havenstad had een duidelijke boodschap: het zou toch wel Sparta-jongeling aantrekken, of het nu een samenwerking had of niet.

Ook PSV wilde niet zover gaan, waardoor Sparta terechtkwam in Amsterdam. Een bijzondere keuze, maar het bleek in vijf jaar tijd lonend te zijn. Marc Overmars kwam in contact met toenmalig hoofd jeugdopleiding Dolf Roks, die Sparta in 2021 ontsloeg. Op de clubwebsite ging Roks uitgebreid in op de samenwerking met Ajax. “Het wilde een aantal jeugdspelers van Sparta overnemen, waar gezien de leeftijd geen reglementaire vergoeding voor verschuldigd was”, zo legde hij destijds de aanleiding van het gesprek met de clubleiding van Ajax uit.

“In mijn gesprekken met Overmars hebben we het toen gehad over deze situatie en Ajax gaf daarbij aan dat ze graag zien dat de opleiding van Sparta ook bij de beste van Nederland blijft horen. Dan is het niet logisch dat spelers zonder enige vergoeding vertrekken. We zijn opnieuw gaan praten en toen bleek dat een partnership een serieuze mogelijkheid was.” Ajax zat destijds op het gebied van prestaties in een piek, aangezien het net de halve finale van de Champions League had bereikt. Met samenwerkingen probeerde Ajax nieuwe mogelijkheden te ontdekken.

De afspraken tussen beide partijen waren helder. Ajax betaalde vijf jaar lang een bedrag van 300.000 euro, wat voor Sparta een flinke financiële opsteker was. Bovendien leverde het kennis uit aan de Rotterdammers en hielp het jeugdtrainers, zodat ze de jeugdopleiding naar een hoger niveau konden tillen. In ruil daarvoor kreeg Ajax ieder seizoen de mogelijkheid om als eerste naar de talenten van Sparta te kijken en maximaal drie jeugdspelers naar Amsterdam te halen. Van dat laatste profiteerde het behoorlijk. Zo zitten in de huidige selectie van Ajax twee pareltjes van Sparta.

Dies Janse speelde in het verleden in de jeugdopleiding van Sparta Rotterdam.

Hato en Janse als grote talenten

De afgelopen jaren haalde Ajax diverse spelers van Sparta, waarvan de meesten vroegtijdig strandden. Er zijn echter ook een aantal talenten die weldegelijk in (de buurt van) de hoofdmacht kwamen. Zo nam Ajax in 2019 Jorrel Hato over. De verdediger, die zowel centraal als aan de linkerkant uit de voeten kan, kwam onder John Heitinga in de hoofdmacht terecht en is intussen niet meer weg te denken uit het basisteam. Waar John van ‘t Schip hem vorig seizoen als centrale verdediger gebruikte, zet Francesco Farioli hem voorlopig als linkervleugelverdediger neer.

Een jaar later kwamen er nog twee Sparta-talenten naar De Toekomst. Allereerst Ar’Jany Martha. De linksback bereikte Jong Ajax en mocht onder Van ‘t Schip even dromen van een basisplaats. Tijdens zijn eerste wedstrijd als hoofdcoach maakte hij direct gebruik van hem, maar al snel verdween hij naar de achteruitgang. Ook Olivier Aertssen was dichtbij. Hij deed ruim een jaar geleden in de voorbereiding volop mee en schoof vervolgens terug naar Jong Ajax. PEC Zwolle en Ajax maakten dinsdag bekend dat Aertssen een definitieve overstap maakt.

In 2021 was het vervolgens de beurt aan Dies Janse. De defensieve kracht blijkt al jarenlang als voetballer veel in zich te hebben. Zo mocht hij in de voorbereiding onder Farioli veel minuten maken en is hij intussen een vast onderdeel van de A-selectie. Met zijn kracht, lengte en voetballende vermogen lijkt hij in de toekomst alles in huis te hebben om zich in het basisteam te knokken. Als hij het voor elkaar krijgt om de ontwikkeling door te zetten, hoeft dit bovendien niet lang te duren. Ook de komst van Janse is daarmee een schot in de roos.

Verandering in de maak

Vooral verdedigend heeft Ajax dus geprofiteerd van de onderlinge afspraken. Ook Sparta is de laatste jaren als club gegroeid, mede door de hulp van de Amsterdammers. Beide partijen zijn elkaar dan ook dankbaar. Het lijkt een gezonde basis om met elkaar verder te gaan, maar niet voor Sparta. Het heeft namelijk het gevoel dat het dermate krachtig is, dat de hulp van Ajax niet langer nodig is. En om nou een competitiegenoot jaarlijks uit te nodigen om de grootste talenten weg te plukken, helpt de vereniging ook niet bepaald om verder te groeien.

Al zal er niet veel voor Sparta veranderen. Ajax, Feyenoord en PSV kijken jaarlijks naar alle jeugdspelers in Nederland en hebben de naam en scouts om hen weg te plukken. Voor Ajax is het echter wél een teleurstelling. Talenten hebben in de toekomst namelijk weer de mogelijkheid om tussen de drie topclubs te kiezen, waardoor de kans groter is dat ze gewoon in Rotterdam blijven en voor Feyenoord gaan spelen. Het wordt voor Ajax daarom weer moeilijker om in de Rotterdamse vijver te vissen. De focus in Amsterdam wordt dan ook mogelijk verlegd, waarheen is nog de vraag.

Was de samenwerking een goed idee?

  • Ja, voor beide clubs
  • Alleen voor Ajax
  • Alleen voor Sparta
  • Nee, voor beide clubs niet
488+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie