Ajax schakelt Panathinaikos na strafschoppenthriller uit

Ajax heeft de play-offs van de Europa League bereikt. Eenvoudig ging het donderdagavond echter allerminst. Panathinaikos maakte vlak voor tijd de 0-1, waarna een verlenging volgde. Na een bloedstollende strafschoppenserie kwamen de Amsterdammers alsnog als winnaar uit de strijd.

Grote kansen Ajax met Akpom en Berghuis

Waar Ajax een week geleden nipt won van de Grieken (0-1), moest de ploeg van Francesco Farioli het in de eigen Johan Cruijff ArenA afmaken. Binnen tien minuten kreeg Panathinaikos al haar eerste grote kans. Youri Baas verloor de bal aan Daniel Mancini die Fotis loannidis bereikte. Jorrel Hato greep echter op tijd in.

Het was voor de thuisploeg een moment om van wakker te worden. Na een kwartier spelen ging Ajax beter voetballen en kwam het tot de eerste kansen. Zo gaf Carlos Forbs een gevaarlijke voorzet op Chuba Akpom. De Brit kreeg het echter niet voor elkaar om de bal binnen te werken.

Dat bleek ook gelijk het verhaal van de wedstrijd te zijn. In de eerste helft kreeg Akpom namelijk meer mogelijkheden om te scoren, maar telkens miste hij. Steven Berghuis was voor de theepauze het meest dichtbij een openingstreffer. De bal belandde na een vlammend schot tegen de lat aan.

Panathinaikos via Tetê naar verlenging

Ajax ging na de rust uitstekend van start. Berghuis bereikte Forbs die echter niet in de wedstrijd zat: de bal belandde na zijn poging bij de cornervlag. Vlak daarna nam Panathinaikos het heft in eigen hand en kwam het via Filip Đuričić zeer dichtbij de 0-1. De voetballer kwam alleen voor Remko Pasveer te staan, maar de doelman redde.

Pasveer was later in de tweede helft nog een aantal keer hard nodig om een tegendoelpunt te voorkomen. Ondertussen wisselde Farioli en bracht hij onder meer Mika Godts binnen de lijnen voor Forbs. Het resulteerde direct in veel dreiging aan de linkerkant van de aanval.

Een kwartier voor tijd creëerde de Belg zijn eigen kans, maar de bal ging over het doel. Later schoot hij tegen de binnenkant van de paal aan. Daardoor hield Panathinaikos hoop in een goede afloop. Vlak voor tijd was het plotseling raak: Tetê zorgde ervoor dat beide ploegen de verlenging in gingen.

Moeizame verlenging in Johan Cruijff ArenA

Ook in de eerste helft van de verlenging kreeg Ajax opnieuw nauwelijks grip op de tegenstander. Farioli besloot daarom na tien minuten in te grijpen. Brian Brobbey kwam binnen de lijnen voor Jorrel Hato, waardoor het aanvallender ging voetballen en voorin meer stootkracht had om gevaarlijk te worden.

Een paar minuten later leek Ajax de gelijkmaker te maken. De ingevallen Bertrand Traoré maakte echter een overtreding op doelman Bartłomiej Drągowski, waardoor de arbitrage de treffer afkeurde. Met de aanvallende kwaliteiten in de ploeg kwam de hoop in de Johan Cruijff ArenA enigszins terug.

In het tweede kwartier van de verlenging werd Ajax alsmaar slordiger. Panathinaikos rook bloed en ging nadrukkelijk op zoek naar het tweede doelpunt. Farioli probeerde dit te voorkomen en bracht Steven Bergwijn binnen de lijnen. De vleugelaanvaller kon een stafschoppenreeks echter niet voorkomen.

Strafschoppenserie redt Ajax in Europa League

Pasveer begon direct ijzersterk door de eerste Griekse penalty tegen te houden. Bergwijn schoot daarna wél raak. Dat gold ook voor Branco van den Boomen, Mika Godts en Kenneth Taylor. Brian Brobbey mocht vervolgens de winnende strafschop voor zijn rekening nemen, maar miste. Daardoor moesten beide ploegen nog even door.

Tonny Vilhena en Jordan Henderson schoten hun penalty raak. De poging van Nemanja Maksimović werd gekeerd door Pasveer, wat betekende dat Traoré Ajax naar de volgende ronde kon schieten. Zijn schot ging echter over. De volgende strafschop hield de doelman eveneens, maar ook Youri Baas schoot tegen de doelverdediger aan.

Na een raak geschoten penalty van Panathinaikos ging Anton Gaaei achter de bal staan, die geen fout maakte. De tiende strafschop van Panathinaikos en Ajax ging eveneens raak, waardoor de keepers achter de bal gingen staan. Drągowski en Pasveer vonden allebei overtuigend de hoek.

Alle nemers begonnen dan ook weer van vooraf aan. Mancini, die zijn eerste poging nog miste, schoot ditmaal de bal langs Pasveer. Bergwijn maakte opnieuw geen fout en ook Van den Boomen was succesvol. Nadat Pasveer de zestiende strafschop keerde, was het Brobbey die hoog over schoot. Ook het schot van Vilhena werd door de sluitpost gekeerd. Gaaei bleef uiteindelijk rustig en zorgde zo voor de zege voor Ajax.

Scoreverloop: 0-1 (89′) Tetê

Bereikt Ajax de hoofdfase van de Europa League?

91+
Fans United gaan los over Ten Hag-beslissing: “Leave our club”
20+
Op welke zender kijk je Hongarije – Nederland?
23:46
69+
Van de Ven is ‘op de brommer’: “Dat is een natuurtalent”
23:25
44+
Zo werd Frenkie de Jong overtuigd om toch voor Barça te kiezen
23:05
36+
Multifunctionele Oranje-klant duidelijk over positie: “Het liefst speel ik daar”
22:21
125+
Complimenten voor Farioli: “Team gesmeed met heel bereidwillige spelers”
21:58
47+
Zeer verrassende Barça-move: “Ik had je uitgelachen”
21:34
138+
“Fans in Tsjechië vonden Priske ook niet leuk”
21:10
47+
Tadic zocht contact met Twente-speler: “Waardeer ik enorm”
20:46
171+
Oranje-international kreeg dringend advies: ‘Geen Barcelona!’
20:18
23+
Voorbeschouwing Hongarije – Nederland: blijft Oranje op koers in Nations League?