Ajax schrijft met Weghorst-transfer Brobbey af

Foto: Ajax schrijft met Weghorst-transfer Brobbey af

De kans is aanzienlijk dat Wout Weghorst deze zomer de overstap maakt naar Ajax. Waar de aanvaller nog altijd dolgraag naar Amsterdam komt, lijkt ook Burnley akkoord te gaan met zijn vertrek. Of het een positief effect gaat hebben in de selectie van Francesco Farioli, is echter de grote vraag.

Opinie: Weghorst wordt grote miskoop bij Ajax

De gedachte van Alex Kroes is duidelijk. De technisch directeur vindt, samen met Farioli, dat er in wedstrijden vaak te weinig energie aanwezig is op het veld. Ajax zocht dan ook naar een speler met passie en strijd, en kwam daarbij al snel uit bij Weghorst. De centrumspits liet op het Europees kampioenschap in Duitsland nog maar eens zien hoe hard hij voor zijn team wil werken en hoeveel energie hij in een ploeg kan brengen. Voor Farioli en Kroes was dit het ultieme bewijs dat ze alles in het werk moesten stellen om de Oranje-international binnen te halen.

Toegegeven, aan werklust heeft Weghorst geen gebrek. De aanvaller zal bij Ajax bij zijn teamgenoten een shockeffect kunnen veroorzaken, wat op korte termijn tot resultaten kan leiden. Al snel gaat dit echter plaats maken voor irritatie. Zo ontstonden tijdens het EK op het trainingsveld naar verluidt meermaals discussies over de hardheid waarop Weghorst met zijn teamgenoten de duels aanging. Hij is namelijk niet alleen vervelend voor zijn tegenstanders, maar projecteert het ook vaak op zijn teamgenoten. En als je dagelijks met Weghorst traint, gaat dit onder je huid zitten.

Daarnaast staat Weghorst niet bepaald bekend als een speler die een rol als wisselspeler snel accepteert. De Nederlander is van mening dat hij veel kwaliteiten met zich meebrengt en dat die ook bij Ajax optimaal benut moeten worden. Als het afgelopen eindtoernooi echter iets heeft laten zien, dan is het wel dat Weghorst volledig ongeschikt is om basisspeler te zijn. Hij maakt dan wel veel meters op het veld, maar zowel technisch als tactisch heeft hij simpelweg te weinig in zich zitten. Alleen zijn passie en energie steken er bovenuit, die het slimst zijn in te zetten aan het einde van de wedstrijd.

Brian Brobbey (rechts) met Francesco Farioli (links).

Concurrentiestrijd met Brobbey ingewikkeld

Het laatste gaat ook voor problemen zorgen met Brian Brobbey. De huidige eerste spits van Ajax vertegenwoordigt in de toekomst een hoge transferwaarde, maar staat tegelijkertijd op een belangrijk kruispunt in zijn voetballoopbaan. Zowel op het EK als tijdens de thuiswedstrijd tegen Panathinaikos (twee gemiste strafschoppen) was te zien dat Brobbey een gebrek heeft aan vertrouwen. Hij liet de afgelopen seizoenen meermaals zien dat hij exceptionele kwaliteiten in zich heeft zitten, maar de 22-jarige aanvaller moet die wel snel uit zich zien te krijgen.

Concurrentie is voor elke spits goed, en dus ook voor Brobbey, maar het gevecht met Weghorst wordt van een geheel andere orde. De laatste speler zal er alles aan doen om de strijd te winnen en Brobbey is niet op het moment in zijn loopbaan om die aan te gaan. Natuurlijk, bij een topclub hoort de spits met het meeste rendement te spelen, maar met de huidige financiële staat en Ajax als doorverkoophuis is het de vraag of het verstandig is om hem met Weghorst zó onder druk te zetten. Brobbey kan in de toekomst namelijk voor een torenhoog bedrag vertrekken, indien hij snel stappen weet te maken.

Weghorst moet die ontwikkeling niet in de weg zitten. Het is geen speler waar Ajax ooit een grote winst op gaat maken en hij heeft sowieso de kwaliteiten niet om in de Johan Cruijff ArenA een topspits te worden. Vijf jaar geleden, tijdens de topjaren onder Erik ten Hag, had Ajax natuurlijk nooit aan Weghorst gedacht. De komst van de Nederlander is een kwestie van tijd, maar hopelijk heeft het goede afspraken met hem gemaakt. Het kan zich namelijk niet permitteren dat Brobbey nog verder in een wak komt te zitten, waar hij vervolgens nooit meer uitkomt. Dat zou weggegooid geld zijn.

Over Jordi Smit

Jordi Smit (1996) schrijft voor SoccerNews.nl onder andere over Ajax en AZ. Ook richt hij zich op clubs in de Premier League en op het nationale team van Engeland. Elke zaterdag schrijft hij een opinie over gebeurtenissen in het Nederlandse of internationale voetbal. Smit is sinds vijf jaar journalist. Tips? [email protected].

Heeft Ajax Weghorst nodig?

  • Ja, ik vind van wel
  • Nee, zeker niet
4431+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie