Ajax smacht naar kwaliteiten van supertalent Faberski

Foto: Ajax smacht naar kwaliteiten van supertalent Faberski

Francesco Farioli kan na een gedeeltelijk mislukte transferzomer dit seizoen als geen ander talenten gebruiken die klaar zijn voor de hoofdmacht. In Jong Ajax lopen er verschillende jongelingen rond die zich positief laten zien. Jan Faberski is een van hen. De achttienjarige Pool was de voorbije weken dé smaakmaker in de Keuken Kampioen Divisie.

Inside: Talentvolle Faberski uitblinker bij Ajax

Het had weinig gescheeld, of de Pool had eind vorige maand in de Johan Cruijff ArenA gespeeld. Niet in de clubkleuren van Ajax, maar in die van Jagiellonia Bialystok. Faberski speelde namelijk een aantal seizoenen voor de Poolse kampioen van vorig seizoen. In de jeugdopleiding, welteverstaan. Waar hij in de zomer van 2022 besloot om de oversteek naar Amsterdam te maken om zich op De Toekomst verder te ontwikkelen, bleef zijn leeftijdsgenoot Oskar Pietuszewski wél gewoon in Polen voetballen. Het bleek voor hem een verstandig besluit te zijn, want inmiddels staat hij in de hoofdmacht.

Faberski keek vanaf de tribune toe en vond het bijzonder om een speler te zien die hij goed kent. “Een mooi moment voor hem. Als ik destijds bij de club was gebleven, had ik waarschijnlijk ook tegen Ajax gespeeld”, zo vertelde hij na de wedstrijd in gesprek met Ajax Life. Spijt van zijn vertrek naar Nederland heeft Faberski nog altijd geen moment. Het talent weet namelijk dat hij bezig is aan een uitstekende periode, waarbij speelminuten in de hoofdmacht steeds dichterbij komen. “Voor mijn ontwikkeling was het een goede keuze om naar Ajax te gaan. Ik voel dat ik groei als voetballer en me momenteel snel ontwikkel.”

Als Poolse jeugdinternational maakte Faberski op jonge leeftijd al veel indruk op zijn trainers. Via Hutnik Warsaw, FFA Warsaw, Legia Warsaw en weer FFA Warsaw kwam hij in 2020 bij Jagiellonia Bialystok terecht. Hij hoopte daar het eerste team te bereiken, maar plotseling kwam een kans bij Ajax langs. In Amsterdam liet hij zich op een geweldige manier zien tijdens een van de edities van de Future Cup, hét toernooi waaraan de voorbije jaren meerdere grote talenten meededen die het vervolgens in het internationale topvoetbal maakten. Dat belooft wat voor Faberski.

Ontwikkeling in de jeugdopleiding

Dat Ajax veel vertrouwen heeft in het talent, liet het de afgelopen jaren wel zien. Zo verlengden de Amsterdammers zijn contract tot medio 2028, terwijl het voor de meeste spelers kortere periodes aanhoudt. Het besluit kwam echter niet uit de lucht vallen. Vorig seizoen maakte hij namelijk een grote indruk bij Ajax Onder 18. Qua statistieken was Faberski zeker niet de uitblinker, maar vaak wist hij op eerdere momenten in de aanval wél belangrijk te zijn. Het Pool had met zijn technische vermogen geweldige acties in huis en toonde met zijn passing aan dat hij een vrije man kon creëren.

Zijn speelstijl is te vergelijken met die van Hakim Ziyech. Faberski heeft logischerwijs zeker nog niet het niveau van de Marokkaan, die bij Galatasaray onder contract staat, maar speelt op dezelfde manier. De linksbenige Faberski start veelal vanaf de rechtsbuitenpositie en probeert zoveel mogelijk naar binnen te komen. Bij Ajax Onder 18 kozen ze er destijds veelal voor om een rechtsback op te stellen die het vermogen had om een diepe loopactie te maken, waardoor Faberski de mogelijkheid had om zowel zélf te schieten als de bal aan de vleugelverdediger te geven om deze vervolgens voor te geven.

Het maakt de aanvallen met Faberski veelal dynamisch. Datzelfde laat hij zien bij Jong Ajax, waarvoor hij dit seizoen speelt. Waar hij zijn goede spel tegen FC Eindhoven beloond zag worden met een doelpunt, was zijn bijdrage in de overige wedstrijden ook niet te onderschatten. Faberski geniet met volle teugen van de uitdagingen die hem te wachten staan en blijft redelijk overeind staan, ondanks het feit dat hij in de Keuken Kampioen Divisie voor het eerst tegenover volwassen mannen staat. Het vraagt iets anders van een jeugdspeler, zeker als hij een man moet passeren.

Frank Peereboom is de hoofdtrainer van Jong Ajax.

Kansen in de hoofdmacht

Faberski werkt kortom hard aan zijn ontwikkeling. Wetende van zijn talent, zal Farioli zijn proces met nieuwsgierigheid blijven bekijken. De Italiaanse oefenmeester zag Steven Bergwijn vlak voor het sluiten van de transfermarkt vertrekken, terwijl er niemand voor terug kwam. Het betekent dat Mika Godts de enige linksbuiten in de selectie zit. Aan de andere zijkant heeft Farioli de keuze tussen Steven Berghuis en Bertrand Traoré. Waar de Nederlander echter te maken kreeg met een blessure, was Traoré de voorbije jaren ook niet fit. Mocht hij ook een kwetsuur oplopen, dan moet de trainer iets achter de hand hebben.

De Pool heeft alles in huis om de komende jaren een vast onderdeel van de hoofdmacht te worden. Maar daarvoor is wél de laatste stap nodig. Voor hem staat de komende maanden de grote uitdaging te wachten om met het niveau mee te groeien en ook in de Keuken Kampioen Divisie te laten zien dat hij zijn acties durft te maken. Bovendien moet hij het voor elkaar zien te krijgen om er een hoog rendement aan te blijven koppelen. Dat is niet makkelijk, zo ervaarden al meerdere grote talenten in Amsterdam. Als dat echter wel lukt, dan gloort er hoop.

Het eerste elftal smacht namelijk naar een aanvaller die in kleine ruimtes een actie kan maken, met een goede trap een teamgenoot alleen voor de keeper kan zetten en doelpunten kan maken. Wanneer Faberski bij Jong Ajax aantoont dat hij de verwachtingen kan waarmaken, bestaat er een serieuze kans dat hij dit voetbaljaar al zijn debuut maakt in de hoofdmacht. En, indien hij zich weet te bewijzen, kan er meer hoop uit vloeien. Wat goed is, komt snel, zo zeggen ze veelal in de sportwereld. Voor Faberski kan dat ook gelden, maar eerst moet hij het eens laten zien.

Gaat Faberski het eerste team halen?

  • Ja, zeker weten
  • Nee, ik verwacht het niet
794+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:31
8+
Derksen ziet Nederlandse superster in Champions League: ‘Niet normaal!’
23:15
9+
Mbappé trefzeker voor Real Madrid in Champions League, schiettent in München
23:00
24+
Van Dijk en Gakpo bezorgen Slot en Liverpool zege op Milan
22:05
0+
‘Van Persie voor de Kerst alweer weg, dit is zijn vervanger’
22:04
25+
Voorbeschouwing Feyenoord – Bayer Leverkusen: Rotterdammers direct aan de bak
21:54
38+
Wereldgoal Steijn brengt Robin van Persie in grote problemen
21:17
168+
Joey Veerman: ‘Ik ben toch niet de eerste?’
21:10
113+
‘Ajacied moet salaris inleveren’
21:02
106+
Buitenland kijkt met open mond naar één man bij Juventus-PSV
20:51
81+
Luuk de Jong heeft het over ‘ballen tonen’ na harde nederlaag
20:36
71+
PSV compleet vernederd door Juventus, topspeler kop van jut
20:18
55+
Oranje-feestje in opstellingen AC Milan-Liverpool
20:11
94+
Van Basten haalt hard uit naar Bakayoko
20:09
173+
‘Juventus-PSV krijgt dramatisch staartje’
19:43
104+
Ajax maakt ‘noodtransfer’ officieel
19:32
35+
‘Nederlands voetbal gaat eraan!’
19:29
17+
‘Zien jullie liever een dooie lul voor de camera?’
19:24
220+
‘Ontslag op staande voet na Juventus-PSV’
19:16
57+
‘Eén ding verpest Juventus-PSV’
18:46
200+
PSV-talent maakt Champions League-droom waar tegen Juventus
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie