Ajax-transferzomer ging niet zoals gehoopt

Foto: Ajax-transferzomer ging niet zoals gehoopt

De transferperiode is voorbij en dus weet Francesco Farioli met welke selectie hij het komende half jaar bij Ajax aan de slag moet. Waar Alex Kroes aan het begin van de zomer zichzelf als doel stelde om voor 100 miljoen euro te verkopen, lukte slechts de helft van dat bedrag. Versterkingen kwamen er daardoor amper. Tóch kijken de Amsterdammers met vertrouwen naar dit seizoen.

Inside: Ajax-verkopen blijven grotendeels uit

De technisch directeur wilde tijdens de transferzomer orde op zaken stellen. De aankopen van Klaas Jan Huntelaar, Gerry Hamstra én Sven Mislintat waren mislukt en dus moesten er een hoop spelers vertrekken. Dat doel bleek echter te hoog gegrepen te zijn. Gedurende het Europees kampioenschap in Duitsland vonden er in Europa amper verschuivingen plaats en ook na het toernooi bleef het stil. Ondertussen besloot Ajax om Benjamin Tahirovic, Borna Sosa, Owen Wijndal en Silvano Vos terug te zetten naar Jong Ajax, om zo naar buiten toe te communiceren dat zij mochten vertrekken.

Twee problemen zorgden er voor dat transfers uitbleven. Enerzijds waren het verschillende spelers die weigerden om de club te verlaten. Onder leiding van Farioli en de overige stafleden merkten ze een nieuwe dynamiek, waarbij de hoop aanwezig was dat ze alsnog in het basisteam konden terechtkomen. Daarnaast meldden zich nauwelijks geïnteresseerde clubs of waren ze uitsluitend bereid om spelers te huren. Voor Kroes was dit lang onbespreekbaar. Toen het niet anders meer kon, koos de directeur ervoor om alsnog overstag te gaan.

Op de slotdag van de transferperiode lukte het hem alsnog om een klapper te maken. Steven Bergwijn, vorig seizoen nog aanvoerder van het team, kreeg de mogelijkheid om naar Saudi-Arabië te vertrekken en ging op de aanbieding in. Ajax ontving ruim 20 miljoen euro van Al-Ittihad, een bedrag dat de komende jaren middels bonussen verder kan oplopen. Met Georges Mikautadze en Francisco Conceiçao had Ajax nog twee uitgaande transfers van meer dan 10 miljoen euro. Waar de Georgiër voor 13 miljoen euro terugkeerde naar Frankrijk, kostte de buitenspeler 10,5 miljoen euro.

Naast het drietal verlieten Gerónimo Rulli, Jorge Sánchez en Vos eveneens definitief de Johan Cruijff ArenA. Ook nam Ajax van vier spelers afscheid die op huurbasis verkasten. Carlos Forbs, Borna Sosa, Naci Ünüvar en Jakov Medic kregen allemaal de mogelijkheid om zich in een andere competitie te bewijzen. Het betekent dat Ajax tien spelers van de hand heeft gedaan. Dat is een behoorlijk aantal, maar als het aan Kroes had gelegen waren er nog veel meer spelers weggegaan. Hij had namelijk nauwelijks financiële middelen om te shoppen.

Gerónimo Rulli vertrok deze zomer naar Frankrijk

Versterkingen in Amsterdam nauwelijks aanwezig

De voorbije maanden klonken in de wandelgangen verschillende grote namen. Door het uitblijven van de uitgaande transfers kon Kroes tot op het laatst echter geen actie ondernemen. Zo had Ajax serieus interesse in Christian Eriksen, Sergi Roberto en Hakim Ziyech, maar bleek het onmogelijk te zijn om een van de spelers binnen te hengelen. Ze hadden simpelweg een te hoog salaris of het transferbedrag was de Amsterdamse club te gortig. Het zorgde ervoor dat Kroes op een creatieve wijze op zoek moest gaan naar manieren om de selectie alsnog te versterken.

Al snel in de transferperiode kwam Ajax met Bertrand Traoré op de proppen. De aanvaller kreeg de laatste jaren veel last van blessures en was daarom transfervrij. Wetende dat hij in het seizoen 2016-2017 al eens een goed voetbaljaar in Amsterdam draaide, besloot Kroes om snel te handelen en hem te presenteren. Ook de komst van Daniele Rugani bleek haalbaar te zijn. De Italiaan kwam op huurbasis over van Juventus, nadat Medic was vertrokken richting Duitsland. Dat de verdediger lang wachtte op het moment dat Ajax hem financieel kon binnenhalen, zegt iets over zijn vertrouwen in de club.

De laatste dagen verdubbelde Ajax het aantal versterkingen. Niet alleen Rugani moest lang wachten op zijn transfer, ook Wout Weghorst zat wekenlang in de wachtkamer. De centrumspits moet voor meer energie zorgen in het team, wat de prestaties ten goede moeten komen. De vervanger voor Bergwijn is Kamaldeen Sulemana, die de Amsterdammers nog kennen van 2021, toen hij ook al op de radar stond. Het is echter de vraag of zijn komst mogelijk is: nog altijd wacht de clubleiding op een definitief akkoord voor het papierwerk en dat zorgt voor spanning.

Lastige situatie voor Farioli

Voor Farioli wachten bijzonder lastige maanden. De hoofdcoach moet het doen met een selectie die grotendeels hetzelfde is als vorig seizoen. De Europese voorronden lieten zien dat hij in staat is om veel uit de huidige groep te halen, maar het duel met NAC Breda bewees dat hij ook geen tovenaar is. De prestaties moeten de komende maanden daarom mee blijven zitten, zodat er in de grote selectie waarover hij beschikt geen gedoe ontstaat over de ingeslagen koers. Wanneer in Amsterdam namelijk druk ontstaat, kan Farioli het zomaar eens lastig krijgen.

Kroes hoopt echter dat de nieuwelingen samen met de technische staf voor een positieve dynamiek kunnen zorgen. Met realisme probeert hij dan ook naar de korte termijn te kijken. Ajax moet dit seizoen in de top-3 eindigen en geen modderfiguur slaan in Europa, zodat het de komende transferperiodes verder kan bouwen. Ondertussen moet Kroes het voor elkaar zien te krijgen om te groeien in zijn rol als technisch directeur. Dat er namelijk meer bij de functie komt kijken dan een buitenstaander denkt, blijkt namelijk wel uit de afgelopen maanden.

Scoort Kroes een voldoende?

  • Ja, zeker weten
  • Nee, ik vind van niet
220+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie