Ajax treft met Besiktas een loodzware tegenstander

Foto: Ajax treft met Besiktas een loodzware tegenstander

Ajax neemt het donderdagavond op tegen het Turkse Besiktas, waar Giovanni van Bronckhorst de hoofdtrainer is. In de Johan Cruijff ArenA moeten de Amsterdammers zich opmaken voor een zware kluif. Besiktas is dit voetbaljaar namelijk lastig te verslaan en zal het Ajax zeer moeilijk maken.

Inside: Ajax wacht lastig Europa League-duel met Besiktas

Ajax kan veel moed putten uit de geschiedenis. Zesmaal stonden beide clubs namelijk tegenover elkaar en alle keren trokken de Nederlanders aan het langste einde. De eerste dubbele ontmoeting vond plaats in het seizoen 1966-1967 in de Europa Cup I. Waar de Amsterdamse club thuis met 2-0 won, versloeg het de tegenstander in Turkije met 2-1. In het voetbaljaar 1993-1994 stonden beide clubs vervolgens in de Europa Cup II tegenover elkaar. Ditmaal was Ajax met respectievelijk 2-1 (thuis) en 4-0 (uit) te sterk. De laatste keer was in het seizoen 2021-2022. De ploeg van Erik ten Hag won thuis met 2-0 en pakte uit een 2-1 zege.

Inmiddels is de situatie bij Besiktas compleet anders. Het clubbestuur leerde flink van afgelopen seizoen, toen binnen de vereniging een grote crisis ontstond. Het lukte maar niet om de negatieve resultaten om te draaien en dus versleet het meerdere trainers. Maar liefst vijf hoofdtrainers stonden in een jaar tijd aan het roer. Senol Günes, Burak Yilmaz, Riza Calmbay, Serdar Topraktepe en Fernado Santos kregen het echter allemaal niet voor elkaar om het team draaiende te krijgen. Uiteindelijk moest Besiktas genoegen nemen met een zesde eindpositie in de competitie.

Wat volgde was een complete ommekeer. Het bestuur pleegde een belletje naar Van Bronckhorst en de Nederlandse hoofdtrainer bleek bereid te zijn om de uitdaging aan te gaan, onder de voorwaarde dat er verschillende Europese topspelers zouden komen. Daar hield Besiktas zich aan. Gabriel Paulista kwam over van Atlético Madrid, Ciro Immobile transfereerde van Lazio en Rafa Silva en João Mário verlieten Benfica om hun loopbaan bij Besiktas een vervolg te geven. Vooral het binnenhalen van Immobile heeft ervoor gezorgd dat het niveau flink omhoog is gegaan.

Besiktas maakte direct indruk in de Super Cup door met 5-0 te winnen van Galatasaray. Ook in de kwalificatie van de Europa League toonde de club haar spierballen: het Zwitserse FC Lugano werd simpel aan de kant geschoven. In de Turkse competitie doet Besiktas het eveneens naar behoren. Het verloor in de eerste vijf wedstrijden nog geen enkele keer en staat op een afgetekende 13 punten. Het betekent dat Besiktas met een uitstekend gevoel richting de Johan Cruijff ArenA reist, met de gedachte dat het in Amsterdam serieus kans maakt op een goed resultaat.

Ciro Immobile is de grote smaakmaker van Besiktas.

Lastige tactiek van Besiktas

De aanwezigheid van Van Bronckhorst zorgt ervoor dat Ajax een opponent kan verwachten die op een typisch Nederlandse manier voor de dag komt. De oefenmeester heeft er namelijk een speelwijze ingeslepen waarbij de opbouw van achteruit zeer belangrijk is. Van Bronckhorst laat zijn spelers veel risico nemen en ziet het liefst ballen laag over de grond, waarbij het op het middenveld de combinatie moet aangaan. Het levert Besiktas dit voetbaljaar mooie aanvallen op, wetende dat de Turken de kwaliteiten hebben om tussen de linies van de tegenstander heen te spelen.

Na balverlies durft Besiktas ook de aanval op te zoeken. Tegen Ajax kiest Van Bronckhorst er naar verwachting met zijn technische staf voor om de opponent vast te zetten op eigen speelhelft. De aanvallers en middenvelders krijgen de opdracht om door te stappen en ook de verdedigende linie staat hoog op het veld. Het moet ervoor zorgen dat de spelers van Ajax in de problemen terechtkomen en dat Besiktas toekomt aan veel kansen. Dit weekend liet Go Ahead Eagles tegen Ajax (1-1) al zien dat een dergelijke speelwijze voor veel problemen kan zorgen in de Amsterdamse defensie.

Het zou voor Van Bronckhorst speciaal zijn als hij van een Nederlandse club weet te winnen. Tegen Voetbal International liet de hoofdtrainer al weten uit te kijken naar de ontmoeting met Ajax. “Ik ben blij om weer thuis te zijn, in mijn land. Dat is altijd leuk. Ajax is een sterke ploeg, zeker thuis. We moeten daarheen gaan met het geloof dat we kunnen winnen. We willen winnen”, vertelde de trainer. Ajax is overigens niet de enige Nederlandse tegenstander. Op 30 januari reist Besiktas opnieuw af naar Nederland: dan staat een uitduel met FC Twente op het programma.

Belangrijke wedstrijd voor Ajax

Voor Francesco Farioli telt uitsluitend een overwinning. De uitwedstrijd tegen Go Ahead Eagles toonde aan dat de Amsterdammers nog een lange weg te gaan hebben. In gedeelten van de wedstrijd had Ajax geen antwoord op het spel van de thuisploeg en dat scenario kan het donderdagavond niet permitteren. Naar verwachting komt Farioli met weinig verrassingen in zijn opstelling. Youri Baas lijkt terug te keren in het basisteam, Jorrel Hato is weer linksback, Kian Fitz-Jim staat wederom op het middenveld en de voorhoede bestaat uit Bertrand Traoré, Brian Brobbey en Mika Godts.

Davy Klaassen (Ajax) en Alex Oxlade-Chamberlain (Besiktas) zijn afwezig. Het heeft alles te maken met de late transfers, waardoor de clubs het niet meer voor elkaar kregen om hen in te schrijven voor de Europa League. Voor Ajax is de afwezige Oxlade-Chamberlain een groot pluspunt. Met zijn ervaring bij Arsenal en Liverpool brengt hij namelijk een hoog niveau met zich mee. Ook zonder hem zal Ajax het waarschijnlijk lastig gaan krijgen. Het is aan Farioli om de laatste puntjes op de i te zetten en te hopen dat zijn ploeg het voor elkaar krijgt om met een overwinning aan de hoofdfase van de Europa League te beginnen.

Verwachte opstelling: Pasveer; Rensch, Sutalo, Baas, Hato; Henderson, Taylor, Fitz-Jim; Traoré, Brobbey, Godts

Wint Ajax van Besiktas?

  • Ja, ik verwacht het wel
  • Nee, Besiktas wint
  • Nee, het eindigt in een gelijkspel
58+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

19:46
6+
Blind vond Oranje-afscheid moeilijk
19:34
14+
‘AZ-optreden geeft grote zorgen’
19:32
56+
‘Europa League-drama op Nederlandse televisie’
19:12
2+
Martens voorspelt: “Dát betaalt zich terug”
19:00
33+
Ajax handelt NÓG SLECHTER dan Feyenoord | Transfertijd
18:53
345+
Jude Bellingham ontkracht online roddels: ‘We zijn goede vrienden’
18:41
79+
Meevaller Erik Ten Hag: twee topspelers trainen weer mee
18:17
21+
Voormalig Manchester United-captain Harry Maguire krijgt boete
17:45
13+
Dit zijn de opstellingen van AZ en Elfsborg
17:30
9+
AZ-basisklant Wouter Goes doet dingen anders: ‘Ik probeer me minder te focussen’
17:16
523+
‘Kökcü-superdeal, Feyenoord juicht’
17:07
104+
FC Twente fans laten zich horen in Manchester: ‘Magisch’
17:00
58+
Ajax treft met Besiktas een loodzware tegenstander
16:45
44+
‘Vergeten’ Twente-talent hoopt op United-wonder: ‘Is mijn droom’
16:35
27+
De Ligt krijgt waarschuwing: “Dat wordt leuk”
16:22
53+
Henderson lacht om Ajax-discussie: “Gaat altijd hierover”
16:10
183+
‘Vandaag Inside-gast dropt Derksen-bommetje’
15:56
37+
TURKSE FEESTEN tegen Ajax, FC Twente en AZ | (co)efficiënt met Aad
15:41
62+
‘Grote Feyenoord-teleurstelling voor Aboutaleb’
15:26
503+
‘Verrassende wending in Ajax-opstelling’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie