Ajax-vertrek Timber levert dramatische conclusie op

Foto: Ajax-vertrek Timber levert dramatische conclusie op

Ajax raakt zo goed als zeker Jurriën Timber kwijt. De centrale verdediger vertrekt voor meer dan 40 miljoen euro naar Arsenal en moet in Londen proberen om zijn huidige ontwikkeling door te zetten. Hoewel het een financieel uitstekende transfer is, geeft het vertrek van de defensieve kracht ook te denken over waar de club momenteel staat.

Succesvolle jaren Ajax

Precies 10 jaar geleden was Frank de Boer hoofdtrainer van Ajax. De oefenmeester was er net met de Amsterdammers in geslaagd om het derde kampioenschap op een rij binnen te halen en kon daardoor rekenen op veel steun. Eenvoudig had De Boer het echter niet, want elk seizoen moest hij opnieuw het elftal opbouwen. Ook in 2013, toen met Toby Alderweireld en Christian Eriksen twee bepalende spelers afscheid namen. Waar de Belg een overstap naar Atlético Madrid maakte, besloot Eriksen om een avontuur aan te gaan in de Premier League en droeg hij jarenlang de clubkleuren van Tottenham Hotspur.

Een aantal jaren later begonnen de contouren van het beleid van Marc Overmars en Edwin van der Sar steeds duidelijker zichtbaar te worden. Niet langer ging Ajax op elk groot aanbod van een buitenlandse topclub akkoord met een vertrek: de sportieve prestaties begonnen meer een rol te spelen. Zo slaagde het duo erin om onder meer Hakim Ziyech, Frenkie de Jong, Matthijs de Ligt, Mohammed Kudus en André Onana langer in Amsterdam te houden. Hoewel de spelers persoonlijk het gevoel hadden dat ze klaar waren voor de volgende stap, hield Overmars hen simpelweg met een goed verhaal in de Johan Cruijff ArenA.

Het legde Ajax bepaald geen windeieren. Waar het vroeger voormalig Ajacieden in het buitenland zag excelleren, konden de Amsterdamse supporters ditmaal zelf genieten van de kwaliteiten van de spelers. De leiders van het elftal van Erik ten Hag waren de situatie ‘talent’ ontgroeid en bleken in staat te zijn om naast de nationale competitie ook in de Champions League een grote rol te vervullen. Het zorgde ervoor dat Ajax plotseling in staat was om tegenstand te bieden tegen clubs als Bayern München, Real Madrid, Juventus, Chelsea en Liverpool. Dat leverde de club dan weer vele miljoenen extra’s op, die het kon investeren in het beleid.

Mislintat terug naar oude beleid

Inmiddels is de club niet langer in staat om het succesvolle beleid voort te zetten. Het dramatische vorige seizoen leverde drie lichtpuntjes op, namelijk Kudus, Timber en Edson Álvarez. Het drietal bleek ondanks de teleurstellende prestaties van de teamgenoten in staat te zijn om recht overeind te blijven staan en de leiding te pakken, al had dit weinig effect op de resultaten. Aankomend seizoen leken de drie voetballers de aangewezen personen te zijn om in het nieuwe team van Maurice Steijn de leiding te nemen, maar niets is minder waar. Directeur voetbalzaken Sven Mislintat is namelijk druk bezig om naast Timber ook Kudus en Álvarez te verkopen.

Enerzijds is het begrijpelijk dat de financiële middelen een rol spelen. Het mislopen van de tweede plaats zorgde er bij Ajax voor dat het aankomend seizoen niet kan deelnemen aan de Champions League, waarmee het een gat in de begroting heeft. De raad van commissarissen zal daarom hebben aangedrongen op het vinden van extra inkomsten. Toch geeft het beleid ook te denken. Is het nodig om alle drie de leiders te slijten? Volgend seizoen zullen de eerste twee clubs zich namelijk rechtstreeks plaatsen voor de Champions League, terwijl de nummer 3 van de Eredivisie voorronde zal spelen.

Gegeven het feit dat Ajax vóór afgelopen seizoen voor het laatst in 2009 buiten de top 2 finishte, is het vrijwel ondenkbaar dat de club in het nieuwe voetbaljaar opnieuw naast het miljardenbal grijpt. Met de nieuwe opzet van het Europese toernooi kunnen de Amsterdammers de komende jaren vele miljoenen méér op de bankrekening bijschrijven. Het vertrek van de bepalende spelers zal tegelijkertijd de prestaties flink naar beneden brengen, waardoor toekomstige, Europese successen verder weg raken. Het is voor de fans dan ook te hopen dat het huidige transferbeleid slechts één seizoen zal aanhouden, en de club in 2024 ook gewoon weer naar de eigen prestaties gaat kijken.

Doet Ajax er verstandig aan om Timber te laten vertrekken?

  • Ja, ik vind van wel
  • Nee, zeker niet
1620+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:31
5+
Priske boos op persconferentie: ‘Je maakt het persoonlijk’
23:21
25+
Feyenoorder In-Beom Hwang zegt sorry
23:00
91+
‘Eredivisie is niks zonder Ajax’
22:57
3+
Barcelona ten onder na rode kaart García
22:32
139+
‘Mark van Bommel keert terug als trainer’
22:22
65+
Xabi Alonso heeft boodschap voor Feyenoord-fans
22:17
31+
‘Ongekende Santiago Giménez-blunder’
22:00
81+
‘Roer volledig om bij Ziggo Sport’
21:28
78+
Priske positief ondanks ‘donker gevoel’
21:12
248+
‘Massaontslagen binnen en buiten Feyenoord’
20:49
196+
Ziggo Sport-verslaggever blundert met Timber: “1-0 gewonnen?”
20:35
116+
Feyenoord vernederd door Bayer Leverkusen
20:31
101+
Voorbeschouwing Go Ahead Eagles – Ajax: kan Ajax verder aanhaken?
19:41
301+
‘Vernedering Feyenoord zorgt voor bliksemontslag’
19:22
362+
De Kuip is ‘oorverdovend stil’: “Crematies met meer sfeer”
19:15
52+
FC Twente heeft HUISWERK niet gedaan! | Transfertijd
19:04
147+
Gevoelige info Priske gelekt? ‘Dat doet hij niet vrijwillig’
18:49
80+
Eredivisie-terugkeer in de maak? “Dát is mijn belofte thuis”
18:28
34+
Priske husselt met opstelling: “Zo verslaan we de Duitse kampioen”
18:24
60+
‘Intelligente’ Gravenberch ontwikkelt zich razendsnel
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie