Toch twijfel over Kian Fitz-Jim bij Ajax na stormachtig begin in voorbereiding

Foto: Toch twijfel over Kian Fitz-Jim bij Ajax na stormachtig begin in voorbereiding

Kian Fitz-Jim lijkt in de voorbereiding op het nieuwe seizoen een van de grote verrassingen bij Ajax te worden. De middenvelder staat er naar verluidt uitstekend op bij de technische staf en maakte in de oefenwedstrijd tegen Rangers FC de openingstreffer. Desondanks is het de vraag of Francesco Farioli wel een plek voor hem kan inruimen. Past hij namelijk in het spelsysteem dat Ajax dit seizoen op de mat wil brengen?

Inside: Kian Fitz-Jim ontpopt zich na moeizame tijd als verrassing bij Ajax

De 21-jarige Amsterdammer is er nog altijd niet in geslaagd om zich in de hoofdmacht van Ajax te knokken. Waar hij in de jeugdopleiding bekendstond als een talentvolle voetballer, moest hij het vooralsnog telkens afleggen tegen de concurrentie. Fitz-Jim werd te licht bevonden, moest wennen aan het snelle tempo dat in de Eredivisie wordt gevraagd en was lang niet altijd goed genoeg wanneer hij zich als invaller mocht bewijzen. Zo kon het voorkomen dat hij jarenlang in de Keuken Kampioen Divisie actief zou zijn voor Jong Ajax.

Afgelopen voetbaljaar verhuurden de Amsterdammers hem daarom aan Excelsior Rotterdam. Het is doorgaans voor een speler van Ajax een stap om speelminuten in de Eredivisie op te doen, maar ook deze uitdaging verliep voor Fitz-Jim moeizaam. In een half jaar tijd kwam hij in de Nederlandse competitie niet verder dan 3 basisplaatsen en 2 invalbeurten, waarin hij goed was voor 1 assist. Vlak voor de winterstop kwam hij overigens wel wat meer op stoom en leek hij langzaam toe te groeien naar een basisplaats bij de club die uiteindelijk zou degraderen.

Fitz-Jim zou dat niet meer meemaken, want Ajax besloot dat het beter zou zijn om het talent terug te halen. In de Johan Cruijff ArenA was intussen de hel uitgebroken. De laatste plaats in de Eredivisie was aangetikt, Sven Mislintat en Maurice Steijn waren ontslagen en John van ‘t Schip moest de problemen gaan oplossen. Waar Ajax Jordan Henderson binnenhaalde, moest Fitz-Jim met zijn kwaliteiten een aanvulling zijn op de selectie. Een groot succes werd het niet: hij mocht tweemaal invallen in de hoofdmacht en bleef verder voor Jong Ajax spelen.

Kan Kian Fitz-Jim zijn nieuwe trainer Francesco Farioli overtuigen?

Fitz-Jim grijpt laatste kans met beide handen aan

Voor Fitz-Jim lijkt de voorbereiding op het nieuwe seizoen zijn laatste kans om succesvol te zijn bij Ajax. Die grijpt hij met beide handen aan. Farioli is onder de indruk. Ronald de Boer stelde onlangs bij Ziggo Sport dat hij veel positieve verhalen hoorde: “Hij staat er heel goed op, dat hoor ik ook binnenskamers, maar het is aan hem om het te laten zien en als hij de kans krijgt. Ik zag Lamine Yamal ook op de bank beginnen en die staat nu in de finale van het EK. Ik zeg niet dat het voor Fitz-Jim zo snel gaat, maar ik denk wel dat het voor hem mogelijk is om een basisplek te pakken.”

Het verbaast de voormalig topvoetballer van onder meer Ajax, FC Barcelona en Rangers FC allerminst, want vanaf het begin ziet hij veel talent in Fitz-Jim. “Hij heeft ongelofelijk veel inzicht en is heel goed in het versnellen van het spel. Toen hij in 2019 overkwam van AZ, zag ik al snel dat deze jongen een soort (Andrés, red.) Iniesta of Xavi (Hernandez, red.) is, als type”, vertelde De Boer, die verwacht dat hij het uiteindelijk wel zal redden. “Hij is nog hartstikke jong en heeft het inzicht om een hele goede middenvelder te worden. Hij heeft de eerste stap gezet en is lekker bezig.”

Ambitieuze Fitz-Jim gaat voor basisplaats bij Ajax

Fitz-Jim krijgt in de oefenwedstrijden veelvuldig de kans om zich te laten zien. Tegen de Schotten stond hij op de linksbuitenpositie, wat hem minder beviel. De talentvolle middenvelder is zich er echter van bewust dat het vooral belangrijk is om te spelen en dat hij dan vanzelf op zijn favoriete positie terechtkomt. Bovendien is hij zeer realistisch over wat hij kan en mag verwachten. “Ik wil vol voor mijn kansen gaan hier. Ik verwacht niet dat ik vanaf het eerste moment in de basis sta, maar het is wel mijn doel dit seizoen”, aldus Fitz-Jim tegenover hetzelfde medium.

Kian Fitz-Jim maakt in de voorbereiding een positieve indruk.

Wacht een beloning voor harde werken Fitz-Jim?

Op het gebied van techniek en tactiek heeft Fitz-Jim zonder twijfel de kwaliteiten in huis om een basisplaats te bemachtigen, maar op andere terreinen moet hij zijn concurrentie voor hem laten. Dat heeft onder meer te maken met zijn snelheid aan de bal en zijn scorende vermogen. Tegen Rangers werd nog maar eens duidelijk dat hij moeite heeft om op snelheid zijn man te passeren en op fysiek gebied mee te komen. Dat zal hij dit seizoen aan zichzelf moeten verbeteren, om het zo zijn concurrentie zo moeilijk mogelijk te gaan maken.

Dat hij alles eraan doet om aan zijn tekortkomingen te werken, bleek afgelopen seizoen wel. Zo vertelde hij in gesprek met Ajax Life: “Ik vind het mentaal best lastig bij Jong Ajax te spelen. Ik heb ook een mental coach met wie ik echt in de weer ben gegaan, om te kijken hoe ik mezelf het beste kan motiveren en nog het beste uit dit seizoen kan halen, hoewel ik niet speel en de kans klein is dat ik nog ga spelen in het eerste elftal. Voor elke wedstrijd stel ik mezelf doelen. Wat wil ik vandaag laten zien? Daar bel ik met mijn mental coach ook over.”

Henderson is doorgaans een zekerheid als controlerende middenvelder, waardoor Fitz-Jim zich moet richten op de nummer 8-positie. Niet alleen is dit de plek van Kenneth Taylor, die hier alweer twee jaar lang staat, ook eist Farioli van de speler op deze positie dat hij veel meters maakt en de diepte zoekt. Juist dat is niet een kracht van Fitz-Jim. Daarom is het de vraag of hij überhaupt geknipt is voor de tactiek van de oefenmeester, of dat hij niet beter een deurtje verder kan kijken. Fitz-Jim is daar voorlopig nog niet mee bezig: hij geniet volop van de aanloop naar het nieuwe voetbaljaar.

Moet Fitz-Jim een kans krijgen in het basisteam?

  • Ja, absoluut
  • Nee, zeker niet
494+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie