Ajax-voorbereiding: ‘miskoop’ blijft alsnog, druk op Taylor en captain Berghuis

Foto: Ajax-voorbereiding: ‘miskoop’ blijft alsnog, druk op Taylor en captain Berghuis

Ajax boekte dit weekend haar tweede oefenzege van het seizoen. Na de 4-0 overwinning op het Belgische Sint-Truidense V.V., wist het team van Francesco Farioli ditmaal Rangers FC met 2-1 te verslaan. Anderhalve week voor de eerste wedstrijd in de tweede voorronde van de Europa League krijgt de Italiaanse oefenmeester alles steeds beter in de gaten. Deze plannen heeft Farioli met de huidige spelersgroep.

Analyse: Farioli wacht bij Ajax op versterkingen

Voor Farioli is het intussen meer dan duidelijk dat hij versterkingen nodig heeft, waarbij ervaring een belangrijk onderdeel is. Hij kan daar voorlopig weinig aan veranderen, aangezien de Amsterdammers eerst spelers moeten verkopen. Daarom richt hij zich op zijn huidige groep en probeert hij zijn speelwijze steeds beter te implementeren. Dat was in het eerste kwartier van de wedstrijd tegen de Schotten goed te zien. Ajax kwam direct tot drie grote kansen, maar Chuba Akpom (twee mogelijkheden) en Kenneth Taylor kwamen niet tot een doelpunt.

Nadat Kian Fitz-Jim Ajax op een voorsprong had gezet, zorgde Tom Lawrence voor de gelijkmaker. Nog voor rust maakte Branco van den Boomen de tweede en laatste treffer van de middag, waardoor Ajax met een goed gevoel het duel afsloot. Bij tijd en wijle was goed te zien wat Farioli van plan is: aanvallend voetbal, hoog druk zetten op de tegenstander, spelen vanuit een duidelijke organisatie en de bal het liefst vooruit spelen. Tegelijkertijd werd in de wedstrijd tegen Rangers helder dat je daarvoor wél de juiste spelers nodig hebt, die het overzicht hebben om de taken uit te voeren.

Forbs mag hopen op meer

Dachten we een paar weken geleden nog dat Carlos Forbs bezig was aan zijn laatste weken als voetballer van Ajax, inmiddels klinken er steeds meer stemmen dat de situatie enigszins is gekeerd. De Portugese aanvaller heeft sinds de eerste training een uitstekende indruk achtergelaten op de technische staf en lijkt een serieuze kans te krijgen om in Amsterdam te blijven voetballen. Farioli is bovenal onder de indruk geraakt van zijn extreme snelheid en positieve karakter en verwacht dat hij een positieve invloed kan hebben op de overige spelers in het team.

Tegen Rangers mocht hij invallen en maakte hij een opgewekte indruk. Wetende dat Ajax volgende week tijdens het eerste officiële duel van het seizoen met FK Vojvodina Brian Brobbey en Steven Bergwijn moet missen, maakt dat de kans alleen maar groter dat Forbs in het basisteam zal verschijnen. Wanneer het de pijlsnelle buitenspeler lukt om voor Ajax belangrijk te zijn met, het liefst, een doelpunt of assist, dan is de kans aanzienlijk dat de clubleiding hem dit seizoen alsnog een kans gaat geven om zichzelf in het basisteam te knokken. Valt hij tegen de Serviërs tegen, dan kan een transfer snel gaan.

Druk op Taylor neemt toe

In zijn derde seizoen in de hoofdmacht van Ajax neemt de druk op Kenneth Taylor verder toe. Waar hij in zijn eerste jaar in het basisteam, in het seizoen 2022-2023, nog nieuw was en hij zich vorig voetbaljaar kon verschuilen achter de grote onrust binnen de club, is het vanaf deze zomer tijd om te oogsten en het team bij de hand te nemen. Tegen Rangers lukte dat nog niet. Taylor probeerde als ‘nummer 8’ met zijn loopacties gevaar te stichten, maar deed dit uiteindelijk te weinig om de tegenstander écht gek te maken en gevaar te stichten.

Tijdens de momenten dat het wél lukte om de opponent te verrassen, was het Taylor zélf die faalde. Zo kreeg hij in het eerste kwartier van het duel een grote kans om Ajax op voorsprong te zetten. De middenvelder stond vlak voor de keeper en schoot de bal snoeihard over het doel. Een speler met de kwaliteiten van Taylor mag dit eigenlijk niet gebeuren, en dat zal hij zich zélf ongetwijfeld realiseren. Benjamin Tahirovic zal de situatie nauwlettend in de gaten houden. Hij wordt gezien als de stand-in voor Taylor, en zijn kansen op speeltijd lijken langzaam te groeien.

Kenneth Taylor moet bij Ajax een van de leiders worden.

Berghuis en Rijkhoff werken hard

Steven Berghuis liet zich tegen Rangers nadrukkelijk zien, met de aanvoerdersband om zijn arm. De aanvaller voelt zich het beste in een situatie waarbij de hoofdtrainer hem zeer belangrijk maakt en dat is met Farioli het geval. Voor Berghuis betekent het dat hij hoogstwaarschijnlijk ‘gewoon’ bij Ajax blijft voetballen, met in zijn achterhoofd dat hij dan over een jaar transfervrij is en de vrije keuze heeft waar hij naartoe kan gaan. Indien Bergwijn uit de Johan Cruijff ArenA vertrekt, dan is de kans bovendien groot dat Berghuis zijn laatste seizoen bij Ajax ingaat als captain.

Julian Rijkhoff liet dit weekend grote kansen liggen. Zo kreeg hij wel mogelijkheden om te scoren, maar schoot hij onder meer snoeihard tegen de lat aan. De concurrentiestrijd met Brobbey lijkt dit seizoen al niet makkelijk te worden en het onrustige spel van Rijkhoff zorgt er niet voor dat Farioli direct overtuigd is om hem kansen te bieden. Als ook Wout Weghorst nog komt, zal hij zich voornamelijk moeten focussen op speelminuten in Jong Ajax. Rijkhoff is en blijft echter een spits: wanneer hij eindelijk een doelpunt weet te maken, dan kan hij definitief los zijn.

Bereikt Ajax de volgende ronde van de voorronde van de Europa League?

  • Ja, ik verwacht het wel
  • Nee, ik denk het niet
1319+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie