Ajax wacht tegen Jagiellonia Białystok heet avondje

Foto: Ajax wacht tegen Jagiellonia Białystok heet avondje

Ajax bereidt zich voor op de laatste voorronde van de Europa League. In de play-offs staat het tegenover Jagiellonia Białystok. Donderdagavond speelt het allereerst een uitduel in Polen, waarna de ploeg van Francesco Farioli het een week later in de Johan Cruijff ArenA hoopt af te maken. Is Ajax klaar voor de grote klus?

Voorbeschouwing: Ajax in Europa League tegen Jagiellonia Białystok

Als binnen de selectie van Ajax maar iets van onderschatting aanwezig was, is die vorige week wel volledig verdwenen. Waar het in de heenwdstrijd van de derde voorronde van de Europa League van Panathinaikos had gewonnen (0-1), liep het in Amsterdam tegen een grote verrassing aan. De Grieken slaagden er namelijk in om in de slotfase te scoren en daarmee een verlenging af te dwingen. Hoewel Ajax nog de nodige kansen kreeg om het binnen 120 minuten te beslissen, moesten strafschoppen uiteindelijk het verschil gaan maken.

Beide teams moesten maar liefst zeventien maal naar de stip lopen om een penalty in te schieten. Dankzij een geweldig keepende Remko Pasveer en Anton Gaaei die de beslissende strafschop maakte, kon Ajax alsnog vooruitkijken naar de play-offs, waarin het tegenover Jagiellonia Białystok staat. Farioli ging toch met de nodige zorgen naar huis, want het spel in de return tegen Panathinaikos was niet bepaald goed. Bovendien kreeg Ajax maar geen grip op de tegenstander, waardoor het kon gebeuren dat het bijna de volgende ronde misliep.

Tegen NAC Breda bleek bovendien dat wanneer Farioli een aantal wisselingen in het elftal doorvoert, Ajax direct een stuk minder is. Zo koos de Italiaan ervoor om zes nieuwe spelers in het basisteam te zetten, waarvan NAC flink profiteerde. Technisch directeur Alex Kroes heeft Farioli dan wel nieuwe spelers beloofd, maar vóór de hoofdfase van het Europese toernooi zullen de meesten nog niet bij de selectie zijn aangesloten. Dat geldt wél voor Daniele Rugani, die overkomt van Juventus. Hij is er in Polen bij, al is dat hoogstwaarschijnlijk niet vanaf de aftrap.

Brian Brobbey miste tegen Panathinaikos twee strafschoppen.

Farioli zoekende naar stabiliteit

De voorbije twee wedstrijden hebben de boel voor de technische staf in perspectief gezet. Waar het wekenlang goed ging met de prestaties, toonde de duels met Panathinaikos en NAC aan dat de huidige selectie zeer kwetsbaar is. Farioli zal daarom in de heenwedstrijd tegen Jagiellonia Białystok teruggrijpen op vastigheden en de mannen opstellen die hij al het gehele voetbaljaar vertrouwen geeft. Hij beseft namelijk als geen ander dat er nog wat versterkingen nodig zijn, maar heeft het gevoel dat een groep spelers in ieder geval voor hem door het vuur gaat.

Twijfels over Remko Pasveer zijn er allerminst. Niet alleen hield hij in de stafschoppenserie van vorige week maar liefst vijf penalty’s tegen, ook laat hij in de wedstrijden keer op keer zien dat hij belangrijk is met reddingen en zijn coaching. Hij staat daarom tegen Jagiellonia Białystok opnieuw onder de lat. Josip Sutalo en Youri Baas zullen eveneens het vertrouwen krijgen. Baas moet in Polen genieten van zijn basisplek, want de kans is groot dat hij zijn plaats in het elftal snel kwijtraakt. Dat heeft alles te maken met Rugani, die hoogstwaarschijnlijk de positie naast Sutalo gaat innemen.

Aan de zijkanten van de verdediging kiest Farioli opnieuw voor Devyne Rensch en Jorrel Hato. Ook het middenveld zal ongewijzigd zijn. Dat betekent dat Jordan Henderson als controlerende middenvelder de lijnen moet uitzetten, met Kian Fitz-Jim en Kenneth Taylor voor zich. De middenvelders staan op scherp, want tegen Panathinaikos speelden ze zeer teleurstellend. In aanvallend opzicht lijkt Farioli opnieuw niet te kunnen beschikken over Steven Bergwijn. Waar Brian Brobbey de spitspositie invult, staan Steven Berghuis en Bertrand Traoré aan de zijkanten.

Verwachte opstelling Ajax

Pasveer; Rensch, Sutalo, Baas, Hato; Henderson, Fitz-Jim, Taylor; Berghuis, Brobbey, Traoré.

Oppassen voor tegenstander Jagiellonia Białystok

Ajax is bij de meesten de lichte favoriet om door te gaan naar de hoofdfase van de Europa League, maar onderschatting is zeker niet op zijn plaats. Dat heeft niet alleen te maken met de onevenwichtige selectie waarover Farioli nog altijd beschikt: tegenstander Jagiellonia Białystok kan uitgaan van haar eigen krachten. De vereniging is al jarenlang een stabiele factor in de Poolse competitie en beleefde afgelopen seizoen een droomjaar door voor het eerst in de clubhistorie het kampioenschap binnen te halen. Dat deed het met overtuigend voetbal.

Nog nooit lukte het de Polen om de voorronde van een Europees toernooi door te komen, waardoor Jagiellonia Białystok erop gebrand is om historie te schrijven. Een aantal weken geleden deed het nog een poging om in de voorronde van de Champions League FK Bodø/Glimt uit te schakelen, maar de Noren waren te sterk. Mocht het ook verliezen van Ajax, dan zou het een flinke mentale tik krijgen. De Amsterdammers kunnen dan ook een tegenstander verwachten die volledig gemotiveerd is om de overwinning over de streep te trekken.

Jagiellonia Białystok werkte de voorbije jaren hard aan de scouting. Het treedt dan ook aan met een spelersgroep waarin veel buitenlandse spelers te bewonderen zijn. Daarnaast heeft de Poolse vereniging de nodige aandacht voor de jeugdspelers en laat het met regelmaat mensen doorbreken. Tegen Ajax zal de hoofdtrainer van Jagiellonia Białystok (Adrian Siemieniec) echter kiezen voor zijn meest ervaren spelers, om zo de kansen op een overwinning te vergroten. Het belooft dan ook een heet avondje te worden in Polen, waarin Ajax vol aan de bak moet.

Wint Ajax op bezoek in Polen?

  • Ja, ik verwacht het wel
  • Nee, Jagiellonia Białystok wint
  • Nee, het eindigt in een gelijkspel
528+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

14:29
2+
Donny van de Beek over Manchester United verleden: ‘Goede dingen geleerd’
14:00
17+
Koning Kuijt ziet in verte al uitgang
13:53
6+
Gavi traint na bijna een jaar weer mee bij FC Barcelona
13:01
21+
Clubloze Joshua Brenet verkast naar de zandbak
12:00
178+
Onhandig handelend Ajax zet Godts onder druk
11:44
221+
Veel vraagtekens bij PSV: ‘Gemankeerde voorbereiding, geen wedstrijdritme’
11:20
95+
‘Real Madrid wil Bayern-ster inlijven’
11:05
26+
‘Arsenal slaat megaslag en verlengt met cruciale schakel in wederopstanding’
10:50
72+
Jansen sneert naar politievakbond: ‘Word er heel erg moe van’
10:30
121+
Van Hecke krijgt staande ovatie na Oranje-speech: ‘Mijn vader is trots’
10:15
27+
RKC onthult ‘verrassing’ in video op social media
09:30
358+
Ajax-watcher ziet ‘serieuze groep leiders’ bij Ajax
09:15
544+
Gullit deelt hilarische Gijp-anekdote na Weghorst-rel: ‘Hij stak zijn middelvinger op’
08:50
107+
Voormalig Ajax-duo imponeert in Oranje: ‘Bijna alle duels gewonnen’
08:30
80+
‘Vervelende transferwending voor Sergio Ramos’
08:13
60+
Memphis op spectaculaire wijze gepresenteerd in Brazilië: ‘God wilde dit’
07:50
911+
‘Feyenoord nadert deal met nieuwe technisch manager’
07:30
257+
Oranje-carrière voorbij na matig optreden Nederland-Duitsland?
07:10
406+
‘Ajax liet buitenkansje lopen deze zomer’
23:32
201+
Derksen en Van der Gijp komen met bizarre Depay-vergelijking
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie