Tactisch trucje van AZ maakte Ajax toeschouwer op eigen speelveld

Foto: Tactisch trucje van AZ maakte Ajax toeschouwer op eigen speelveld

Ajax liep zondagmiddag voor de derde keer op een rij tegen een nederlaag aan. Waar eerder FC Twente (3-1) en Feyenoord (0-4) te sterk bleken te zijn, was het ditmaal de beurt aan AZ om Ajax pijn te doen. De Amsterdammers verloren, hoewel de stand dit niet doet vermoeden, in de eigen Johan Cruijff ArenA kansloos met 1-2. De ploeg van Steijn speelde allerminst overtuigend en gaat met een historische zestiende plek op de ranglijst de interlandperiode in.

Analyse: Foutenfestival bij onmachtig Ajax

Al na een paar minuten bleek AZ de sterkere te zijn. Dat kwam voornamelijk vanwege het feit dat de bezoekers de baas op het middenveld waren. Ajax speelde met Kenneth Taylor en Steven Bergwijn opnieuw met twee aanvallend ingestelde spelers in deze linie, waardoor uitsluitend Silvano Vos overbleef om de verbinding te zijn tussen verdediging en aanval. Het bleek voor het talent te hoog gegrepen te zijn. Pascal Jansen koos er met zijn ploeg slim voor om Vos tussen drie man vast te zetten en daardoor geen afspeelmogelijkheden te geven. Daardoor moest hij de bal vaak terugspelen en greep Ajax veelal terug naar het spelen van de lange bal.

Het was AZ dat domineerde. Evenals twee weken geleden toen Feyenoord tegen Ajax speelde, deed de opponent dit zonder écht goed te spelen. Het combinatiespel door de as werd de club iets te eenvoudig gemaakt. Direct in de openingsfase was dit al het geval. Na een paar minuten dribbelde Jordy Clasie op het middenveld in en gaf hij de bal aan Vangelis Pavlidis. De aanvaller liep zich vast, maar vervolgens deed geen enkele Ajacied zijn best om de bal uit het strafschopgebied te krijgen. Myron van Brederode kreeg daardoor zomaar een schietkans, waarna Jay Gorter de bal uit de hoek haalde. Daarmee kwam Ajax, toeschouwer op eigen speelhelft, goed weg.

Deze situatie in de openingsfase was het verhaal van de gehele wedstrijd. Neem de twee doelpunten die AZ maakte. Vlak voor de theepauze was het Pavlidis die raakschoot, waarvóór een reeks aan fouten werd gemaakt. Een pass van Van Brederode bereikte Clasie, die de bal op zijn beurt aan de rechterkant bij Mayckel Lahdo bracht. Jorrel Hato vergat op dat moment druk te zetten op de buitenspeler, waardoor hij alle tijd had om zijn omgeving te scannen. Hij zag Pavlidis uit de rug van Gastón Ávila weglopen, waarmee duidelijk werd dat de Argentijn geen idee had wat er om zich heen gebeurde. Tot slot zette Jakov Médic geen druk op de centrumspits van AZ, wat zorgde voor de openingstreffer: 0-1.

Dergelijke treffers zijn al lang geen incident meer in Amsterdam, want ook na de rust ging de gastheer pijnlijk in de fout. Binnen een kwartier viel namelijk al het tweede doelpunt. Ditmaal vond de aanval over de linkerkant van het speelveld plaats, waar Van Brederode vrijstond. Hij zag Lahdo achter Médic vertrekken, die de bal precies op de juiste snelheid meekreeg. Lahdo stond daarmee binnen één pass in het strafschopgebied van de tegenstander en combineerde met zijn medespelers. Nadat de bal laag in het vijfmetergebied werd gebracht, was het Dani de Wit die letterlijk vóór Gorter deze eenvoudig kon binnenlopen.

Plotseling kreeg Ajax in de tweede helft nog wat hoop, toen Branco van den Boomen bij een gelukkig schot de bal zomaar tegen de touwen zag verdwijnen. Het team van Steijn zette daarom aan het einde van het duel nog wat aan, maar het was onvoldoende om het de tegenstander nog lastig te maken. In plaats daarvan profiteerde AZ flink van de ruimte die Ajax in de achterhoede weggaf, wat de Alkmaarders zelfs nog een aantal kansen opleverde. Zo stak Van Brederode de bal eenvoudig door de verdedigende linie van Ajax heen en kon Jens Odgaard de voorsprong vergroten, maar hij vergat om het doelpunt te maken.

Steven Bergwijn (midden) en Brian Brobbey (rechts) kijken vol ongeloof.

Historische crisis in Amsterdam, Van Gaal aangekeken

Het gezicht van Steijn sprak zondag boekdelen en doet denken aan eerder dit jaar, toen Alfred Schreuder en John Heitinga voor de spelersgroep stonden. Ook zij wisten op een gegeven dat het zeer lastig zou worden om de negatieve spiraal te keren. Steijn heeft echter een troef in handen: Louis van Gaal. Donderdagavond benadrukte hij tegen AEK Athene al veel respect te hebben voor de oefenmeester en de hoop te hebben dat Van Gaal, die in Amsterdam als adviseur van de raad van commissarissen aan de slag gaat, met hem om de tafel gaat zitten en hem tips kan geven om Ajax weer naar zijn hand te zetten en de prestaties te verbeteren.

De voormalig bondscoach maakte in november 1991 mee dat één gewonnen wedstrijd ervoor kan zorgen dat de positiviteit terugkeert. Voor Van Gaal was dit het Europese duel met Osasuna. Steijn zal hopen op eenzelfde soort scenario, al pakken voorlopig de donkere wolken zich boven het hoofd van de trainer samen. Zondagmiddag keek Van Gaal op de tribune toe hoe Ajax onderuit ging tegen zijn oude club AZ. Hij gebaarde daarbij het gehele duel druk met zijn omstanders over de wedstrijd, waarbij duidelijk werd dat hij veel fout zag gaan. Het is voor Van Gaal en Ajax om te bepalen hoelang Steijn nog de kans verdient. Met de zestiende plaats in het achterhoofd lijkt er echter snel wat te moeten gebeuren, want het huidige seizoen past allerminst bij de topclub die Ajax is, ook al beschikt hij niet over een topteam.

Gaat Ajax dit seizoen nog Europees voetbal halen?

  • Ja, ik verwacht het wel
  • Nee, ik denk het niet
225+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:31
0+
Priske boos op persconferentie: ‘Je maakt het persoonlijk’
23:21
22+
Feyenoorder In-Beom Hwang zegt sorry
23:00
88+
‘Eredivisie is niks zonder Ajax’
22:57
3+
Barcelona ten onder na rode kaart García
22:32
139+
‘Mark van Bommel keert terug als trainer’
22:22
64+
Xabi Alonso heeft boodschap voor Feyenoord-fans
22:17
31+
‘Ongekende Santiago Giménez-blunder’
22:00
80+
‘Roer volledig om bij Ziggo Sport’
21:28
77+
Priske positief ondanks ‘donker gevoel’
21:12
246+
‘Massaontslagen binnen en buiten Feyenoord’
20:49
196+
Ziggo Sport-verslaggever blundert met Timber: “1-0 gewonnen?”
20:35
116+
Feyenoord vernederd door Bayer Leverkusen
20:31
100+
Voorbeschouwing Go Ahead Eagles – Ajax: kan Ajax verder aanhaken?
19:41
301+
‘Vernedering Feyenoord zorgt voor bliksemontslag’
19:22
360+
De Kuip is ‘oorverdovend stil’: “Crematies met meer sfeer”
19:15
52+
FC Twente heeft HUISWERK niet gedaan! | Transfertijd
19:04
147+
Gevoelige info Priske gelekt? ‘Dat doet hij niet vrijwillig’
18:49
80+
Eredivisie-terugkeer in de maak? “Dát is mijn belofte thuis”
18:28
34+
Priske husselt met opstelling: “Zo verslaan we de Duitse kampioen”
18:24
60+
‘Intelligente’ Gravenberch ontwikkelt zich razendsnel
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie