Ajax wil verrassen met de terugkeer van dit grote talent

Foto: Ajax wil verrassen met de terugkeer van dit grote talent

Ajax hoopt in de winterstop een aantal nieuwe spelers binnen te halen. Waar het achter de schermen hard bezig is om met Jordan Henderson een ervaren kracht aan te trekken, viel intussen ook de naam van Julian Rijkhoff. Bij zijn komst zou de talentvolle spits na drie jaar terugkeren op zijn oude honk. Moeten de Amsterdammers daaraan beginnen, na Brian Brobbey?

Inside: Rijkhoff vertrok in 2021 naar Borussia Dortmund

Toen Brobbey in de zomer van 2021 besloot om een transfervrije overstap te maken naar RB Leipzig, zat Rijkhoff al een half jaar in Duitsland. De centrumspits behoorde op De Toekomst jarenlang tot de grote talenten van de velden, maar koos er niet voor om zijn kwaliteiten te etaleren in het eerste team van Ajax. Borussia Dortmund toonde namelijk interesse en kreeg het voor elkaar om de jonge aanvaller ervan te overtuigen om naar de jeugdopleiding van de roemruchte Duitse club te gaan. In gesprek met ELF Voetbal reageerde hij een korte tijd na zijn overstap samen met zijn zaakwaarnemer op de keuze voor de Duitsers.

Volgens zijn belangenbehartiger liet Ajax steken vallen, terwijl Borussia Dortmund bereid was om ver voor hem te gaan. “We waren erg onder de indruk van de gesprekken. Dortmund wist alles van hem, hun scoutingafdeling heeft het heel goed gedaan”, zo vertelde de zaakwaarnemer destijds. Borussia Dortmund was dus doortastander en kreeg het vooral voor elkaar om Rijkhoff enthousiast te maken voor de transfer. Rijkhoff: “Het klopt dat ik tot de interesse van Dortmund altijd de ambitie had om in het eerste van Ajax te komen. Dat was een droom. De mensen die dicht bij mij staan en ikzelf weten waarom ik voor Borussia Dortmund heb gekozen.”

Dat de intussen 18-jarige Rijkhoff het niveau heeft om in het Europese voetbal ver te komen, laat hij in Dortmund wel zien. De aanvaller, die voor een opleidingsvergoeding van 130.000 euro overkwam, maakt in Borussia Dortmund O19 veel indruk en is belangrijk met doelpunten en assists. Vooralsnog kwam hij tot 57 wedstrijden voor het team en was hij daarin goed voor 52 treffers en 19 assists. In de Youth League, de Champions League van de jeugd, slaagde hij erin om in 24 optredens 13 doelpunten te maken. Het bewijst nog maar eens dat hij ook bij de Duitse topclub in staat is om een sleutelrol binnen de selectie te vervullen.

Ajax wil de aanvaller terughalen

Onlangs ondertekende Rijkhoff een verbintenis tot medio 2026. Het lijkt er dan ook niet op dat Borussia Dortmund hem zomaar laat gaan. Tóch doet Ajax naar verluidt een poging om het talent terug te halen. Het is opvallend, aangezien Ajax eenzelfde soort scenario beleefde met Brobbey. De spits liet zijn contract aflopen en tekende een verbintenis bij RB Leipzig, om vervolgens tot de conclusie te komen dat hij een fout had begaan. Klaas Jan Huntelaar en Gerry Hamstra, destijds bij de Amsterdamse club actief als technisch managers, besloten om hem een tweede kans te geven en betaalde meer dan 16 miljoen euro.

Rijkhoff zal niet hetzelfde bedrag kosten, maar Borussia Dortmund laat hem ook niet voor een appel en een ei gaan. Desondanks lijkt het erop dat Ajax een serieuze poging gaat wagen. Voor Rijkhoff lijkt het er namelijk niet op dat hij de komende jaren in het eerste team van de Bundesliga-club gaat spelen. Zo mocht hij, ondanks zijn goede prestaties in 2023, niet mee op trainingskamp met het eerste team, waardoor hij niet de mogelijkheid kreeg om aan de technische staf te laten zien waartoe hij in staat is. Ook op andere vlakken zou hij niet het gevoel hebben dat de vereniging hem ziet staan, wat ervoor zorgt dat hij zoekt naar alternatieven.

Julian Rijkhoff in de clubkleuren van Borussia Dortmund.

Ajax is er eveneens veel aan gelegen om Rijkhoff te contracteren. Kelvin de Lang, die tijdelijk de rol van technisch directeur op zich neemt, bevestigde onlangs in gesprek met het Algemeen Dagblad dat Ajax naar het grote talent heeft geïnformeerd. “We willen er wel een spits voor Jong Ajax bij. Daar spelen nu buitenspelers in de punt van de aanval. Het zou fijn zijn als dat lukt. Julian is één van de opties, ook omdat we hem kennen en omdat hij bij Borussia Dortmund niet veel aan bod komt. Het is niet zo dat die zoektocht met het vertrek van (Georges, red.) Mikautadze te maken heeft. Dat kunnen we met de huidige selectie wel opvangen”, zo liet De Lang weten.

Het zou voor de Amsterdammers een interessante optie zijn. Met Brobbey heeft de club dit voetbaljaar een duidelijke eerste spits, maar achter de jonge doelpuntenmaker is er in de jeugdopleiding voorlopig niemand die in staat lijkt te zijn om hem op te volgen. Ajax heeft met Chuba Akpom dan wel een aanvaller die daar kan spelen, maar het beste functioneert hij op de plek van een valse nummer 9. Veel zal er afhangen van het prijskaartje dat om de nek van Rijkhoff hangt. Als Borussia Dortmund een torenhoog bedrag vraagt, dan zal Ajax een deurtje verder kijken en kan onder meer Joshua Zirkzee een interessante optie zijn.

Mochten de Duitsers zich echter schappelijk opstellen en ervoor openstaan om Rijkhoff te herenigen met de Amsterdammers, dan slaat de club een uitstekende slag. Rijkhoff heeft in de jeugdopleidingen van Ajax en Borussia Dortmund namelijk laten zien dat hij niet alleen voor doelpunten kan zorgen, maar dat hij ook andere sleutelkwaliteiten heeft om op het hoogste niveau mee te doen. Voorlopig is er nog veel onduidelijk rondom het talent en vallen er daarom nog geen conclusies te trekken. De hoop in Amsterdam is na de interesse echter geboren. Nu is het aan De Lang om aan te tonen dat hij als tijdelijke vervanger de beste keuze voor de club kan maken.

Moet Ajax Rijkhoff terughalen?

  • Ja, absoluut
  • Nee, zeker niet
1939+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie