Ajax zet eerste stap in opbouw nieuwe selectie

Foto: Ajax zet eerste stap in opbouw nieuwe selectie

Ajax zette afgelopen week de eerste stap in de opbouw van de selectie voor aankomend seizoen. Dat deed het niet door een dure aankoop te presenteren of een groot talent door te schuiven, maar met het verlengen van het contract van Remko Pasveer. De reservedoelman moet aankomend seizoen in de kleedkamer wederom een belangrijke rol gaan vervullen. Maar waartoe is hij nog in staat?

Veelbewogen carrière Pasveer

Wie het begin van de spelersloopbaan van Pasveer ziet, zou niet denken dat hij uiteindelijk bij twee Nederlandse topclubs aan de slag zou gaan. De doelverdediger, geboren in Enschede, begon zijn carrière bij FC Twente en maakte vervolgens de overstap naar Heracles Almelo, dat hem in eerste instantie uitleende aan Go Ahead Eagles. Na een uitstekende periode bij Heracles, kreeg hij in 2014 plotseling de kans om bij PSV te spelen. Tot veel wedstrijden kwam hij in Eindhoven echter niet, waarna Ajax hem overnam.

Sinds zijn komst in 2021 beleefde Pasveer twee turbulente jaren. Waar hij in eerste instantie als tweede doelman leek te komen, kwam hij in het seizoen 2021/2022 tot maar liefst 20 basisoptredens. Dat hadden er behoorlijk meer kunnen zijn, als hij half februari geen blessure had opgelopen. In maar liefst 17 wedstrijden hield Pasveer zijn doel schoon, waarmee hij zijn visitekaartje afgaf. Hij kwam in hetzelfde voetbaljaar tot 6 optredens in de Champions League, waarbij hij tweemaal zonder tegentreffers eindigde.

Dit seizoen gaat het een stuk minder met Ajax en dat is ook te zien in de cijfers van Pasveer. In de eerste seizoenshelft kreeg hij van Alfred Schreuder veel vertrouwen, maar betaalde hij het niet uit. Tijdens 15 duels in de Nederlandse competitie kreeg hij 18 tegendoelpunten te verwerken en hield hij in slechts 4 wedstrijden ‘de nul’. De statistieken in de Champions League zijn echter nóg opvallender: tijdens 6 duels moest hij de bal 16 keer uit het net vissen. Het resulteerde na de winterstop in een reserverol en de komst van Gerónimo Rulli.

Vergelijking met Rulli

Zijn eerste seizoen bij Ajax laat echter zien dat Pasveer weldegelijk de kwaliteiten in huis heeft om Ajax bij de hand te nemen. Ook dit voetbaljaar verschillen zijn statistieken niet veel met die van Rulli. Zo kreeg Pasveer gemiddeld per wedstrijd 1.2 doelpunten tegen, terwijl dit bij de Argentijn 0.9 was. In absolute aantallen waren dit er voor Pasveer 18 en voor zijn concurrent vooralsnog 14. Het aantal treffers tegen in het zestienmetergebied bedraagt 15 om 13 en buiten het zestienmetergebied is dit 3 om 1. De passnauwkeurigheid van Pasveer is gemiddeld 77% en bij Rulli 86%. Tot slot had de Oranje-international dit seizoen 23 reddingen binnen de zestien en kwam Rulli voorlopig tot 22.

Op andere vlakken maakt Rulli dan wel weer het verschil ten opzichte van zijn concurrent. Vooral op het gebied van ‘meevoetballen’, wat in Amsterdam een belangrijk onderdeel is van het spelsysteem, toont de aankoop aan dat hij van grote waarde is. Rulli is meer dan Pasveer in staat om de bal bij een ploeggenoot te krijgen, het overzicht te bewaren en achterin voor rust te zorgen. Wanneer hij volgend seizoen echter plotseling tegen een blessure aanloopt, kan Pasveer nog altijd van grote waarde zijn voor de Amsterdammers.

Opbouw van nieuw team

Met het restant van de uitwedstrijd tegen FC Groningen en nog duels met FC Utrecht (thuis) en FC Twente (uit) op het programma, kan het seizoen voor het team van interim-trainer John Heitinga niet snel genoeg tot een einde komen. Ajax snakt naar de zomerstop en is onder leiding van directeur voetbalzaken Sven Mislintat hard aan het werk om een selectie te formeren waarmee het volgend seizoen weer aan de verwachtingen kan voldoen. Naar verluidt wil het clubbestuur een aantal directe versterkingen aantrekken die het niveau van het team omhoog kunnen halen, maar voor de balans van het team zijn ook andere zaken belangrijk.

Zo is de contractverlenging van Pasveer niet alleen een beloning voor zijn optredens in de hoofdmacht, maar laat het eveneens veel enthousiasme zien over zijn rol in de kleedkamer. De doelman behoort met zijn 39-jarige leeftijd tot de oudere jongens in de spelersgroep en laat naar verluidt dan ook zijn stem horen indien gewenst. Zelf heeft hij er bovendien nog veel plezier in. “Zeker bij deze club. Ik ben ooit begonnen omdat ik dit spelletje leuk vind, en dat vind ik nog steeds. Ik durf ook dingen te zeggen in de kleedkamer als dat nodig is, dus ik denk dat ik belangrijk kan zijn voor Ajax”, zo liet hij weten op het clubkanaal van Ajax.

Pasveer neemt zijn ervaring dan ook mee richting aankomend seizoen, wanneer er naar verwachting veel zal veranderen. Met hoogstwaarschijnlijk een nieuwe hoofdtrainer aan het roer is Ajax op zoek naar vastigheden die, naast op het speelveld, ook tussen de kleedkamermuren moeten terugkeren. Pasveer moet een van de jongens zijn die dit gaat bieden. “Mijn eerste jaar was een heel mooi en goed jaar. Dit jaar is het wisselvallig als club, volgend jaar willen we weer een goed jaar neerzetten. Daar wil ik deel van uitmaken”, aldus Pasveer, die in de Johan Cruijff ArenA voor een seizoen heeft bijgetekend.

Of Ajax volgend seizoen nou kiest voor een binnenlandse of buitenlandse hoofdtrainer óf gewoon verder gaat met John Heitinga: op keepersgebied lijkt voor het eerst sinds jaren weer duidelijkheid te zijn. Rulli zal aankomend seizoen wederom onder de lat verschijnen, terwijl Pasveer moet proberen om het zijn concurrent lastig te maken. Uitsluitend bij een blessure van de Zuid-Amerikaan zal Pasveer van Ajax speelminuten krijgen, maar voor de bijna veertiger lijkt dit allang geen probleem meer te zijn. Een kampioenschap van zijn club zou voor Pasveer namelijk een prachtig einde van zijn loopbaan betekenen.

Welke keeper is beter bij Ajax?

  • Rulli
  • Pasveer
1976+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie