‘Alaska Piet’ profiteert zijn hele leven van WK-afzegging Johan Cruijff

Foto: ‘Alaska Piet’ profiteert zijn hele leven van WK-afzegging Johan Cruijff

Heel Nederland betreurde de beslissing van Johan Cruijff om niet mee te gaan naar het WK van 1978, maar één man was er blij mee. Door de afzegging van de ster van FC Barcelona kwam er een plekje vrij voor Piet Wildschut, de linksback van FC Twente. Op de verjaardag van ‘Alaska Piet’ blikken we terug op de oproep die zijn leven veranderde. “Het staat op de eerste pagina van mijn cv.”

De Dag van Piet Wildschut, oud-international van Oranje

Piet Wildschut (25 oktober 1957, Leeuwarden) was in de jaren ’70 een nuttige rechtsbuiten van FC Twente, die het moest hebben van hard werken en veel lopen. Een bruikbare aanvaller die zijn bijdrage leverde, maar Twente-trainer Spits Kohn wilde meer uit de Fries halen. “Ik weet nog dat Kohn op een dag naar me toe kwam en zei: ‘Binnen één jaar kun jij voor Oranje spelen, maar dan wel als linksback.’ Je begrijpt wel dat ik hem heel erg dankbaar ben”, zei de oud-voetballer vorig jaar tegen RTV Oost. “In het begin niet, toen vroeg ik me af wat de trainer aan het doen was, maar het is prima afgelopen.”

Als linksback maakte Wildschut vlak voor het WK van 1978 zijn debuut voor Oranje. In de laatste vriendschappelijke wedstrijd voor het toernooi tegen Tunesië mocht hij opdraven als de vervanger van de geblesseerde Hugo Hovenkamp. De speler van Twente hield er absoluut geen rekening mee dat hij mee zou gaan naar Argentinië, maar had het geluk dat een aantal spelers afzegde, onder wie Johan Cruijff. “Ik denk dat ik de enige Nederlander ben die blij was dat Johan Cruijff niet meeging. Niet dat ik vervanger was van Cruijff, maar omdat hij niet meeging, kwam er wel een plekje vrij. Ik was nummer 25 op de lijst, maar er vielen mensen af en ik ging mee.”

Door het afzeggen van Cruijff, die na een gewapende overval op zijn huis niet wekenlang wegwilde van zijn vrouw en kinderen, werd Wildschut als laatste speler toegevoegd aan de Nederlandse selectie. De twintigjarige verdediger viel op het toernooi in tijdens de derde groepswedstrijd tegen Schotland en stond daarna tegen Oostenrijk en Duitsland in de basis. Voor de finale tegen Argentinië werd hij gepasseerd door bondscoach Ernst Happel, omdat andere spelers weer fit waren. “Onder meer Johan Neeskens was weer fit. En ja, dan speelt zo iemand. Dat begreep ik wel.”

Onveilige chaos

Wildschut ging als reservespeler naar de finale in het Estadio Monumental, het stadion van River Plate. “Als reserves zaten wij in de tweede bus. Ik weet nog dat er extreem veel politiebegeleiding was. De stoet mocht niet tot stilstand komen. De gehele rit heb ik gestaan en alleen maar vol verbazing naar buiten gekeken. Mensen die niet snel genoeg aan de kant gingen werden letterlijk van de weg geslagen. Wat een chaos.” Eenmaal in het stadion voelde de international zich niet veilig tussen de Argentijnse supporters. “We zaten echt helemaal bovenin, in onze Oranje trainingspakken. Er werd naar ons gekeken, de sfeer was intimiderend. In de rust zijn we maar naar beneden gegaan. We voelden ons niet veilig.”

Piet Wildschut speelde drie wedstrijden op het WK van 1978.

Alaska Piet

De afloop is bekend. Rob Rensenbrink schoot op de paal en Oranje verloor de finale van gastland Argentinië. Zes maanden na het WK stapte Wildschut over van Twente naar PSV voor een bijzonder hoge transfersom van 1,2 miljoen gulden. In zes seizoenen speelde hij veel wedstrijden, maar won hij geen enkele prijs. Zijn toenmalige ploeggenoot René van der Gijp was niet onder de indruk van de voormalig WK-ganger. “Wij hadden vroeger Piet Wildschut”, zei Van der Gijp in 2014 aan tafel bij Voetbal International. “Die was het beste als er sneeuw op het veld lag. Alaska Piet, noemden we hem. Maar er lag bijna nooit sneeuw op het veld. Twee weken was hij geweldig, daarna was het niets meer.”

Wildschut werd niet meer opgeroepen voor Oranje en vertrok in 1985 bij PSV. Op zijn 31ste werd hij als speler van Roda JC afgekeurd na een enkelblessure. Hij stopte met voetbal en emigreerde naar de Verenigde Staten, waar hij al bijna dertig jaar woont en in de softwarebranche werkt. Aan het WK van 1978 wordt de elfvoudig international nog regelmatig herinnerd.

“Het staat natuurlijk op de eerste pagina van mijn cv. De Amerikanen vinden het leuk, maar vooral Indiërs of Europanen met wie ik werk vinden het geweldig. Ik heb altijd snel contact met mensen, want het opent een gesprek. Dan zien ze dat ik gevoetbald heb en dan vragen ze van alles. Als ik een sollicitatiegesprek heb, zorg ik wel dat ze het weten, want het helpt. Als je een WK speelt en je doet het goed, kun je daar je hele leven lang profijt van krijgen.”

De Dag van…

In de rubriek De Dag van… brengt SoccerNews.nl verhalen naar boven aan de hand van de datum van vandaag. Een memorabele wedstrijd, de verjaardag van een speler met een bijzondere anekdote, een onvergetelijke goal of een andere bijzondere voetbalgebeurtenis die op deze dag plaatsvond.

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie