Alex Kroes verdient evenveel steun als Overmars

Foto: Alex Kroes verdient evenveel steun als Overmars

Ajax heeft niet bepaald de beste transferperioden achter de rug. Waar Alex Kroes voorafgaand aan de zomer een grote verbouwing in de selectie voorspelde, bleef het bij slechts enkele aan- en verkopen. Tóch verdient de technisch directeur de komende jaren het vertrouwen in de Johan Cruijff ArenA.

Opinie: Grote uitdaging voor Alex Kroes binnen Ajax

De rol van technisch directeur is doorgaans moeilijker dan buitenstaanders denken. Het gaat verder dan wat spelers halen en laten vertrekken, het is simpelweg een groot schaakspel. Daar is Kroes ook achter gekomen. Met in het hoofd dat hij eerlijk wilde zijn naar de supporters, besloot hij bij zijn aantreden te communiceren dat hij het liefst spelers wilde verkopen. Het was een goed plan, maar dat hoorde andere clubs ook. Zij konden vervolgens hun strategie aanpassen en stuurden veelal aan op een huurperiode, of in sommige gevallen het laag houden van de verkoopprijs.

Kroes was verrast dat veel clubs niet wilden meewerken met de plannen die hij in zijn hoofd had en moest begin augustus bijsturen, door plotseling wél uitlenen mogelijk te maken. Ook aan het einde van de transferperiode kwam hij in de problemen terecht. Ditmaal vertrok Steven Bergwijn op de slotdag naar Saudi-Arabië. Met Kamaldeen Sulemana had Kroes een directe opvolger op het oog. Ajax bereikte met Southampton een akkoord en daarmee leek alles geregeld te zijn, ware het niet dat de transfer niet goed in het systeem terechtkwam. De overstap ging daardoor niet door.

Leren van werkwijze Overmars

Wetende dat Kroes veel doelstellingen niet behaalde, is de kritiek op zijn functioneren logisch. Desondanks mogen we hem niet afschrijven. Marc Overmars is namelijk het levende voorbeeld dat een technisch directeur in zijn functie moet groeien. Bij de start in Amsterdam was de situatie van Kroes en Overmars redelijk hetzelfde. Beide mannen begonnen in een vereniging waar de financiën zorgwekkend waren, Ajax een onevenwichtige, jonge selectie had en het binnen de club onrustig was. Jarenlang kon Overmars nauwelijks iets op de transfermarkt doen, waarna hij de bijnaam Marc-netto kreeg.

Door het vertrouwen dat Ajax in Overmars stelde, lukte het hem uiteindelijk wél om het onderscheid te maken. Ajax investeerde in de jeugdopleiding, had een goed gevulde bankrekening en kon in 2018 pas écht geld uitgeven. Dusan Tadic en Daley Blind kwamen naar Ajax en de ambities konden omhoog. Ondertussen maakte Overmars zich het schaakspel eigen. De oud-voetballer kon de gedachten van zaakwaarnemers lezen, bouwde de juiste connecties op en kreeg het neusje voor goede spelers. Het resultaat was een periode waarin Ajax jarenlang veel prijzen won.

Marc Overmars (rechts) pratend met Dusan Tadic (links).

Tijd gaat Ajax-situatie verbeteren

Als Ajax één ding van de Overmars-tijd kan leren, dan is het wel dat het zijn van technisch directeur voor de lange termijn is. Iedereen op deze post heeft daarom de tijd nodig om zich te ontwikkelen en de markt te leren kennen. Kroes was de voorbije maanden gewoonweg op een stage en maakte zaken mee die hij nog nooit eerder had gezien. Met zijn ervaring is het echter zeker dat hij een goede zakenman is die als geen ander in staat is om de trucjes te begrijpen en daarop te handelen. Zijn nieuwe functie moet hij echter de komende tijd nog onder de knie krijgen.

Bovendien geldt de huidige staat van Ajax als verzachtende omstandigheid. Het was voor Kroes bijna onmogelijk om aan de doelstellingen te voldoen. De club zit in een lerende fase en dat geldt ook voor de directeur. Evenals Overmars in het verleden had met de kampioenschappen van Frank de Boer, is het voor Kroes te hopen dat de komende jaren de wind voor hem meezit. Niet alleen komt er op die manier geld vrij, ook zal zo de steun voor zijn beleid toenemen. Kroes heeft het beste met Ajax voor, nu nog het vastgestelde beleid in de praktijk brengen. Maar dát is een kwestie van tijd.

Over Jordi Smit

Jordi Smit (1996) schrijft voor SoccerNews.nl onder andere over Ajax en AZ. Ook richt hij zich op clubs in de Premier League en op het nationale team van Engeland. Elke zaterdag schrijft hij een opinie over gebeurtenissen in het Nederlandse of internationale voetbal. Smit is sinds vijf jaar journalist. Tips? [email protected].

Is Kroes de geschikte man voor Ajax?

  • Ja, absoluut
  • Nee, ik vind van niet
299+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

18:29
15+
Priske ontvangt geweldig nieuws in aanloop naar Leverkusen-thuis
18:13
26+
Bosz komt met nieuws over Lang
17:44
28+
“Slot zorgt bij Liverpool voor grote verandering”
17:26
20+
Kraaij zag ‘ondeugend balletje’ van Boscagli
17:10
57+
Schouten stuurde een berichtje: “Een topspeler”
17:00
26+
Feyenoord GEVAARLIJK in het donker, PSV favoriet | (co)efficiënt met Aad
16:48
63+
‘Brian Priske kan niet wisselen’
16:39
98+
‘Gigantische Giménez-blunder’
16:10
97+
Van Persie choqueert buitenland met uitspraak
16:00
361+
‘Feyenoord zwaar benadeeld tegen Groningen’
15:41
203+
‘Arne Slot grijpt keihard in’
15:17
72+
‘Neymar waarschuwt Brazilianen voor Mbappé-hel’
15:12
726+
‘Antony in winter terug naar Eredivisie’
15:04
1522+
‘Priske én Te Kloese weg bij Feyenoord’
15:01
23+
Virgil van Dijk uit op eerherstel na nederlaag: ‘Onacceptabel’
14:42
62+
‘Frenkie de Jong eindelijk weer terug op de training’
14:28
97+
Voorbeschouwing Ajax – Fortuna Sittard: Waar staat Ajax?
14:28
0+
Voorspelling Ajax – Fortuna Sittard: Hongerig Ajax maakt gehakt van Fortuna
14:19
94+
Ex-Twente speler over verschil in uitsupporters: ‘In Nederland nooit meegemaakt’
14:00
122+
PSV wil eerste slag slaan bij ‘dame’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie