Alex Kroes wacht waanzinnig Ajax-dossier

Foto: Alex Kroes wacht waanzinnig Ajax-dossier

Alex Kroes moet nog even geduld hebben voordat hij bij Ajax aan de slag kan. Waar de Amsterdammers hem zo snel mogelijk hoopten aan te stellen, hield AZ de nieuwe algemeen directeur van de concurrent aan zijn contract. Het betekent dat hij tot het voorjaar van 2024 geen werkzaamheden voor Ajax mag uitvoeren. Eenmaal in Amsterdam wacht hem een loodzware taak.

Grote onrust binnen Ajax

De situatie in Amsterdam is momenteel verre van ontspannen te noemen. Ajax staat op de elfde plaats in de Eredivisie met slechts 5 punten en wacht direct na de interlandperiode twee loodzware wedstrijden tegen FC Twente (uit) en Feyenoord (thuis). Tussendoor neemt Ajax het in de eigen Johan Cruijff ArenA ook nog eens op tegen Olympique Marseille, wat de zwaarste tegenstander uit de poulefase in de Europa League lijkt te zijn. Maurice Steijn kan de interlandperiode nauwelijks gebruiken om de spelersgroep hechter te maken, aangezien de meeste spelers vanwege interlandverplichtingen momenteel niet bij de club aanwezig zijn.

De prestaties op het veld zijn echter slechts een gevolg van alle onrust achter de schermen. Het begint bij de positie van Sven Mislintat, die in zijn beginperiode als directeur voetbalzaken nog Edwin van der Sar boven zich had zitten. De voormalig algemeen directeur stapte echter eind vorig seizoen op, waardoor de Duitser tijdens de transferperiode plotseling ‘vrij spel’ had. Met de steun van Maurits Hendriks haalde hij Maurice Steijn als hoofdtrainer binnen en beloofde hij de oefenmeester om met een goede selectie te komen. De redelijk ervaren hoofdtrainer leerde de voorbije maanden echter dat er een verschil zit tussen theorie en praktijk.

Discussie tussen Mislintat en Steijn

Mislintat besloot de voorbije maanden om alle sterkhouders te laten vertrekken. Dusan Tadic, Edson Álvarez, Mohammed Kudus én Jurriën Timber verlieten Amsterdam, waarna het wachten was met welke namen de directeur voetbalzaken zou komen. Steijn bleef in de voorbereiding op het nieuwe seizoen achter de beleidsbepaler staan door meermaals te stellen dat Mislintat de tijd verdiende om zijn werk te doen. Ondertussen noemde de trainer binnenskamers onder meer de namen van Jerdy Schouten en Noa Lang, waarachter PSV eveneens aan zat. Voor Steijn was duidelijk dat het tweetal voor creativiteit, Ajax-DNA en Nederlandse roots konden zorgen.

Aankoopbeleid van Mislintat

Dat Mislintat uiteindelijk niets met de adviezen van Steijn en de technische staf heeft gedaan, doet de oefenmeester duidelijk wat. Het vertrouwen in zijn collega lijkt hij voorlopig verloren te hebben. Het werd pijnlijk duidelijk tijdens de persconferentie na het 0-0 gelijkspel tegen Fortuna Sittard. Steijn stelde tegenover de aanwezige pers dat het Mislintat was die voor deze spelersgroep had gekozen, terwijl team-Steijn op andere spelers had gehoopt. De oefenmeester haalde daarmee niet alleen snoeihard uit naar zijn team, dat Steijn in het zadel moet houden, maar maakte daarmee eveneens het gat tussen Mislintat en de trainer groter.

Mocht het duo in maart 2024 nog binnen Ajax aanwezig zijn, dan krijgt Kroes een zware opgave om de situatie nog in het gareel te krijgen. Steijn is namelijk niet de enige persoon in de club die zo’n beetje het vertrouwen in de directeur voetbalzaken heeft opgezegd: naar verluidt ziet de scouting het ook niet zitten in het beleid van Mislintat. De Duitser is al zijn gehele leven gewend om relatief onbekende spelers naar topclubs te halen in de hoop dat ze zullen slagen en kreeg vanuit zijn thuisland mee dat de technische man binnen de vereniging vaak op eigen houtje zijn spelersgroep samenstelt. Het is precies de werkwijze die de voorbije maanden bij Ajax te zien was.

Steijn en de scouting hadden ogenschijnlijk niet verwacht dat Mislintat deze manier van werken volledig zou doorvoeren. De communicatie binnen de vereniging was de voorbije maanden dan ook van een zeer laag niveau, waardoor de misverstanden in de organisatie steeds meer aan het licht komen. Wanneer de resultaten ook nog eens zullen tegenvallen, zal Kroes helemaal in een club komen die in brand staat. Het is dan ook niet voor niets dat het achter de schermen klinkt dat Kroes zich grote zorgen maakt over de huidige situatie binnen de club. De handen van Kroes jeuken om aan de slag te gaan, maar voorlopig mag hij niets doen.

Problemen in jeugdopleiding

Naast het eerste elftal zijn er namelijk nog tal van andere problemen binnen de organisatie. Neem de jeugdopleiding: het fundament waardoor Ajax in het verleden grote successen beleefde. Begin jaren ’70, midden jaren ’90 en 2019: het waren allemaal perioden waarin de jeugdspelers als paddenstoelen uit de grond kwamen. Ajax had haar gehele beleid om de groei van de talenten heen gebouwd. De club haalde niet zomaar spelrs van buitenaf, maar koos hier uitsluitend voor als er geen jonge spelers in de club rondliepen die deze taken op zich konden nemen. De laatste jaren leverde het beleid bovendien grote bedragen aan transferinkomsten op.

De huidige jeugdopleiding gaat echter steeds verder achteruit, wat onder meer te zien is aan de prestaties van Jong Ajax. Het tweede team staat onderaan in de Keuken Kampioen Divisie zonder punten en met een vracht aan doelpunten tegen. Ondertussen zijn veel oud-Ajacieden uit de jeugdopleiding verdwenen en bestaat de groep beleidsbepalers uit meer ‘business-mensen’ dan individuen met een verleden in de voetballerij. Met Kroes als aankomende algemeen directeur is de hoop in Amsterdam dat hij binnen een aantal jaren de koers weet terug te draaien, waarbij het de vraag is met welke mensen op belangrijke posities dit zal zijn.

Jan van Halst neemt voorlopig de honneurs waar, al is af te vragen hoe geloofwaardig hij op die positie is. De afgelopen maanden steunde hij als voetbalman in de raad van commissarissen alle opvallende beslissingen die Mislintat nam, waardoor het niet logisch is als de beleidsbepaler in zijn nieuwe interim-rol opeens kritisch zal zijn. In plaats daarvan zal Van Halst op de winkel passen, wachtende totdat Kroes bij de directie aansluit. Het is voor hem te hopen dat het komende half jaar ‘meevalt’ en dat de problemen niet groter worden. Als Kroes niet al goed was om op zijn tong te bijten, dan zal hij dat de aankomende maanden wel gaan leren.

Gaat Kroes bij Ajax slagen?

  • Ja, ik verwacht het wel
  • Nee, ik denk het niet
600+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

17:52
4+
Feyenoorders dreigen aftrap Champions League te missen
17:48
4+
Mazraoui doet Manchester United-fans grote belofte
17:32
55+
Opstelling Feyenoord tegen Bayer Leverkusen: Priske stunt al
17:29
21+
‘Feyenoord moet oppassen voor enorme afstraffing’
17:23
297+
Dit is waarom er ook donderdag Champions League-wedstrijden zijn
17:18
123+
Op welke zender kijk je Feyenoord – Bayer Leverkussen?
17:14
12+
Fraser kon tegen ‘buitencategorie’ Ihattaren geen ‘nee’ zeggen
16:44
89+
“PSV had veel meer aan Henderson gehad”
16:27
36+
Slechte generale: Feyenoord onderuit in Youth League
16:13
30+
‘Van Dijk is een van de beste Liverpool-verdedigers ooit’
15:46
79+
Been uit kritiek op Legioen: “Op alle slakken zout gelegd”
15:25
223+
Sc Heerenveen-selectie maakt statement naar Van Persie
15:05
289+
Onzeker Feyenoord rekent tegen Bayer Leverkusen op één zekerheid
15:01
81+
Ihattaren aan de slag bij RKC Waalwijk
14:46
18+
Frimpong haalt herinneringen op bij terugkeer in Kuip
14:30
50+
Priske verklaart vormdip: “Heeft te maken met verwachtingen”
14:11
118+
Farioli maakt opvallende keuze: “Dát zou je denken”
13:44
7+
Ex-Willem II’er Alexander Isak geblesseerd: ‘Niet bij duel tegen Fulham’
13:24
18+
Anderlecht stuurt Deense coach de laan uit na verlies tegen Genk
13:17
141+
Baas onthult: ‘Door video’s van hem worden ik en Ajax beter’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie