Volgende wedstrijd Nederlands elftal:

Roemenië

-

Nederland
2 juli 18:00

Wed €5 en scoor €50 aan free bets tijdens het EK 2024!

Alle landen Groep E eindigen op vier punten: Roemenië mogelijk tegen Oranje

Foto: Alle landen Groep E eindigen op vier punten: Roemenië mogelijk tegen Oranje

Roemenië heeft voor een grote sensatie gezorgd door poule E als winnaar af te sluiten. Zo speelden gelijk tegen Slowakije, terwijl België niet kon winnen van Oekraïne.

Roemenië groepswinnaar door gelijkspel met Slowakije, geen doelpunten Oekraïne-België

De situatie in Groep E was historisch: nooit eerder hadden in een eindtoernooi na twee wedstrijden de vier landen allemaal drie punten. Op Oekraïne stond de meeste druk: menigeen ging uit van een salonremise bij Slowakije-Roemenië, in dat geval moest Oekraïne winnen om uitschakeling te voorkomen. Bij twee remises in de wedstrijden was de formatie van Sergiy Rebrov het kind van de rekening. De nummer één van de groep zou mogelijk tegen Oranje uitkomen in de achtste finales. Bij België was vooral Romelu Lukaku gebrand om iets te laten zien; hij heeft dit EK wel heel veel pech met al drie afgekeurd goals, de ene nog discutabeler dan de andere.

Al snel bereikte Kevin De Bruyne Lukaku in een kansrijke positie, van dichtbij raakte de spits de bal echter niet goed en kan hij weinig vaart meegeven. De Belgen plooiden vervolgens iets terug, waardoor de tegenstander gevaarlijker werd. Roman Yaremchuk, die onder contract staat bij Club Brugge, stichtte gevaar maar Koen Casteels kon redden. De defensie van onze zuiderburen zag er bij vlagen weer niet goed uit, net als in de vorige wedstrijden. De Oekraïners konden echter niet profiteren. De Bruyne schoot vervolgens een vrije trap om de muur heen richting de eerste paal, de bal eindigde in het zijnet. Bij de vedette van Manchester City werd bij dergelijke momenten steeds in de ogen geschenen met een laser vanaf de tribune.

Yaremchuk kreeg aan de andere kant weer een kans en zette in kansrijke positie voor in plaats van zelf te schieten. De pass was echter te scherp voor spits Artem Dovbyk. Zo gingen de ploegen zonder doelpunten rusten. In de tweede helft kreeg België langzaam maar zeker wat meer grip, al leidde het niet direct tot grote kansen. Lukaku werd weer weggestuurd maar zijn schot vanaf de rechterkant was niet zuiver genoeg. De bonkige spits bediende vervolgens invaller Yannick Carrasco, die zijn inzet gekeerd zag worden door Anatolii Trubin.

Johan Bakayoko verving de ongelukkige Jérémy Doku. Roman Malinoskyi, die bij de Oekraïners in de ploeg was gekomen, verraste Casteels met een hoekschop in één keer bij de korte hoek. De doelman kon ternauwernood met de voet redden. Een keiharde pel van de Oost-Europezen werd geblokt door een Belgische verdediger. Bakayoko kreeg nog een aardige kans maar schoot naast. Het bleef 0-0 en zo is Oekraïne in ieder geval uitgeschakeld, de Belgen eindigen zo als tweede van de groep en treft met Frankrijk een topland.

Slowakije – Roemenië

Vanaf het eerste moment zag deze wedstrijd er niet bepaald uit als een saaie salonremise. Beide ploegen leken, zeker in de beginfase, echt te strijden om de overwinning. Daarmee zou het eerste in de groep kunnen worden. De opgekomen Andrei Ratiu haalde gevaarlijk uit, maar doelman Martin Dúbravka redde. Slowakije zette vervolgens aan: een gevaarlijk aangesneden vrije trap ging maar net naast. Na 24 minuten kwam de terecht voorsprong alsnog. Juraj Kucka zette voor en Ondrej Duda kopte knap binnen: 1-0.

Het Roemeense antwoord kwam na ruim tien minuten. Dávid Hancko werd uitgespeeld, waarna hij een overtreding maakte. De scheidsrechter legde de bal eerst buiten het strafschopgebied, maar op advies van de VAR werd het toch een penalty. De gele kaart voor de Feyenoord werd nog wel ingetrokken, het bleef echter een zuur moment voor hem. Oud-Ajacied Razvan Marin knalde het leer vervolgens keihard in de kruising: 1-1.

Slowakije wilde in het tweede bedrijf reageren via Lukás Haraslín, van een aantal meter stuitte hij op Florin Nita. Marin vond namens Roemenië Dúbravka op zijn weg, bij de volgende kans was Denis Dragus nog een stuk dichterbij. Hij krulde maar net over het doel. Doordat de bal via het paaltje achter het doel terugkwam, dachten velen supporters dat het een goal was. In het laatste kwart van de wedstrijd leken de ploegen zich toch te verzoenen met een gelijkspel, zodat ze allebei door zouden zijn. Slowakije leek nog wel de meeste inhoud te hebben.

Het eindigde in 1-1 en omdat ook Oekraïne-België gelijk bleef kwamen alle ploegen op vier punten. Daarmee is Roemenië op doelsaldo de nummer één. België wordt tweede en Slowakije de nummer drie. Voor Oekraïne zijn de druiven zuur: hun forse nederlaag bij het openingsduel weegt nu heel zwaar. De kans bestaat dat Roemenië de tegenstander van Nederland wordt bij de laatste zestien.

Scoreverloop: 1-0 (24′) O.Duda, 1-1 (37′) R.Marin

Wanvertoning van België?

  • Ja, die moeten altijd de groep winnen
  • Dat valt wel mee
38+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

14:00
81+
Vermoedelijke opstelling Oranje tegen Roemenië: Koeman valt toch weer terug
13:52
1+
Nieuwe club Bart Vriends bekend: prachtig avontuur
13:48
37+
Memphis Depay ruilt haarband in voor compleet nieuw kapsel
13:35
13+
‘Veel gesprekken met Ajax gehad, maar het is niet gelukt’
13:20
69+
Derksen hekelt ‘onprofessionele’ Koeman: “Dit kan je niet maken”
13:03
43+
Ramaj onthult zijn eerste indruk van Ajax-trainer Farioli
12:48
68+
Noa Vahle onder de indruk na persco Oranje: ‘Bewonderenswaardig’
12:33
72+
Chivu waarschuwt Oranje voor ‘de grote sterspeler van Roemenië’
12:17
67+
VI-bargast gaat Derksen aanpakken: ‘Kwalijk wat hij zei’
12:00
203+
Zo ziet de voorbereiding van Ajax eruit
11:45
174+
Verbruggen schuldbewust: “Was niet onhoudbaar”
11:30
211+
‘Schop na voor Ronald Koeman’
11:15
40+
Vink wijst EK-ster aan: “Uitzonderlijk, echt niet normaal”
11:00
157+
Deze internationals van Roemenië en Nederland staan op scherp
10:45
44+
Vriends vertrekt bij Sparta: “Mooie mogelijkheid”
10:31
315+
‘Talkshow-dreun voor Vandaag Inside Oranje’
10:13
36+
Messi-tegenvaller voor Argentinië
10:00
134+
Dit is de weg van Oranje naar de finale van het EK
09:49
239+
EK-winnaar lijkt bekend: “Geen ploeg zo goed als wij”
09:39
310+
Derksen gaat los over ‘vernedering’ Oranje-international
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie