Alleen Spanje kan dit EK redden

Foto: Alleen Spanje kan dit EK redden

Het EK wordt vanavond na een maand ‘voetbalgeweld’ afgesloten met de finale tussen Spanje en Engeland. Een echte clash van speelstijlen en als je het mij vraagt tussen een ploeg (Spanje) dat het meeste verdient om in de finale te staan en een land (Engeland) dat het minste recht heeft op die eindstrijd. Het EK heeft voor Oranje op papier meer gebracht dan ooit gedroomd, maar in de praktijk was het overwegend matig. Sowieso waren er maar weinig hoogtepunten op het veld dit Europese toernooi. Er waren gelukkig wat uitzonderingen en die ene grote uitzondering Spanje moet vanavond winnen om het EK alsnog te laten slagen.

Opinie: Spanje is de enige terechte Europees kampioen, Engeland hoort niet in finale

Slagen voor de voetbalromanticus dan. Nieuwe talenten die shinen, sprankelend (aanvallend) voetbal en prachtige doelpunten willen die, waaronder ik mezelf ook schaar, zien. Uiteraard zijn er landen op zo’n EK die met het beperkte materiaal dat ze hebben moeten voetballen naar de kwaliteiten die ze hebben. Dat een pak ‘m beet Albanië niet vol op de aanval gaat is meer dan begrijpelijk. Dat ook Ronald Koeman liever vertrouwt op zijn ervaren volgelingen dan nieuw opwindend talent is ook best logisch. Maar het liefst zou ik zien dat alles even los wordt gelaten op zo’n landentoernooi. Even terug naar de kern: lekker vrijuit voetballen.

Dat is precies wat bijvoorbeeld Lamine Yamal wél doet en Gareth Southgate al zijn spelers heeft verboden. Koeman probeerde een middenweg te vinden en dat leverde hele dramatische helften op, maar ook uitstekende delen. Oranje had geluk dat de UEFA de beste nummers 3-sluiproute had en kwam daarna op eigen kracht langs Roemenië en met een beetje geluk voorbij Turkije. Dat Engeland het eindstation was, is heel logisch als je kijkt naar de kwaliteiten die zij kunnen brengen op het veld. Zij brengen die kwaliteiten alleen niet met een pragmatische coach die eerst wil winnen en dan blijkbaar in de derde helft pas mooi voetbal wil laten zien.

Spanje viert het bereiken van de EK-finale.

Oranje mist te veel om finale EK te halen

Oranje had een hele grote kans om dit Engeland te verslaan, maar veel zat tegen. Te weinig spelers in topvorm, te weinig spirit ook in de ploeg ter vergelijking met een Spanje dat toch veel meer team is. Daar begon de bondscoach van La Roja, Luis de la Fuente, ook mee. Bij zijn aanstelling maakte hij er eerst een team van en ging later pas aan de kwaliteiten werken en de ruimte creëren om extreme talenten als Yamal, Nico Williams en Dani Olmo de vrijheid te geven om te laten schitteren. Bij Koeman waren er groepjes en spelers die zich niet echt thuisvoelden in Oranje. Koeman wilde vooral winnen, maar bracht dat te weinig over op de selectie. Tactisch was de bondscoach tijdens de wedstrijd ijzersterk, maar dat reparatiewerk had ook voorkomen kunnen worden bij het maken van de basisopstelling. Het is te hopen dat Koeman in de toekomst zijn vaste ervaren (oude) vertrouwelingen los kan laten. Het is tijd voor nieuwere generaties.

Die nieuwere generaties zie je al wel bij Spanje en Duitsland. Maar dat is natuurlijk veel te weinig. Landen als Frankrijk en Engeland proberen hun geweldige talenten vooral te verstoppen en in keurslijven te gieten. Alles om de nul te houden en desnoods met strafschoppen verder te komen. De oorspronkelijke gedachte dat het voetbal voor het publiek is, is allang vergeten.

Voetbal is voor de fans, geniet ervan!

Daarom is het ook zo mooi om Spanje te zien. En ja, ik ben als halve Spanjaard misschien wat te veel door mijn rode bril aan het kijken. Maar La Roja heeft zulke oeremoties op het veld. Een toneelspeler als Wout Weghorst (alhoewel dat ook prachtig is om te zien, voetbal is immers ook theater) missen de Spanjaarden nog wel. De Spaanse voetballers zijn namelijk vrijwel allemaal puur in hun emoties. Zij willen een legende worden, zo vertellen ze massaal, door Europees kampioen te worden. Yamal wil alleen maar winnen en lekker voetballen. Zo moet het zijn. Voetbal is een schouwspel, theater, voor de fans. Ga lekker ballen en vermaak ons. Zou mooi zijn als Southgate iets in die trant zegt (Let’s go and have fun!), maar ik heb er een hard hoofd in. De woorden van De la Fuente kan ik al wel raden: “¡Vamos a jugar, disfrútalo!” En zo hoort het.

Over Eimert Pruis

Presentator en schrijver Eimert Pruis werkt onder de Spaanse zon voor SoccerNews. Hij richt zijn blik dus vooral op Spanje, FC Barcelona en Real Madrid, maar maakt ook inside-verhalen over Feyenoord en Oranje. Heb je een tip? Mail naar [email protected].

Zou het een ramp zijn als Engeland Europees kampioen wordt?

  • Ja, met anti-voetbal hoor je al niet in de finale te staan
  • Nee, de beste wint nou eenmaal niet altijd
726+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie