Als Jay Gorter al gek doet, kan de opruiming bij Ajax beginnen

Foto: Als Jay Gorter al gek doet, kan de opruiming bij Ajax beginnen

Al dik 35 jaar volg ik het voetbal op de voet, maar zelden heb ik in die wereld zulk een grote puinhoop gezien als het nu binnen Ajax is. De in opspraak geraakte Sven Mislintat is na zijn vermeende verzwijgen van snel onderweg naar zijn ontslag vind ik, maar er is nóg iets dat me tegen de borst stuit: het misplaatst hooghartige gedrag van doelman Jay Gorter. De man die blij mag zijn dat hij het rood-wit überhaupt mág dragen.

Hoe groot gaat de poppenkast bij armetierige Amsterdamse club nog worden?

Als deze verwende blaag nou de pannen van het dak zou keepen, mag hij wat mij betreft op een ietwat arrogant en dus zelfverzekerd toontje praten. Maar voorlopig moet hij zich vooral stilhouden en hopen dat Maurice Steijn – die zeker bikkelhard kán zijn – hem niet nu al slachtoffert. Al heeft Gorter genoeg voorbeelden om zich heen die eveneens niks bij de Amsterdamse club te zoeken hebben en óók gek gedrag vertonen, dat wil ik grif toegeven.

Grabbelen

Twee schoten op doel. Die uiteindelijk tot twee Enschedese doelpunten leidden afgelopen zondag. Ja, er ging in de verdediging van alles fout waardoor de mannen van Joseph Oosting frank en vrij konden voetballen, maar Jay Gorter had tot twee keer toe het leer niet vast. Ballen na schotjes die pakbaar waren in ieder geval. Ik heb deze doelpunten meerdere keren teruggekeken en kan maar tot één conclusie komen: dit was zeer matig keeperswerk van de goalie van de Amsterdammers.

Jay Gorter was nog niet zolang geleden eigenlijk al onderweg naar de spreekwoordelijke uitgang bij Ajax. Hij moest van technische baas Sven Mislintat elders minuten gaan maken, iets wat hij afgelopen seizoen ook al gedaan had bij FC Aberdeen. Maar omdat Gerónimo Rulli en Remko Pasveer geblesseerd raakten, liep het allemaal anders voor Gorter en moest hij alsnog direct aan de bak in de hoofdmacht van de Amsterdamse club.

Houding

Laat ik vooropstellen dat ik hem geen regelrechte vliegenvanger vind. Maar: om de eerste doelman van een club met de historische statuur van Ajax te mogen zijn, moet je wat mij betreft meer in je mars hebben: uitstraling en, vooral, punten pakken. Daar hoort bovendien ook een stukje attitude bij. Zoals: hoe verkoop je de club naar buiten toe en presenteer je jezelf aan de media en dus je bloedeigen fans?

Die dingen zijn heel belangrijk. Jay Gorter moest zondagmiddag aanschuiven bij de persconferentie. Ja, hij had net een pak slaag gehad van FC Twente, ik weet het. Maar dan nog snap ik niet dat Gorter op een pedante en arrogante manier de wereld meende te moeten toespreken. Gorter kreeg in de perskamer in het oosten van het land een vraag van een collega-journalist van van FC Afkicken.

Zelfkritiek

Een doodnormale vraag over het feit dat Remko Pasveer na een langdurige blessure weer in de selectie was teruggekeerd en wat dit voor zijn positie betekende. Vond meneer Gorter kennelijk niet leuk, want hij besloot meteen volop in de verdediging te schieten. In plaats van te erkennen dat ook hij deelt in de algehele Amsterdamse malaise.

“Laten we nou niet doen alsof ik vandaag onder zes ballen ben door gedoken”, stak de grabbelende Ajax-keeper van wal. Nee Jay, dat klopt. Maar je belabberde keeperswerk had er wel mede voor gezorgd dat jouw club binnen het kwartier al tegen een ruime achterstand had aangekeken tegen FC Twente.

Kop in het zand

Maar Gorter was nog niet klaar, want zijn absolute uitsmijter moest nog komen. Hij ademde even en braakte toen de volgende volzin uit: “Dat Ajax diep in de problemen zit, vind ik overdreven.” Hier had hij tevoren over nagedacht concludeer ik gemakshalve, al mag ik dat eerlijk gezegd niet voor hem hopen. Zijn oerdomme conclusie raakte namelijk kant noch wal.

Want het moge duidelijk zijn dat het op dit moment een grote puinhoop is bij Ajax. Dát ziet iedereen, dus zég dat als speler dan ook gewoon. Dat het allemaal niet zo gaat als verwacht, gewoonweg slecht is. Vat de koe bij de horens, dan ben je eerlijk en kunnen de eigen supporters en andere voetballiefhebbers je tenminste nog enigszins serieus nemen. Trainer Maurice Steijn durft dat in ieder geval wél te doen, al kost die openheid hem – mede – uiteindelijk (ook) de kop voorspel ik bij deze.

Technische baas Mislintat, die in de Grolsch Veste als een zoutzak op zijn tribunestoel hing alsof hij een kater had na een zwierig stapavondje, komt daarentegen tot op heden niet verder dan wat woorden als ‘vertrouwen houden’ en ‘dit heeft tijd nodig’. Maar kennelijk heeft hij intern niet álles verteld over zijn zakelijke cont(r)acten toen hij werd benaderd door de Amsterdamse club, zo werd dinsdag duidelijk.

Jantje

Voor hem is er dan ook geen andere uitweg meer dan die naar de uitgang, punt. Ook al geeft hij volgens Ajax zijn ‘volledige medewerking’, wat dat ook moge voorstellen overigens, tijdens een onderzoek naar zijn eigen handelswijze. Aan interim-clubbaas Jan van Halst (waarom heb ik bij hem toch altijd het idee dat ik Jantje moet zeggen) wil ik niet al te veel woorden meer vuil maken.

Bij zijn aanstelling als commissaris voetbalzaken schreef ik op deze plek al dat hij te ‘gezellig’ is voor deze topfunctie. Ik voorvoelde dat, al ben ik Nostradamus niet. Nu hij het voorlopig zelfs op kantoor voor het zeggen heeft in de Johan Cruijff ArenA, schittert hij door afwezigheid naar de buitenwereld toe als het over uitleg geven voor wat betreft de chaos binnen Ajax gaat.

Dat getuigt van weinig tot geen professionaliteit, want een directeur moet ook in slechte tijden zijn woordje durven doen. Dit gebeurt echter niet, en dát is tevens Ajax-onwaardig. Net zoals een hele rammel spelers die Mislintat voor maar liefst dik 100 miljoen euro heeft aangetrokken. En wat te denken van al die zogenaamde deskundigen intern bij de Godenzonen die de Duitser voordat hij een dik betaald contract voorgeschoteld kreeg kennelijk niet voldoende gescreend hebben.

Opruiming

Want Ajax wist maanden later, dus tot voor kort, immers nog altijd van niks toen men plots de brisante informatie over nauwe zakelijke banden tussen de eigen td en de agent van nieuwbakken verdediger Borna Rosa onder ogen kreeg. Voor de zieltogende club uit de hoofdstad zou het beter zijn als het seizoen er nu op zou zitten, maar die vlieger gaat helaas niet op. De beerput is open, de diepe poel van ellende. Laat de opruiming maar beginnen. Zo snel mogelijk.

Over Bjorn Thimister

Bjorn Thimister (1978) schrijft voor SoccerNews.nl onder andere over PSV, Fortuna Sittard, Roda JC, VVV en MVV. Ook richt hij zich onder meer op andere clubs in de Keuken Kampioen Divisie en Bundesliga. Elke woensdag schrijft hij een opinie over gebeurtenissen in het Nederlandse of internationale voetbal. Thimister is sinds achttien jaar journalist. Tips? [email protected]

Eens?

  • Ja
  • Nee
335+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie