Ayase Ueda: klaar om doelpunten te rijzen bij Feyenoord

Foto: Ayase Ueda: klaar om doelpunten te rijzen bij Feyenoord

Feyenoord heeft met Ayase Ueda weer een Japanner in De Kuip gehaald die alles in zich heeft om uit te groeien tot een publiekslieveling. Na de technische cultheld Shinji Ono (2001-2005) en de kortstondige razendsnelle revelatie Ryo Miyaichi (2011) is het de beurt aan de 24-jarige Ueda om de Rotterdamse harten te veroveren. Een profiel van de rijzende goalgetter uit het land van de rijzende zon.

Profiel Ayase Ueda: Feyenoord heeft bewegelijke goalgetter in huis

“Ik heb voor Feyenoord gekozen, omdat zij hier ook speelden”, zei Ueda bij zijn presentatie in De Kuip. De social media-afdeling van Feyenoord had Ono zelf gevraagd om zijn landgenoot in een gelikt videootje welkom te heten. “Ik heb hier geweldige momenten beleefd en nu is de beurt aan jou. Tijd om nieuwe herinneringen te maken, Ayase.” Met een brede lach reageerde Ueda: “Ik hoop dat ik net zo populair word als Shinji. Ik wil hier uitgroeien tot een betere speler, houd mij maar in de gaten.”

Recordbedrag voor meer dan een invalspits

Ueda werd begin augustus vastgelegd als recordaankoop van Feyenoord. 10 miljoen euro legde technisch (en algemeen) directeur Dennis te Kloese zonder blikken en blozen neer voor de Japanse spits, die een contract voor 5 jaar ondertekende. Ueda wordt in eerste instantie de opvolger van de naar Rangers FC vertrokken Danilo. 10 miljoen dus voor een invalspits, dat moet een bijzondere speler zijn. Na twee invalbeurten en basisplek in een oefenwedstrijd ontluiken de eerste kwaliteiten al van de Japanner. Bij zijn invalbeurt tegen Fortuna Sittard was hij gelijk dreigend, zij het onrustig, en tegen Sparta viel hij uitstekend in. Ueda was betrokken bij alle aanvallen en gaf zelfs een knappe kopbalassist, ware het niet dat doelpuntenmaker Yankuba Minteh een fractie buitenspel stond. Met een doelpunt én assist in die oefenpot (3-0 tegen Willem II) opende hij ook zij onofficiële rekening bij Feyenoord. Kan Ueda bij de thuiswedstrijd zondagmiddag tegen Almere City FC ook officieel op het scorebord komen?

De Japanse cultheld Shinji Ono heette zijn landgenoot welkom bij Feyenoord.

Opvallend lange Ueda debuteerde als amateur in nationale elftal Japan

Ayase Ueda zag het levenslicht op 28 augustus 1998 in de stad Mito op het Japanse eiland Honshu. Hij groeide uit tot een 1 meter 82 lange aanvaller, die door zijn lengte en timing een goede kopper is. Daarnaast is de aanvaller altijd in beweging en zoekt hij de ruimte achter de verdediging. Hij is snel, technisch, een krachtig rechterbeen en dat bekende neusje voor de goal.

Bij de highschool-toernooien in Japan viel hij de scouts op, zo blijkt uit een verhaal van de Volkskrant. Zijn spel en doelpunten opende de deuren naar Japanse profclubs, maar hij koos voor zijn studie en het universiteitsteam van Hosei. Hij ging lekker door met wat hij het liefste doet: scoren. Als amateur maakte hij op 18 juni 2019 zijn debuut in het Japanse nationale elftal. Hij kreeg gelijk een basisplaats in de Copa América-wedstrijd tegen Chili (4-0 verlies). De Japanse topclub Kasimha Antlers pikte hem op en op 3 augustus debuteerde hij als prof bij die club. Na zijn eerste seizoen veroverde Ueda een basisplaats en werd hij twee jaar op rij clubtopscorer. In totaal kwam hij bij Antlers tot 103 wedstrijden, waarin hij 47 keer scoorde en 5 assists gaf.

Na de winterstop ontpopte Ueda zich tot doelpuntenmachine bij Cercle.

Gelijke tred met Giménez

In de zomer van 2022 (vorig jaar dus) kocht Cercle Brugge hem voor 1,3 miljoen euro. Een gouden greep van de Jupiler Pro League-club. In het begin had Ueda, net als zijn collega-spits bij Feyenoord Santiago Giménez, moeite om te wennen aan Europa. De Japanner beschreef vorig jaar zelf als een moeilijk jaar. “Dat kwam door de taalbarrière en de andere omgeving.” Hij vergeet even dat toen hij eenmaal op dreef kwam niet meer te stoppen was. Hij kwam uiteindelijk tot 42 duels voor Cercle en scoorde 23 keer (2 assists). 15 van zijn 22 competitiedoelpunten maakte hij na de winterstop. Cercle profiteerde optimaal van de bloedvorm van Ueda door hem voor 10 miljoen te verkopen aan Feyenoord. Een recordverkoop.

Tijd voor ontplooiing en doelpunten

De gewenperiode heeft Ueda dus al gehad, al zal hij vast even moeten schakelen van Brugge naar Rotterdam. Toch is Te Kloese en met hem Arne Slot overtuigd dat de Japanse aanvaller er snel kan staan. Bovendien, zo kon je al gelijk zien bij zijn schaarse invalminuten, is Ueda een harde werker. Iets waar ze natuurlijk van houden in De Kuip. Als de rest van de Feyenoord-selectie de loopacties van Ueda doorheeft en Slot hem in zijn kracht weet te gebruiken kan het grote Japanse doelpunten maken beginnen.

Ueda wordt getipt om dé verrassing van de Eredivisie te worden.

Gaat Ueda met veel goals een publiekslieveling in De Kuip worden?

  • Ja, daar heeft het alle schijn van
  • Nee, dat verwacht ik niet
325+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

21:02
4+
‘Feyenoord-schande krijgt staartje’
20:31
71+
Weghorst doet bijzondere onthulling over Ajax-heldenrol
19:42
61+
‘Ontslag voor tenenkrommende ESPN-man’
19:05
250+
Weghorst heeft keiharde mededeling voor Ajax-fans
18:49
55+
Hwang na heldenrol: “Dat is het verschil”
18:37
70+
Uitgerekend Weghorst bezorgt Ajax in blessuretijd de zege
18:18
78+
Unnerstall diep door het stof na blunder in De Kuip
18:01
48+
Timber looft ploeggenoot: “Hij is van Champions League-niveau”
17:52
119+
Priske niet tevreden met Ueda: “Dat moet beter”
17:31
208+
Vernietigend oordeel over gefrustreerde Brobbey
17:22
54+
Ten Hag weet voor vijfde wedstrijd op rij niet te winnen
17:17
78+
Farioli spreekt zijn wens uit: “Crazy”
17:00
508+
‘Walgelijke actie Feyenoord-fans tijdens duel met Twente’
16:44
90+
Opnieuw flinke teleurstelling voor Robin van Persie
16:26
48+
Aziatische dubbelslag helpt Feyenoord langs Twente
16:26
195+
Ueda toont twee gezichten bij Feyenoord
16:16
272+
‘Real Madrid wil Ajacied wegens zware blessure Alaba’
16:00
128+
Makkelie reageert op tirade Bosz: ‘PSV moet hem aanspreken’
15:40
67+
Opstellingen Ajax en Groningen: Farioli puzzelt weer
15:32
180+
‘Ontslag bij ESPN na Feyenoord – FC Twente’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie