Is AZ-recordaankoop Parrott wel geschikt als opvolger Pavlidis?

Foto: Is AZ-recordaankoop Parrott wel geschikt als opvolger Pavlidis?

AZ hoopt aankomend seizoen in de top van de Nederlandse competitie mee te doen. Daarbij ligt alle druk op de schouders van ene Troy Parrott. Hij is dé man die Vangelis Pavlidis moet doen vergeten. Het zijn zeer grote schoenen om te vullen. Op basis waarvan hebben de Alkmaarders eigenlijk zulke hoge verwachtingen?

Inside: waarom AZ hele hoge verwachtingen heeft van Troy Parrott

Met de Griekse centrumspits had AZ een zekerheid met het maken van doelpunten. Pavlidis kwam in de zomer van 2021 over van Willem II en wist direct in zijn eerste seizoen een hoog doelpuntenaantal aan te tikken. Met 18 treffers slaagde hij erin om zijn ploeg bij de hand te nemen, en in de twee jaren die volgden werd duidelijk dat hij geen eendagsvlieg was. Waar hij in zijn tweede voetbaljaar goed was voor 12 treffers, maakte hij afgelopen seizoen maar liefst 29 doelpunten. Het zorgde ervoor dat hij gedeeld topscorer van de Eredivisie werd.

Voor AZ was het intussen duidelijk geworden dat Pavlidis onhoudbaar was. Een jaar geleden lukte het de club nog om hem uit Spaanse handen te houden, maar deze zomer sloeg Benfica toe. De Portugezen overtuigden hem met een goed verhaal en kwamen eveneens tot een deal met AZ. Het betekende dat de topscorer uit Alkmaar vertrok en AZ op een andere manier moest proberen om weer doelpunten in de selectie te krijgen. Het clubbestuur stuitte al snel op Parrott, die naar verluidt zelfs de enige overgebleven kandidaat was voor de spitspositie.

Hoofdtrainer Maarten Martens kwam met de technische leiding namelijk tot de conclusie dat het vertrek van Pavlidis niet met de huidige selectie kon worden opgevangen. Mexx Meerdink en Lequincio Zeefuik zijn dan wel serieuze talenten die dit seizoen weldegelijk een grote bijdrage kunnen leveren aan de prestaties, maar hebben simpelweg nog niet de kwaliteiten in huis om week in, week uit een hoog niveau op de mat te brengen. Parrott moest daarom uitkomst bieden, een aanvaller die vorig jaar ook al op de Nederlandse velden te vinden was.

Talentvolle aanvaller Troy Parrott versleet al veel clubs

De 22-jarige Ier komt uit de jeugdopleiding van Belvedere FC, een vereniging uit zijn thuisland, en ruilde die in 2017 in voor een avontuur bij Tottenham Hotspur. Parrett doorliep verschillende jeugdteams en werd vervolgens diverse malen verhuurd. Zo droeg hij in een paar jaar tijd de clubkleuren van FC Millwall, Ipswich Town, Milton Keynes Dons én Preston North End. Afgelopen seizoen slaagde Excelsior Rotterdam erin om hem naar de Eredivisie te halen. De club degradeerde dan wel, maar Parrott toonde zijn kwaliteiten ruimschoots aan.

In de Eredivisie kwam hij tot 10 doelpunten, terwijl hij in de play-offs voor promotie/degradatie maar liefst 7 treffers wist te maken. Hij kon daarmee niet voorkomen dat Excelsior volgend seizoen in de Keuken Kampioen Divisie actief is, maar speelde zich wél in de kijker van AZ. De clubleiding raakte dermate onder de indruk, dat het ongeveer 8 miljoen euro op tafel heeft gelegd om hem aan te trekken. Daarmee verbreekt de nummer 4 van vorig seizoen een persoonlijke transferrecord, dat jarenlang op naam stond van Mounir El Hamdaoui (7 miljoen euro).

Ook in het nationale team toont Parrott steevast aan dat hij doelpunten kan maken. Ondanks zijn 22-jarige leeftijd en zijn omzwervingen bij verschillende clubs, stond hij alweer 23 keer op het veld voor Ierland. De aanvaller maakte in die wedstrijden 5 doelpunten en toonde met zijn spel aan goed te kunnen voetballen. Bij AZ verwachten ze dan ook dat het een speler heeft aangetrokken die met zijn ervaring en kwaliteiten de spitspositie goed gaat invullen. Zeker is wel dat bij de start van het competitieseizoen alle ogen op hem zijn gericht.

Troy Parrott speelde vorig seizoen voor Excelsior.

AZ heeft heel veel vertrouwen in Troy Parrott

AZ is niet van plan om de druk weg te nemen, maar kiest de weg van het uitspreken van vertrouwen. Directeur voetbalzaken Max Huiberts liet zich op de clubwebsite horen en stelde vrijwel zeker te weten dat Parrott de juiste man is voor AZ. “Troy heeft een goed seizoen gekend, zeker ook in de eindfase en play-offs. Hij heeft in de Eredivisie laten zien makkelijk doelpunten te kunnen maken. Dat Troy op jonge leeftijd al zoveel interlands achter zijn naam heeft staan, zegt mij veel”, aldus Huiberts, die naar verwachting een drukke transferperiode tegemoet kan zien.

Voorlopig moeten we afwachten of Parrott daadwerkelijk in staat is om aan het niveau van Pavlidis te voldoen. Niet alleen zal het voor hem een grote uitdaging zijn om zich snel in het team te worstelen, ook is AZ weer een stap hogerop voor hem. Hoewel de Alkmaarders zeker niet de druk van Ajax, PSV of Feyenoord met zich meedragen, ligt het verwachtingspatroon een stuk hoger dan bij Excelsior het geval was. Parrott zal niet de eerste spits zijn die in Alkmaar niet erin slaagt om zijn niveau te halen en uiteindelijk via de achteruitgang moet vertrekken.

Zélf verwacht hij veel van het avontuur. “Voordat ik hier tekende heb ik veel goede verhalen over AZ gehoord en heb ik onder andere Kenzo Goudmijn gesproken, waarmee ik bevriend ben geraakt toen ik met hem samenspeelde”, begint Parrott op de clubwebsite. “Ik denk dat AZ voor mij de perfecte club is om de volgende stappen in mijn ontwikkeling te zetten. De nuttige ervaring van vorig jaar neem ik mee. Het helpt voor mij dat ik vorig seizoen al in Nederland speelde en dus gewend ben aan de competitie en het leven hier. Kortom, ik ben heel erg blij om hier te zijn en kan niet wachten om de supporters in het stadion te ontmoeten.”

Is Parrott de juiste vervanger van Pavlidis?

  • Ja, ik denk het wel
  • Nee, ik verwacht het niet
446+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie