Bellen met Bergwijn is status-koekkoek

Foto: Bellen met Bergwijn is status-koekkoek

Respect in het voetbal. Vier simpele woordjes, maar wat mij betreft zijn ze heden ten dage ver te zoeken. Al kun je daarover ook overdrijven, toch Steven Bergwijn? Nee, dan Bram van Polen of Sascha Stegemann: de één als een klein kind aan de kant geschoven, de ander met de politie in zijn schaduw na een niet gegeven pingel. En ondertussen lijkt iemand in Dubai nog maar eens een middelvinger op te steken. Hoe diep kun je zinken.

Opinie: Steven Bergwijn stond laag in de pikorde bij het Oranje van Ronald Koeman

Voordat je als lezer van deze wekelijkse opinie meteen gaat afhaken: de genoemde heer Stegemann is een Duitse scheidsrechter die vorig jaar Borussia Dortmund een strafschop onthield en daarna, vanwege ernstige doodsbedreigingen, vier weken politiebescherming nodig had. Respect! Voor de man in het zwarte pakje natuurlijk, de agressors zelf hadden blijkens alle respect verloren.

Ik moest denken aan Bas Nijhuis. Je weet wel, de man die inmiddels meer tv-ster dan arbiter in het betaalde voetbal is geworden. Onze knuffelfluitist. Sympathieke gozer hoor, maar zou hij zijn bestaan op zijn luxe boerderij nog zorgeloos kunnen (be)leven? Omdat hij bij pakweg FC Den Bosch tegen MVV of iedere andere wedstrijd een inworp niet aan de thuisclub had gegeven. Hypothetisch gezien.

Koekkoek bij Vandaag Inside

Waardoor er géén overwinningsfeestjes gevierd konden worden. Of omdat hij in Vandaag Inside een keertje te vaak koekkoek in de camera geroepen heeft? Waarna ook hiér weer iemand over valt. Alle gekheid op een stokje, maar in dit soort wereld leven we tegenwoordig helaas. Opvallend doen, in negatieve zin welteverstaan, hoort er steevast bij. Bevalt iemand iets niet, volgen er scheldkanonnades en bedreigingen.

Of beginnen mensen te roepen dat er ‘respectloos’ gehandeld is. Terwijl er dan daadwerkelijk niks aan de hand is. Social media zijn daar het ideale toneel voor, ik vertel jullie waarschijnlijk niks nieuws. In de digitale rioolput van de samenleving is het voor menigeen, het liefst anoniem, heerlijk huishouden.

En de minder slimmeriken onder ons ondertussen alles lekker liken met duimpjes of andere onzinnige opmerkingen. Daar wordt dan klaarblijkelijk niet bij nagedacht gezien het niveau van de teksten. Over respect gesproken. Ronald Koeman snapt het volgens Steven Bergwijn allemaal niet. De grote baas van Oranje, toch een beduidend grotere en succesvollere carrière gehad als actief voetballer dan Stevie, had zich niet zo ‘respectloos’ mogen uitlaten over Bergwijn na zijn vertrek naar de spreekwoordelijke zandbak.

Gemurmel van Bergwijn

De speler in kwestie had zelfs even gebeld willen worden. Al vraag ik me hardop af wat dat voor een kolderiek gesprekje was geworden gezien zijn gemurmel voor de camera’s doorgaans. Vooropgesteld: ik heb voor de voormalig Ajacied respect. Voor hem als mens en als voetballer, omdat hij meer dan ik met een bal kan toveren en daarna ook nog klakkeloos de trekker overhaalt in het doel van sportieve vijanden. Maar de laatste tijd zag ik Steven Bergwijn dat veel te weinig doen. Er was altijd wel wat met de kleine dribbelaar die bij PSV ooit nog eens furore maakte.

Het leek hem allemaal niet zoveel meer te deren daar in Amsterdam. Een dik salaris, maar wat vooral opviel was vaker een ongeïnteresseerde blik op de bank. Bondsbaas Ronald Koeman mag iets van Bergwijns vertrek naar Al Ittahad met woorden als ‘sportieve ambitie die niet de boventoon voert’ vinden, daar is zeker niks respectloos aan. Ik denk dat Koeman het – in vergelijking met Memphis Depay – niet zo op heeft met de persoon Bergwijn, zijn houding. Die van een koekkoek. Vanwege diens gebrek aan status naar de buitenwacht toe daarom op zijn eigen eerlijke manier reageerde.

Messias van Zwolle

De bank in de Johan Cruijff ArenA is overigens niét de bank waar PEC Zwolle-icoon Bram van Polen tegenwoordig in huiselijke kringen een stuk vaker dan voorheen op zit. Als een ware Messias door de club uitgeluid tijdens zijn laatste wedstrijd als prof nauwelijks een paar maanden geleden, niet lang daarna bij het grofvuil gezet na een meningsverschil over geld. Zo is die hele soap althans in menig huiskamer overgekomen.

Typisch de voetballerij in Nederland, vooral van tegenwoordig: als het om de euro’s en ego’s gaat, is het respect op die plek vaak ver te zoeken. Wat zeg ik: helemaal verdwenen. Geldt ook voor Quincy Promes. Veroordeeld voor grote strafbare feiten in Nederland, wachtend in de Verenigde Arabische Emiraten op zijn overlevering. En dan zonder een spier te vertrekken gaan voetballen bij, jawel de sportieve ambities druipen er van af, Dubai United.

Middelvinger uit de zandbak

Lekker respectvol ook naar je slachtoffer toe trouwens, ahum, en nog steeds doen alsof er niks aan de hand is. Bellen naar hem heeft geen zin meer. Vanwege iets met een voortdurende bezettoon in zijn hoofd.

Over Bjorn Thimister

Bjorn Thimister (1978) schrijft voor SoccerNews.nl onder andere over PSV, Fortuna Sittard, Roda JC, VVV en MVV. Ook richt hij zich onder meer op andere clubs in de Keuken Kampioen Divisie en Bundesliga en andere opmerkelijke zaken in het voetbal. Elke woensdag schrijft hij op SN een opinie. Hij is 24 jaar journalist. Tips? [email protected]

Bergwijn moet excuses aanbieden aan Koeman?

  • Ja
  • Nee
109+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie