Bert van Marwijk en Sef Vergoossen: bevlogen adviseurs op de achtergrond bij aartsrivalen

Foto: Bert van Marwijk en Sef Vergoossen: bevlogen adviseurs op de achtergrond bij aartsrivalen

De één mocht zich als bondscoach kronen tot vicewereldkampioen met Oranje en winnaar van de UEFA Cup met Feyenoord, terwijl de ander titels pakte met PSV en Racing Genk: Bert van Marwijk en Sef Vergoossen. Twee voormalig toptrainers tegenwoordig als zeventigers in de rol van adviseur bij respectievelijk MVV en Roda JC. Een kijkje van SoccerNews.nl achter de coulissen.

Soms zie je Lambertus ‘Bert’ van Marwijk weggedoken in zijn jas, brilletje op zijn neus en grijze haardos keurig gekamd, tijdens thuiswedstrijden van MVV op de tribune in Stadion De Geusselt zitten. Tussen het rood-wit. Aan zijn linker- of rechterzijde prijkt meestal schoonzoon en voormalig international Mark van Bommel. Van Marwijk is op zulke moment vooral ‘opa van’, grootvader van Ruben en Thomas, talentvolle spelers in de hoofdmacht van de Maastrichtse club.

Ruben en Thomas

Echt juichen doet hij niet als er door de thuisclub gescoord wordt. En dat is dit seizoen al menigmaal gebeurd, ook door de twee telgen van dochterlief. Als De Geusselt ontploft, geniet de voormalig bondscoach voornamelijk in stilte. Al te uitbundig doen zit ook niet in de genen van Van Marwijk, al is hij volgens mensen om hem heen “zeker niet introvert”. Kijken wat er beter kan, scannen met zijn ogen, dát kan de eenmalig international volgens hen heel goed.

Doordeweeks is de in Meerssen woonachtige oud-prof, geboren in Deventer in het voorjaar van 1952, ook vaker op de club te vinden. Niks geen officiële functie, maar toch. Hij is sinds enige tijd adviseur van MVV. Als liefhebber van het spelletje, om een soort van iets terug te kunnen doen voor de roemruchte club waar hij acht seizoenen met een grote ster op de borst langs tegenstanders flitste of zoals zijn voormalig medespelers vertellen “als inschuivende libero modern voetbalde”.

Betrokkenheid

Tegenwoordig besteedt de oud-trainer veel van zijn vrije tijd aan Us MVV’ke. Samen met onder andere oud-speler en clubicoon Johan Dijkstra en voormalig clubvoorzitter Karl Dittrich zetelt hij in een adviesgroep die zich bezighoudt met de ontwikkeling van de jeugdopleiding. “Eens in de pakweg zes weken zitten wij, waaronder dus Bert, bij elkaar en praten over dingen als accommodatie, spelersstaf en verbinding met het eerste elftal”, vertelt Ron Elsen, manager van de MVV-voetbalacademie.

“Van Marwijk kijkt daarnaast ook veel naar jeugdtrainingen en ook wedstrijden van de academie.” Daarmee houdt het adviseurschap van de ex-prof echter niet op. Ook bij het eerste elftal geeft hij waar nodig adviezen over het te voeren technisch beleid. “Als leercoach doet hij daar zijn ding. Zijn inbreng is dus verdeeld over twee delen, als MVV zijnde profiteren wij hier zeer zeker van”, legt Elsen verder uit over de inbreng van oud-bondstrainer Van Marwijk.

Sef de helper

Dan Jozef, Gerardus, Domenicus Vergoossen, kortweg Sef. In een ver verleden overigens ook nog hoofdtrainer bij MVV geweest. Woonachtig in een idyllisch dorpje aan de rand van het Limburgse Heuvelland, genietend van zijn voetbalpensioen. Alhoewel, op het veld staat de 75-jarige voetbalgoeroe niet meer, maar sinds de zomer van vorig jaar is hij actief als adviseur voetbalzaken van de raad van commissarissen van Roda JC. De club waar hij in het verleden ook aan het roer stond.

Tijdens thuiswedstrijden zit hij zo nu en dan in de bestuurdersloge van het Parkstad Limburg Stadion. Niet altijd, maar wel zoveel als dat kan. Introvert als hij is kijkt hij naar het vertoonde voetbal. En analyseert eerst voornamelijk in zijn hoofd, later vertelt hij indien nodig wat hij gezien heeft. De expertise die Sef Vergoossen bezit, daar maakt men bij de Kerkraadse Keuken Kampioen Divisieclub gretig gebruik van.

De Limburger, door bekenden van hem omschreven als “rustig, doordacht en bekwaam voor wat betreft het voetbalspelletje”, is een man van de achtergrond. Zijn diensten voor Roda komen volgens hen voort uit “de helpende hand toesteken als daarvoor gevraagd wordt”. “Zo is Sef wel. Is het ook aandacht? Nee, dat past niet bij hem. Hij is liefhebber van het spel. En wát hij zegt, dat heeft handen en voeten.”

Vergoossen, geboren in Pey-Echt in de zomer van 1947 als telg van een echte voetbalfamilie in de Limburgse regio, dacht mee toen Roda JC in december afgelopen jaar plots op zoek moest naar een nieuwe technische baas omdat Jurgen Streppel had besloten om in te gaan op een genereus aanbod van zijn oude liefde Helmond Sport. De club waar hij onder andere voetbalde en waar hij om de hoek woont. Een maandenlange zoektocht van Roda-directeur Jordens Peters had uiteindelijk resultaat.

Geen verplichtingen

In de wandelgangen werd gesuggereerd dat de naam van Roda’s nieuwe manager voetbalzaken Robbie Servais, op dit moment nog jeugdtrainer bij Racing Genk, uit de koker van Vergoossen zou zijn gekomen. “Dat is pertinent niet waar”, legt de oude meester aan SoccerNews.nl uit. “Ik ben adviseur op voetbalgebied van de rvc van Roda, dus als men vragen heeft dan zal ik daarbij helpen. Ik wil geen verplichting meer aangaan, dus géén officieel lid van de rvc zijn.”

“Dat ik een gesprek heb gevoerd met toen kandidaat-trainer Edwin de Graaf, had ermee te maken dat Jordens Peters op dat moment druk was na het vertrek van Streppel. Er was een soort storm uitgebroken. Daarom ben ik bij het tweede gesprek met De Graaf aanwezig geweest”, vervolgt de voormalig succescoach. “Ik zal dus ook geen rol spelen bij een eventueel langer verblijf van Edwin de Graaf óf nieuwe aanstelling van een andere hoofdtrainer. Ik ben inmiddels weer op de achtergrond.”

Veel voetbal kijken doet hij nog altijd. “Naast wedstrijden van Roda, kom ik nog altijd graag bij PSV, MVV, VVV en Racing Genk.” Sef Vergoossen en Bert van Marwijk, adepten van de ‘belangrijkste bijzaak’ voor het leven. Hun adviseurschap aangedreven door bevlogenheid. Het zijn twee regelrechte aartsrivalen, Roda JC en MVV, die er de vruchten van plukken. Met als spreekwoordelijke kers op de taart en ultiem doel, ooit een terugkeer in de Eredivisie. Of beide wijze heren dit nog mogen gaan meemaken, dat weet niemand. Maar dan hebben zij hier in ieder geval wél een steentje aan bijgedragen.

Is Bert van Marwijk de beste trainer die Feyenoord ooit gehad heeft?

  • Ja
  • Nee
188+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie