‘Blind bezorgt Schreuder groot dilemma’

Foto: ‘Blind bezorgt Schreuder groot dilemma’

Daley Blind werd dinsdag in het Champions League-duel tegen Rangers FC gepasseerd door Ajax-trainer Alfred Schreuder. Zijn vervanger Owen Wijndal deed het naar behoren op de linksbackpositie, maar viel wel geblesseerd uit. Opvallend genoeg verving Devyne Rensch Wijndal en niet Blind. De grote vraag is dan ook of Schreuder het opnieuw aandurft om Blind tegen PSV te passeren.

Volgens Alfred Schreuder heeft Blind zijn krediet nog niet verspeelt bij Ajax en leek de routinier vooral gespaard te worden voor de topper tegen PSV. Schreuder wilde Wijndal en Rensch vooral minuten laten maken om ritme op te doen. Toch is Blind een hoofdpijndossier voor de oefenmeester denkt Voetbal International-journalist Pieter Zwart. “Het vervelende voor Blind is dat zijn tekortkomingen makkelijker te identificeren dan zijn kwaliteiten. Het grootste probleem voor de verdediger is zijn wendbaarheid. Blind is daarom bijzonder afhankelijk van een goede organisatie om hem heen.”

Zwaktes van Blind

Zwart ziet in zijn analyse op de site van Voetbal International nog een andere tekortkoming bij Blind. “Het gebrek aan snelheid bij Blind is ook een item bij tegenaanvallen van tegenstanders. Staat Ajax in grote ruimtes, dan ontbeert hij de explosiviteit om te compenseren. Blind tracht dit vaak op te lossen met zijn spelinzicht. Door op een beslissend moment in een uitbraak uit te stappen of juist de aanval op te houden door achteruit te lopen. Indien dit niet succesvol blijkt, ziet dat er uiterst knullig uit.”

Daarnaast kent de routinier volgens Zwart nog een zwakte. “Een derde probleem van Blind is zijn gebrek aan kopkracht. Zeker in een centrum naast Jurriën Timber is dat verre van ideaal. Blind is nog best bedreven in het aangaan van luchtduels na lange ballen, omdat hij dan de tijd heeft om te anticiperen. Ontbreekt die gelegenheid om slim positie te kiezen, dan mist hij pure sprongkracht.”

Toegevoegde waarde Blind

Blind heeft echter ook een enorme toegevoegde waarde in balbezit meent Zwart. “Omgerekend naar speeltijd lukt het Blind dubbel zo vaak als concurrenten Wijndal en Bassey om een ploeggenoot te vinden in het laatste gedeelte van het veld. Sterker, niemand in de Eredivisie kan op dit vlak tippen aan Blind. De specialiteit van het huis van Blind zijn keiharde passes over de grond, tussen de defensie en het middenveld van de tegenstander. Hij durft tot het laatste moment te wachten om een dergelijke bal te spelen. Daarom is Ajax met Blind in het centrum veel lastiger onder druk te krijgen dan met Bassey op die plek.” Volgens Zwart is dan ook geen gemakkelijke opgave voor Schreuder om Blind te passeren. “Hij is namelijk nog altijd de speler die de eerste fase van de opbouw vormgeeft, en het daarmee de middenvelders en aanvallers voor hem makkelijk maakt. Die kwaliteit zal Schreuder niet zomaar in de prullenmand willen gooien.”

Moet Schreuder Blind zondag opstellen tegen PSV

  • Ja, als linksback
  • Ja, als centrumverdediger
  • Ja, als verdedigende middenvelder
  • Nee, op de bank
1240+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie