Blunders scheidsrechters zijn blunders KNVB

Foto: Blunders scheidsrechters zijn blunders KNVB

Het was weer eens zover afgelopen weekend in de Eredivisie: blunders van scheidsrechters. Met alle technologieën van tegenwoordig en een strakke scheidsrechterscommissie lukt het maar niet om gigantische fouten buiten te sluiten. Dat terwijl iedereen een televisie/telefoon heeft om alles direct goed op terug te kijken. Ongelooflijk dat het nog kan en de KNVB zou zich diep moeten schamen. Arbiters kunnen namelijke fouten maken, maar videobeelden en ook de KNVB niet.

Opinie: KNVB moet ingrijpen en meer macht geven aan VAR en andere technologieën om blunders scheidsrechters ter faveure van topclubs te bestrijden

Het was een blunderzondag. De fouten stapelen zich altijd al op in de Eredivisie en als het de spelers niet zijn die ze maken dan zijn het de arbiters wel. Probleem is ook dat er maar weinig ‘varren’ zijn die durven in te grijpen. Als ik achter de beelden zou zitten zou ik, en met mij velen, vermoedelijk constant ingrijpen.

Kijk maar naar de wedstrijd FC Utrecht-Go Ahead Eagles. Een knotsgek duel die in 3-3 eindigde en waarbij scheidsrechter Sander van Eijk de hoofdrol greep. Eerst dacht Enric Llansana nog een sterrenrol te pakken te hebben met een zeer fraai afstandsschot: 1-0. Diezelfde Spaans-Nederlandse middenvelder was even later de pineut bij een bizarre beslissing van Van Eijk.

Llansana speelde de bal gewoon rustig door achterin toen de voet van Paxten Aaronson nog even tussenkwam. De Amerikaanse Utrecht-middenvelder ging kermend naar de grond, maar Llansana had de bal allang gespeeld. Daarna kwam pas Aaronson tussen zijn benen. Ook was er nauwelijks een kansrijke positie want de bal was al ver weg. Een overtreding was het niet eens, laat staan een rode kaart. Een onbegrijpelijke beslissing en nog onbegrijpelijker dat VAR Ingmar Oostrom niet ingreep.

blunders-scheidsrechters-go ahead eagles-utrecht-van eijk
Scheidsrechter Sander van Eijk gaf bij FC Utrecht – Go Ahead Eagles (3-3) een dubieuze rode kaart en 5+2 minuten aan blessuretijd.

KNVB moet heldere afspraken maken voor blessuretijd

De VAR zou ook gewoon moeten ingrijpen bij het geven van blessuretijd. Ook hier weer een taak voor de KNVB om helder op papier te zetten wanneer en hoeveel tijd erbij wordt getrokken bij bepaalde incidenten in een wedstrijd. Nu is het volstrekte willekeur. Zet drie verschillende scheidsrechters in De Galgenwaard en je krijgt drie verschillende blessuretijden. Van Eijk gaf er 5 en besloot er daarna nog maar eens 2 bij te trekken tot een totaal van 7. In de 7e minuut, de laatste seconde, maakte Utrecht nog gelijk.

Bijna had Go Ahead Van Eijk overleeft. Bijna, maar niet helemaal. In Deventer zijn ze woest over de gang van zaken. Technisch directeur Paul Bosvelt uitte zijn woede richting de KNVB op zijn sociale media. Een middelvinger kon de voetbalbond krijgen. Algemeen directeur Jan Willem van Dop hield het iets beschaafder en sprak van een optelsom. Ook hij is pisnijdig en voegde de daad bij de woorden van zijn td en legde al zijn functies bij de KNVB neer.

Scheidsrechters komen niet in tunnel van groot stadion

Het gemor is begonnen, maar daar hielden de blunders van scheidsrechters nog niet op zondag. We weten immers dat de grote clubs in Nederland in thuiswedstrijden bijna altijd alles mee krijgen. Dat is psychologisch gezien ook helemaal niet zo raar. Je moet als Van Eijk ook wel heel stevig in je schoenen staan en soort van tunnelvisie hebben om je af te kunnen sluiten voor het gejoel in De Galgenwaard. Dat geldt ook in De Kuip, Johan Cruijff ArenA, Philips Stadion, Grolsch Veste en AFAS Stadion.

Onbegrijpelijk dan ook dat zoiets mentaal als de druk van een tribune niet wordt uitgesloten door de cruciale beslissingen bij de VAR neer te leggen. Die zitten ‘veilig’ in Zeist en kunnen los van het gejoel een onafhankelijke beslissing nemen. Zij moeten daarbij meer macht krijgen zodat ze bij elk wissewasje kunnen ingrijpen. Belachelijk dat er regels zijn verbonden aan het ingrijpen. Die regels zorgen juist voor de blunders. Denk maar eens aan een onterecht gegeven corner waar een doelpunt uit valt. Die kan niet teruggedraaid worden.

Blunders scheidsrechters moeten teruggedraaid kunnen worden

De afgekeurde goal van Almere City in de openingsfase bij Ajax kan ook niet meer teruggedraaid worden. Dat had wel zo moeten zijn op dat moment. Scheidsrechter Jeroen Manschot zag de fragiele Devyne Rensch naar de grond gaan en blies gelijk keihard op zijn fluit. Een simpele schouderduw van Junior Kadile (ook nog een junior dus) was daar voldoende voor. Kadile schoot vervolgens knap raak, maar als het ware in de buzzer van de fluit. Een terecht doelpunt, want we hebben het hier niet over zaalvoetbal. Toch kon de VAR hier niet ingrijpen, want dat valt onder een van de VAR-restricties.

Gelijk daarna scoorde Ajax en was de ban gebroken bij de toch al zo mentaal geknokte hekkensluiter. Schaf gewoon al die restricties af, zal ook Hedwiges Maduro denken. Het is ook eigenlijk allemaal niet zo heel moeilijk. Scheidsrechters zijn ook maar mensen en maken fouten, maar de KNVB laat ze die fouten maken, terwijl ze zo gemakkelijk geholpen kunnen worden. De KNVB laat zo de scheidsrechters en de VAR in de steek. Maar nog belangrijker de supporter van de ‘kleinere clubs’.

Over Eimert Pruis

Presentator en schrijver Eimert Pruis werkt onder de Spaanse zon voor SoccerNews. Hij richt zijn blik dus vooral op Spanje, FC Barcelona en Real Madrid, maar maakt ook inside-verhalen over Feyenoord en Oranje. Heb je een tip? Mail naar [email protected]

KNVB moet VAR meer macht geven

  • Eens
  • Oneens
  • Eens
  • Oneens

0 Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie