Bosz heeft een werelduitdaging voor de boeg

Foto: Bosz heeft een werelduitdaging voor de boeg

Olympique Lyon stelde afgelopen week Peter Bosz aan als nieuwe hoofdtrainer. De Nederlandse oefenmeester volgt Rudi Garcia op, die aan het einde van dit seizoen vertrok vanwege onenigheid binnen de vereniging. Bosz moet Olympique Lyon weer laten swingen en de strijd met het kapitaalkrachtige Paris Saint-Germain aangaan. Al is er dan nog voldoende werk aan de winkel.



De Fransen waren na het teleurstellende seizoen 2019/2020, waarin de club als zevende eindigde in de competitie, op zoek naar eerherstel. Onder leiding van Garcia lukte het Olympique Lyon dit voetbaljaar om het wat beter te doen dan het seizoen ervoor, maar wederom was het team niet constant in de prestaties. De club eindigde uiteindelijk met 76 punten op de vierde plaats, terwijl AS Monaco een plaats hoger stond. Daarmee kwam Olympique Lyon net te kort om de voorronde van de Champions League te bereiken.

Garcia kon naar verluidt niet met sportief directeur Juninho Pernambucano door een deur, waardoor de trainer besloot om aan het einde van het seizoen te vertrekken. “Dat heb ik al wat langer geleden voor mezelf besloten, omdat ik niet onder de huidige voorwaarden bij Lyon kan blijven werken. Dit is niet de plek en het moment om het uit te leggen, maar ik zal niet verdergaan”, zo stelde Garcia in gesprek met L’Équipe. Olympique Lyon kwam vervolgens verrassend snel met de naam van Bosz op de proppen.


De club kent de Nederlander nog goed uit het seizoen 2016/2017, toen de vereniging het in de halve finale van de Europa League opnam tegen Ajax. Hoewel Olympique Lyon destijds de grote favoriet was voor het behalen van de eindstrijd, waren het de Amsterdammers die aan het langste eind trokken. Waar Ajax in de eigen Johan Cruijff Arena een 4-1 eindstand op het scorebord zette, ging het een week later in Frankrijk net goed door met 3-1 te verliezen. Manchester United won uiteindelijk de Europese beker door met 0-2 te winnen.

Bundesliga



Bosz viel dat seizoen niet alleen maar op met de uitstekende Europese prestaties van Ajax, vooral de manier waarop zorgde voor aandacht. De oefenmeester liet zijn elftal met veel druk naar voren spelen en zorgden ervoor dat zijn spelers energie uitstraalden. De verdedigers van Ajax moesten daardoor met veel ruimte in de rug spelen, maar dat was volgend Bosz geen probleem. Als zijn team maar voldoende druk naar voren gaf als het de bal verloor, dan zorgden zij ervoor dat de achterste linie geen tientallen meters naar achteren hoefde te lopen.

Nadat hij Ajax inruilde voor Borussia Dortmund, ontdekte Bosz wat de keerzijde is van die speelwijze. De Duitsers begonnen uitstekend aan het seizoen en stonden na vijf wedstrijden trots bovenaan in de Bundesliga. Daarna kreeg Bosz echter te maken met verschillende blessures en schorsingen, waardoor de onzekerheid achterin toesloeg. De verdedigers durfden niet meer teveel naar de middenlijn te lopen, terwijl de rest van het elftal dit wel deed. Het gevolg was dat er veel ruimte ontstond tussen de verdediging en middenveld, waarvan tegenstanders profiteerden.


Het ontslag van Bosz kwam als donderslag bij heldere hemel, maar de coach besloot door te gaan en kreeg een tijd later een mogelijkheid bij Bayer Leverkusen. Het Duitse team kende een aantal grote talenten, waaronder Kai Havertz, Leon Bailey en Florian Wirtz. Bosz liet het elftal direct herkenbaar voetbal spelen en kreeg veel schouderklopjes voor zijn voetbalintelligentie. Bayer Leverkusen miste onder Bosz wel enkele keer plaatsing voor de Champions League. De coach moest dit seizoen het veld ruimen, al kan hij terugkijken op een redelijk positieve periode.

Speelwijze



De voetbalgedachte van Bosz lijkt op die van Johan Cruijff. De Barcelona-legende won als trainer diverse nationale en internationale prijzen, maar was tegelijkertijd bezig met de manier waarop hij zijn team liet spelen. Waar een trainer als Diego Simeone bij Atlético Madrid bovenal op zoek is naar de beste wijze om de tegenstander te verstaan, had Cruijff de overtuiging dat voetbal vooral gaat over entertainment. De wereldbekende voetballer vond daarom dat het vermaken van het publiek voorop moest staan, waar Bosz het roerend mee eens was.

De Nederlander won als coach nog altijd geen prijs, maar lijkt dit niet als reden te ervaren om zijn speelwijze volledig op de schop te gooien. In plaats daarvan houdt hij vertrouwen in zijn manier van spelen en heeft hij de overtuiging dat het uiteindelijk gaat om de hoeveelheid kwaliteiten die een club bezit. “Winnen is het belangrijkste, maar de manier waarop vind ik ook belangrijk”, vertelde Bosz aan de NOS. ‘Ik sta voor een attractieve, aanvallende manier van voetballen. Om met zo’n stijl prijzen te winnen, zal de teamorganisatie goed moeten zijn. Het kost tijd om dat erin te krijgen.” 

Bij zijn eerdere clubs bleek al dat hem die tijd inderdaad gegund moet zijn, omdat het niet eenvoudig is om een aanvallende manier van spelen erin te krijgen. Bovendien moet hij het team door het vertrek van Memphis Depay überhaupt voorzien van nieuwe impulsen. De Nederlandse aanvaller behoorde de laatste jaren tot een van de grote leiders van Olympique Lyon en stond daarom in het middelpunt van de successen. Het is voor Bosz dan ook te hopen dat er weer nieuwe leiders opstaan om de Franse topclub bij de hand te nemen.

Werk aan de winkel



Dat is echter geen eenvoudige opgave, want de spelersselectie van Olympique Lyon bestaat grotendeels uit Europeanen. Met het Europees kampioenschap in aantocht is het voor Bosz niet te hopen dat Frankrijk ver komt in het toernooi. Didier Deschamps nam afgelopen week twee smaakmakers van Olympique Lyon op in zijn definitieve selectie, waardoor Bosz niet direct met zijn beste spelers aan de voorbereiding kan beginnen. Het kan net de benodigde tijd zijn om direct goed aan de competitie te starten.


Bosz gaf na zijn presentatie bij De Telegraaf aan dat hij de komende maanden eveneens op zoek gaat naar talenten van Olympique Lyon die de kwaliteiten hebben voor het eerste team. Waar hij bij zijn eerdere trainersklussen al veel jeugdspelers de kans gaf, is hij dat ook van plan bij zijn nieuwe werkgever. “Ook nu zit er weer heel veel eigen jeugd in de selectie. Van Benzema tot alle spelers daarna. Er breken hier veel talenten door. Dat vinden ze heel belangrijk. Als jonge spelers laten zien kwaliteiten te hebben, ben ik niet bang om ze op te stellen.” 

Olympique Lyon kan komend seizoen rekenen op een goed voetballende ploeg die met veel aanvallend voetbal op zoek gaat naar de overwinning. Daarvoor moeten de clubbestuurders van de Fransen Bosz wel de tijd gunnen om zijn speelwijze erin te slijpen. Het is mogelijk dat Olympique Lyon aan het begin van het seizoen nog de nodige punten gaat verspelen, maar daar moeten de bestuurders doorheen kijken. Wanneer Bosz voldoende tijd krijgt om zijn elftal naar zijn hand te zetten, dan komen er mooie jaren aan voor Olympique Lyon.

Gaat Peter Bosz het bij Olympique Lyon redden?

  • Ja, ik verwacht het wel
  • Nee, ik denk het niet
139+ Votes

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

18:49
0+
Eredivisie-terugkeer in de maak? “Dát is mijn belofte thuis”
18:28
9+
Priske husselt met opstelling: “Zo verslaan we de Duitse kampioen”
18:24
15+
‘Intelligente’ Gravenberch ontwikkelt zich razendsnel
18:20
51+
Priske bijt van zich af: “Ik hoop dat ik ook respect terug krijg”
18:09
5+
Nagelsmann verklapt geheim van Duitsland
17:52
38+
Feyenoorders dreigen aftrap Champions League te missen
17:48
19+
Mazraoui doet Manchester United-fans grote belofte
17:32
92+
Opstelling Feyenoord tegen Bayer Leverkusen: Priske stunt al
17:29
45+
‘Feyenoord moet oppassen voor enorme afstraffing’
17:23
307+
Dit is waarom er ook donderdag Champions League-wedstrijden zijn
17:18
133+
Op welke zender kijk je Feyenoord – Bayer Leverkussen?
17:14
22+
Fraser kon tegen ‘buitencategorie’ Ihattaren geen ‘nee’ zeggen
16:44
128+
“PSV had veel meer aan Henderson gehad”
16:27
47+
Slechte generale: Feyenoord onderuit in Youth League
16:13
45+
‘Van Dijk is een van de beste Liverpool-verdedigers ooit’
15:46
91+
Been uit kritiek op Legioen: “Op alle slakken zout gelegd”
15:25
297+
Sc Heerenveen-selectie maakt statement naar Van Persie
15:05
293+
Onzeker Feyenoord rekent tegen Bayer Leverkusen op één zekerheid
15:01
88+
Ihattaren aan de slag bij RKC Waalwijk
14:46
22+
Frimpong haalt herinneringen op bij terugkeer in Kuip
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie