Brands maakt zich zorgen over Eredivisie

Foto: Brands maakt zich zorgen over Eredivisie

PSV kijkt met argusogen naar de uitspraak van het Europees Hof inzake Lassana Diarra. Volgens de hoogste rechter van Europa gaan de FIFA-transferregels in tegen het EU-recht, waardoor grote gevolgen dreigen.

PSV tussen hoop en vrees na uitspraak Europees Hof

De Eredivisie profiteert al jaren van transferinkomsten, maar deze uitspraak maakt dat onzeker. “We hebben er maandag over vergaderd met de European Club Association”, reageert algemeen directeur Marcel Brands tegenover Voetbal International. “Juristen hebben toegelicht hoe zij ernaar kijken. Het is heel moeilijk in te schatten wat er nu gaat gebeuren.”

“Er is in elk geval huiswerk voor de FIFA, want aangetoond is dat de regelgeving zoals die er nu is in strijd is met Europees recht”, vervolgt Brands. “Om op basis daarvan meteen de hele strategie bij PSV om te gooien, vind ik te vroeg. Maar dat het iets teweeg zal brengen en impact zal hebben, dat lijkt me duidelijk. Ik verwacht niet dat het op onze vooruitzichten voor 2024/25 meteen invloed zal hebben, maar op de langere termijn zullen we er waarschijnlijk op in moeten spelen.”

Eredivisie onder druk

De PSV-directeur maakt zich wel zorgen over de concurrentiepositie van de Eredivisie. “Dan heb ik het over andere dingen dan de tv-gelden. Onze markt is onze markt. Daar zal je niet heel veel aan kunnen veranderen. Wij moeten het van andere zaken hebben. Dan is het bijvoorbeeld niet gunstig dat de dertig procent-regeling is uitgekleed”, doelt hij op de belastingregels in Nederland.

Brands vervolgt: “Toen ik bij RKC werkte, was alles buiten de EU voor mij een no go. Hoefde ik niet eens over na te denken, want het was toch onbetaalbaar. De Eredivisie loopt daardoor goede spelers mis. Nu komt de btw-verhoging er weer aan. Het is een opeenstapeling van regels die onze concurrentiepositie niet beter maakt. Al die zaken waardoor wij ten opzichte van het buitenland op achterstand worden gezet, ben ik nu in kaart aan het brengen.”

Gaat dit de Eredivisie hard raken?

  • Ja
  • Nee
54+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie