BREAKING: UEFA schaft uitdoelpuntenregel af na 56 jaar

Foto: BREAKING: UEFA schaft uitdoelpuntenregel af na 56 jaar

De regel dat uitdoelpunten dubbel tellen in de knock-outfase is afgeschaft. De UEFA heeft hiertoe besloten na 56 jaar. Vanaf komend seizoen zal er bij een gelijke stand na twee wedstrijden een verlenging volgen en, indien nodig, een strafschoppenreeks.

Het besluit hing al een tijdje in de lucht: eind mei berichtte The Times al dat de Europese voetbalbond een meerderheid had gevonden om de regel af te schaffen. “De uitdoelpuntenregel is een belangrijk onderdeel geweest van de UEFA-competities sinds zijn introductie in 1965”, aldus voorzitter Aleksandr Ceferin. “Het afschaffen ervan is de afgelopen jaren echter besproken tijdens verschillende vergaderingen. Ondanks dat er geen unanimiteit was, zetten veel trainers, supporters en aandeelhouders hun vraagtekens bij de eerlijkheid ervan en zij hebben gevraagd hem af te schaffen.” 

Ceferin is van mening dat de regel een negatief effect had tijdens de knock-outduels. “Het weerhoudt thuisspelende clubs, zeker in de eerste wedstrijd, ervan om aan te vallen, omdat ze bang zijn om een goal tegen te krijgen. Daardoor zou de tegenstander een groot voordeel kunnen behalen. Er is ook kritiek omdat het oneerlijk is. Vooral in blessuretijd, waarin de thuisploeg twee keer moet scoren als de uitspelende ploeg gescoord heeft.” 

“Het is eerlijk om te zeggen dat het thuisvoordeel niet meer zo groot is als het was”, vervolgt Ceferin. “De manier van spelen en veel andere factoren zorgden ervoor dat er steeds minder thuisvoordeel is. De UEFA Executive Committee heeft het juiste besluit genomen dat het niet langer gepast is om een uitdoelpunt dubbel te laten tellen.”

Goed besluit?

  • Ja
  • Nee
443+ Votes

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie