Brobbey snoert haters de mond met goede vorm tegen Sparta

Ajax heeft tegen Sparta Rotterdam zijn vierde Eredivisie-duel op rij gewonnen. De concurrent in de subtop werd met 2-1 verslagen door doelpunten van Brian Brobbey en Steven Bergwijn. Het chagrijn van de slechte seizoenstart lijkt langzamerhand verdwenen uit de Johan Cruijff ArenA. Brobbey speelde er een hoofdrol in.

Verslag Ajax – Sparta vanuit de Johan Cruijff ArenA

Voor de aftrap werd uitgebreid aandacht besteed aan de campagne van Ajax tegen online haat. De video met Brian Brobbey en Steven Berghuis in de hoofdrol werd getoond en de thuisploeg speelde zonder namen op het shirt. Met name Brobbey wordt online en in de stadions regelmatig racistisch bejegend en op een respectloze manier bekritiseerd. Vanavond liet hij zijn voeten spreken en snoerde hij de critici de mond.

Het was Sparta dat na vijf minuten de eerste kans van de wedstrijd kreeg. Tobias Lauritsen kopte vanuit een hoekschop op doel en dwong Ajax-keeper Diant Ramaj tot een snelle reflex op de doellijn. Twee minuten later gaf Ajax een doeltreffende reactie. Kenneth Taylor zette een aanval op en gaf de bal na een combinatie met Kristian Hlynsson met de hak voor het doel. Brian Brobbey ontving de bal, draaide weg en schoot raak, zijn zesde goal in de laatste acht wedstrijden. Reden voor de F-Side om de in vorm verkerende spits toe te zingen.

Ajax ging nadrukkelijk op zoek naar de tweede goal. Na bijna twintig minuten juichte de helft van de Johan Cruijff ArenA na een kopbal van Steven Bergwijn, maar de supporters werden optisch bedrogen. De bal ging toch echt naast het doel. De volgende grote kans was weer voor Sparta, opnieuw uit een corner. Bart Vriends kopte de bal door en Tijs Velthuis stond precies op de goede plek, maar schoot van dichtbij over. Waar Ajax telkens via Brobbey als targetman probeerde uit te breken, kwam Sparta een paar keer gevaarlijk door op rechts via Camiel Neghli.

De gelijkmaker van Sparta viel niet. Ajax scoorde daarentegen nog een keer. Brobbey verdiende een penalty door voor een ogenschijnlijk verloren bal te vechten. Nadat hij de bal wegtikte, werd hij neergehaald door Sparta-keeper Nick Olij en gaf scheidsrechter Danny Makkelie een penalty. Bergwijn pakte de bal op en schoot hard de 2-0 binnen.

Bergwijn scoorde vanaf elf meter.

Kanonskogel van Sparta

Aan het begin van de tweede helft bracht Sparta de spanning terug in de wedstrijd. Neghli kreeg ruimte op de rand van de zestien om uit te halen en deed dat overtuigend. De rechtsbuiten lanceerde een kanonskogel die Ramaj niet kon stoppen. Echt dichtbij de gelijkmaker kwam Sparta in het restant van de wedstrijd niet. Aan de andere kant kreeg Chuba Akpom, die in minuut 65 inviel voor Brobbey, de grootste kans op een doelpunt. Zijn poging werd gered. Het bleef bij 2-1.

De vastigheden in de opstelling bij Ajax wierpen zaterdagavond opnieuw hun vruchten af. De verdediging is geen gatenkaas meer, spelers begrijpen elkaar beter dan eerst en bij vlagen zijn er mooie combinaties te zien. Met een schouderklopje hier en daar en een reeks aan overwinning heeft John van ’t Schip het op de rit gekregen in Amsterdam. Door de driepunter tegen Sparta, dat evenveel punten had, staat Ajax voorlopig vijfde. Nummer zes Go Ahead Eagles speelt morgen tegen FC Utrecht.