Clubman Danny Blind moet Ajax terugbrengen naar de top

Foto: Clubman Danny Blind moet Ajax terugbrengen naar de top

Danny Blind keert terug bij Ajax. De voetbalman in hart en nieren gaat in Amsterdam opnieuw aan de slag als lid van de raad van commissarissen, een functie die hij eerder al tussen 2018 en 2021 bekleedde. Het is een nieuw hoofdstuk voor de Louis van Gaal-adept, die sinds eind vorige eeuw vele rollen bekleedde. Als er kortom één man is die de vereniging van onder tot boven kent, dan is het Blind wel.

Inside: Grote voetbalsuccessen Blind bij Ajax

Dat Blind als voetballer ooit bij een Nederlandse topclub zou terechtkomen, zagen velen lang niet uitkomen. In de jaren ’70 was hij actief bij de amateurs van RCS, waarbij zijn voetbalkwaliteiten al snel naar boven kwamen. Via de UEFA-jeugd leek hij naar FC VVV, de voorloper van VVV-Venlo, te gaan, maar na het zakken voor zijn havo-examen besloten zijn ouders hem tegen te houden. Een jaar later vertrok hij alsnog, ditmaal naar Sparta Rotterdam. Zeven jaar lang voetbalde hij in de clubkleuren van de Rotterdamse club en ontwikkelde hij zichzelf tot een van de leiders, waarbij hij eveneens een periode teamgenoot was van Van Gaal.

In de zomer van 1986 toonde Ajax, met Johan Cruijff als technisch directeur, interesse in Blind en haalden de Amsterdammers hem naar de hoofdstad toe. Het bleek een zeer succesvolle samenwerking te worden, waarin hij onder meer vijf Nederlandse kampioenschappen, vier KNVB Bekers, de Champions League, UEFA Cup, UEFA Super Cup, Europa Cup II en wereldbeker voor clubteams omhoog hield. Het resulteerde in bijna vijfhonderd wedstrijden voor het eerste team van Ajax. Daarin was Blind vooral in zijn laatste jaren dé aanvoerder die de lijnen uitzette en waarvan Van Gaal, die inmiddels trainer van hem was, allang dacht dat hij trainer zou gaan worden.

Danny Blind won met Ajax in 1995 de Champions League.

Dramatische beginperiode na spelersloopbaan

Aan het einde van het seizoen 1998-1999 besloot Blind zijn kicksen aan de wilgen te hangen. Lang zat hij allerminst zonder uitdaging, want hetzelfde jaar ging hij bij Ajax aan de slag als directeur spelersbeleid. Hij deed in die hoedanigheid veel ervaring op, maar goed ging het allerminst. Met Jan Wouters als beginnend hoofdtrainer zaten de resultaten tijdens het seizoen van het honderdjarig bestaan behoorlijk tegen en haalde zowel de hoofdtrainer als Blind zélf het einde van het voetbaljaar niet. Het had voor een belangrijk gedeelte met het aankoopbeleid van Blind te maken, dat bepaald niet best was.

Blind was onder meer verantwoordelijk voor de komst van Nikos Machlas, Frank Verlaat, Brian Laudrup en Aron Winter, spelers die in Amsterdam niet wisten te slagen en waarvan een groot gedeelte later voor een lager transferbedrag weer vertrok. Dat maakte Blind niet meer mee, want in februari van het jaar 2000 vertrok hij, negen maanden na zijn aanstelling. Het voetbaljaar verliep verder desastreus, waarbij Ajax niet verder kwam dan het binnenhalen van de vijfde plaats. Het duurde vervolgens tot het seizoen 2001-2002 totdat Ajax, met Ronald Koeman als de nieuwe hoofdtrainer, weer het kampioenschap kon vieren.

Elke Ajacied weet echter: bij een vertrek van Blind kan zijn terugkeer niet lang uitblijven. Dat was ook in 2000 zo. In februari nam hij nog afscheid van de Amsterdamse vereniging, maar drie maanden later had hij alweer een plek bemachtigd. Ditmaal was hij op De Toekomst terug te vinden: op 11 mei 2000 werd hij aangesteld als jeugdtrainer van de A1. Het was een rol die hij vijf jaar succesvol vervulde, wat resulteerde in twee kampioenschappen met zijn team. Begin 2003 kwam daar ook nog de rol van hoofdjeugdopleiding bij, waarmee hij de grote taak kreeg om jeugdspelers klaar te stomen voor het eerste team.

Hoofdtrainerschap Blind eindigt in deceptie

Toen Ajax op 25 februari 2005 afscheid nam van Koeman en de Amsterdammers halsoverkop, vlak voor de topwedstrijd tegen PSV, een nieuwe trainer moesten aanstellen, schreeuwde heel Amsterdam om de naam van Blind. Nog altijd was hij een grote publiekslieveling en als hoofdjeugdopleiding zat hij dicht bij het vuur. Blind besloot de uitdaging aan te gaan, maar begon met een historische nederlaag. Mede door een ontketende Mark van Bommel verloor hij in de Johan Cruijff ArenA met 0-4. Het ging echter snel beter met de prestaties van Ajax en Blind wist met de spelersgroep zelfs nog de voorronde van de Champions League veilig te stellen.

Ondanks het bereiken van de achtste finale van het miljoenenbal besloot Martin van Geel, destijds technisch directeur, hem eind 2006 aan de kant te zetten. Ook dat was echter niet het einde van het huwelijk tussen Blind en Ajax. Twee jaar later werd hij namelijk technisch manager en was hij onder meer verantwoordelijk voor de jeugdopleiding, transfers en scouting. Een jaar later promoveerde Martin Jol hem tot assistent, een rol die hij onder Frank de Boer vasthield. Na het binnengehaalde kampioenschap tegen FC Twente keerde Blind terug in zijn rol als technisch manager, die hij in 2012 opgaf om assistent te worden bij het Nederlands elftal, met Van Gaal aan het roer.

Danny Blind in 2005 als hoofdtrainer van Ajax.

Nieuwe Ajax-hoogtepunten als rvc-lid

De wegen tussen Blind en Ajax waren vervolgens zes jaar lang gescheiden. In april 2018 haalde zijn jeugdliefde hem terug voor een plek in de rvc. Het bleek een gouden greep te zijn, want met Blind als controleur van het beleid lukt het Ajax met Erik ten Hag aan het roer om de halve finale van de Champions League te bereiken en een lange reeks aan kampioenschappen binnen te halen. De club deed dit met zeer aanvallend voetbal en veelal eigen jeugdspelers. In zijn eerste jaren hoeft hij echter nauwelijks in te grijpen, want de hechte band tussen Ten Hag, Overmars en Blind zorgt nauwelijks voor misverstanden in het beleid.

Dat Blind echter niet bang is om in te grijpen als dat nodig is, bleek vorig jaar wel. Hoewel Blind in augustus 2021 tijdelijk was opgestapt om anderhalf jaar bij het Nederlands elftal aan de slag te gaan, werd hij wel met regelmaat gebeld voor advies. Klaas-Jan Huntelaar en Gerry Hamstra waren in de zomer van 2022 van plan om Lucas Ocampos van Sevilla over te nemen. Het duo moest miljoenen euro’s op tafel leggen om de buitenspeler te contracteren, terwijl het lang niet zeker was dat hij bij Ajax zou passen. Blind drong aan op een huurdeal en die kwam er. Maar goed ook, want na een half jaar keerde Ocampos zonder enige bijdrage terug naar Spanje.

Eind vorig jaar maakte Blind bekend niet door te gaan als rvc-lid van Ajax, waarschijnlijk mede omdat hij het niet eens was met hoe er met zijn zoon Daley Blind werd omgegaan. Nu de beleidsbepalers van destijds zijn vertrokken en zijn grote voorbeeld Van Gaal de touwtjes in handen heeft, keert hij alweer terug. Het is geweldig nieuws voor Ajax. De club wilde Ajax-DNA terug hebben in de club en is bij de 62-jarige Blind aan het juiste adres. In 2000 was het Blind die de verkeerde spelers binnenhaalde, ditmaal was het de ontslagen Sven Mislintat. Met al zijn ervaring weet Blind als geen ander wat nodig is om de zaken te repareren en de vereniging naar nieuwe successen te leiden. Te beginnen met de aanstelling van een nieuwe technisch directeur.

Moet Blind een grotere rol bij Ajax krijgen?

  • Ja, absoluut
  • Nee, ik vind van niet
247+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:31
13+
Priske boos op persconferentie: ‘Je maakt het persoonlijk’
23:21
31+
Feyenoorder In-Beom Hwang zegt sorry
23:00
109+
‘Eredivisie is niks zonder Ajax’
22:57
3+
Barcelona ten onder na rode kaart García
22:32
147+
‘Mark van Bommel keert terug als trainer’
22:22
71+
Xabi Alonso heeft boodschap voor Feyenoord-fans
22:17
32+
‘Ongekende Santiago Giménez-blunder’
22:00
83+
‘Roer volledig om bij Ziggo Sport’
21:28
80+
Priske positief ondanks ‘donker gevoel’
21:12
253+
‘Massaontslagen binnen en buiten Feyenoord’
20:49
198+
Ziggo Sport-verslaggever blundert met Timber: “1-0 gewonnen?”
20:35
116+
Feyenoord vernederd door Bayer Leverkusen
20:31
103+
Voorbeschouwing Go Ahead Eagles – Ajax: kan Ajax verder aanhaken?
19:41
302+
‘Vernedering Feyenoord zorgt voor bliksemontslag’
19:22
363+
De Kuip is ‘oorverdovend stil’: “Crematies met meer sfeer”
19:15
55+
FC Twente heeft HUISWERK niet gedaan! | Transfertijd
19:04
147+
Gevoelige info Priske gelekt? ‘Dat doet hij niet vrijwillig’
18:49
80+
Eredivisie-terugkeer in de maak? “Dát is mijn belofte thuis”
18:28
34+
Priske husselt met opstelling: “Zo verslaan we de Duitse kampioen”
18:24
60+
‘Intelligente’ Gravenberch ontwikkelt zich razendsnel
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie