Coëfficiëntendrama in aantocht na blamages PSV en Feyenoord?

Foto: Coëfficiëntendrama in aantocht na blamages PSV en Feyenoord?

Nederland heeft deze week flink wat te verduren gehad op de UEFA-coëfficiëntenlijst. PSV en Feyenoord werden beiden ingemaakt en dat leverde Nederland daarom geen enkel punt op. Onze concurrenten pakten wel de nodige punten. Dat betekent dat Portugal de achtervolging heeft ingezet en Nederland aan de bak moet.

Nederlandse ploegen doen slechte zaken op coëfficiëntenlijst van UEFA

PSV ging dinsdag onderuit tegen Juventus met een 3-1 nederlaag, en Feyenoord verloor twee dagen later in eigen Kuip tegen Bayer Leverkusen. Met de Europa League pas volgende week op de agenda, blijft Nederland steken op 3.000 coëfficiëntpunten dit seizoen. Voorlopig staan we nog op de zesde plek, die twee directe Champions League-tickets garandeert. Maar Portugal ligt op de loer en komt gevaarlijk dichtbij.

Sporting Portugal en Benfica waren deze week namens Portugal actief in de Champions League, en beide clubs deden wat ze moesten doen: Sporting versloeg Lille OSC met 2-0 en Benfica haalde drie punten binnen tegen Rode Ster Belgrado. Dat betekende dat Portugal 0.800 coëfficiëntpunt op Nederland inliep. De comfortabele voorsprong is geslonken tot nog maar 3.500 punten. En voor het perspectief: dit seizoen alleen al heeft Portugal al 2.400 punten van onze marge afgesnoept.

Plek vijf steeds verder weg

En die illustere vijfde plek, waar we vorig jaar nog even over konden dromen? Die lijkt steeds verder weg te glippen. Frankrijk, met overwinningen van Paris Saint-Germain, Stade Brest en AS Monaco, pakte 0.858 punt. Hierdoor kijken we nu tegen een achterstand van meer dan vijf punten aan. Kortom, Nederland zal vooral moeten waken voor wat er achter ons gebeurt op de coëfficiëntenlijst. Dit werd tijdens de voorrondes eigenlijk al duidelijk.

De Nederlandse clubs in de Eredivisie staan nu voor de taak om punten te gaan sprokkelen in Europa. Want als we niet uitkijken, gaat de nummer twee van het seizoen 2025/26 niet meer rechtstreeks de Champions League in. Ajax, AZ en FC Twente moeten volgende week in de Europa League dus écht aan de bak. Ajax treft Besiktas thuis, AZ neemt het op tegen Elfsborg, en Twente staat voor een zware uitwedstrijd tegen Manchester United. Aan de Portugese kant speelt alleen FC Porto in de Europa League, met een uitwedstrijd tegen FK Bodø/Glimt. Verder heeft Portugal nog Vitória Guimarães in de Conference League, maar die speelt pas over twee weken.

Over twee weken wacht een cruciaal duel: PSV tegen Sporting in de Champions League. Als de Nederlandse clubs het goed doen in de Europa League én PSV erin slaagt om Sporting een tik uit te delen, ziet de coëfficiëntenwereld er ineens heel anders uit. Maar op dit moment is de angst dat we onze zesde plek verliezen allesbehalve ongegrond.

Komt Nederland ooit op plek 5?

  • Ja, dat lukt ons!
  • Nee, gaat hem niet worden
67+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

16:19
22+
‘Koeman haat hem echt’
15:51
78+
Memphis Depay krijgt mokerslag
15:49
18+
Voorbeschouwing Fortuna Sittard – PSV: koploper moet wonden likken
15:13
57+
‘Arne Slot-drama bij Liverpool’
14:54
67+
Coëfficiëntendrama in aantocht na blamages PSV en Feyenoord?
14:36
35+
Priske ziet ondanks nederlaag ‘positieve punten’: “Die moeten we meenemen”
14:24
33+
Ihattaren dolgelukkig met nieuwe kans: “Heb een traantje gelaten”
14:14
57+
‘Onvoorstelbare Feyenoord-miskoop’
14:10
53+
Promes neemt duidelijk besluit over zijn rechtszaak
14:00
27+
Voorbeschouwing Feyenoord – NAC Breda: Kan Feyenoord zich revancheren?
13:55
124+
Perisic geeft update over zijn fitheid: ‘Het is aan de coach, maar…’
13:42
87+
Driessen velt zijn oordeel na CL-blamage: “De ontmaskering van PSV en Feyenoord”
13:22
0+
Koeman maakt voorselectie voor Nations League-duels bekend
13:09
31+
Nieuwe klus voor Van Bommel? “Ik zie wel wat in hem”
12:58
88+
Slot kijkt uit naar Feyenoord-rëunie: “Alleen maar mooie herinneringen”
12:58
2+
Voorbeschouwing Juventus – Napoli en Internazionale – AC Milan: Gevecht om koppositie in de Serie A
12:33
81+
Marktwaarde-crash bij Feyenoord? “Begint hoofdpijndossier te worden”
12:30
99+
Lichtpuntjes in de Feyenoord-duisternis
12:20
97+
Kritiek op psychiater Ihattaren na ‘bijzondere’ uitspraken
11:45
171+
‘Van der Gijp en Derksen gooien vaste Vandaag Inside-gast voor de bus’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie