De 10 duurste aankopen uit de geschiedenis van Ajax

Soccernews

Real Madrid legde eerder deze week tachtig miljoen euro neer om James Rodriguez weg te lokken bij AS Monaco. In de top van de Nederlandse Eredivisie gaat het er een stuk rustiger aan toe. In deze special de tien duurste aankopen in de clubgeschiedenis van regerend landskampioen Ajax. Deze tien transfers hebben een totale waarde van 87 miljoen euro.

[b]1. Miralem Sulejmani – sc Heerenveen – 16.25 miljoen euro[/b]
Na één heel sterk seizoen in dienst van sc Heerenveen wilde nieuwbakken trainer Marco van Basten hem maar wat graag naar Ajax halen. De Friezen bleken goede onderhandelaars en lieten Ajax de hoofdprijs betalen. Sulejmani koste de club meer dan zestien miljoen euro, maar wist zijn transfersom nimmer waar te maken. Na 158 wedstrijden namens Ajax vertrok hij transfervrij naar Benfica.

[img]//uploads/lijst%20miralem%20sulejmani.jpg[/img]

[b]2. Klaas-Jan Huntelaar – sc Heerenveen – 9 miljoen euro[/b]
Ook de nummer twee recordaankoop van Ajax is afkomstig van sc Heerenveen. Klaas-Jan Huntelaar toonde in het Abe Lenstra Stadion aan een prima doelpuntenmaker te zijn en daarom besloot Ajax in de winter van het seizoen 2005 – 2006 de portemonnee te trekken. In tegenstelling tot Sulejmani zou Huntelaar wél uitgroeien tot een steunpilaar. Hij speelde 136 duels namens Ajax en scoorde liefst 105 doelpunten, alvorens hij voor 27 miljoen euro aan Real Madrid werd verkocht.

[img]//uploads/lijst%20klaar%20jan%20huntelaar.jpg[/img]

[b]3. Nikos Machlas – Vitesse – 8.5 miljoen euro[/b]
Als topscorer van Europa kan Nikos Machlas in de zomer van 1999 een transfer maken richting de Europese top. Hij kiest echter voor een vertrek van Vitesse naar Ajax in de hoop later alsnog die gewilde stap te maken. De Griek stond in Arnhem bekend als een gevaarlijke goalgetter, maar wist bij Ajax nooit die status te bereiken. Machlas zou uiteindelijk de concurrentie verliezen van Mido en Zlatan Ibrahimovic, waarna hij transfervrij zou vertrekken naar het Spaanse Sevilla.

[img]//uploads/lijst%20nikos%20machlas.jpg[/img]

[b]4. Giorgi Kinkladze – Manchester City – 8 miljoen euro[/b]
Morten Olsen betaalde in 1998 de hoofdprijs om Giorgi Kinkladze los te weken bij Manchester City. Het avontuur van de Georgiër liep uit op een drama. Zo werd Olsen een half jaar na de komst van Kinkladze ontslagen en zag diens opvolger Jan Wouters het geen moment in de dribbelaar zitten. Na twaalf competitiewedstrijden vertrok de toenmalige recordaankoop via de achterdeur naar Derby County.

[img]//uploads/lijst%20giorgi%20kinkladze.jpg[/img]

[b]5. Albert Luque – Newcastle United – 8 miljoen euro[/b]
Henk ten Cate had in de zomer van 2008 een linksbuiten nodig en vond deze bij Newcastle United. Albert Luque maakte drie jaar eerder voor twintig miljoen euro de overstap naar Engeland, maar wist mede door blessureleed zijn transfersom nooit waar te maken. Ook Ajax, dat aanvankelijk twee miljoen betaalde, werd geen groot succes voor de Spanjaard. Hij zou slechts zestien duels spelen in de Eredivisie en maakte vier doelpunten.

[img]//uploads/lijst%20albert%20luque.jpg[/img]

[b]6. Demy de Zeeuw – AZ – 8 miljoen euro[/b]
Een andere aankoop van Martin Jol. De Haagse trainer haalde De Zeeuw voor aanvankelijk zes miljoen weg bij AZ, een bedrag dat via bonussen op zou lopen tot acht miljoen. Hoewel Demy de Zeeuw sterk begon in dienst van de Amsterdammers, zou hij na het WK in 2010 – waar hij een schop in het gezicht kreeg – nooit meer de oude zijn. Frank de Boer zou het na het ontslag van Jol niet meer in De Zeeuw zien, waarna hij voor zes miljoen vertrok naar Spartak Moskou.

[img]//uploads/lijst%20demy%20de%20zeeuw.jpg[/img]

[b]7. Zlatan Ibrahimovic – Malmö – 7.8 miljoen euro[/b]
Toen Ajax in de zomer van 2001 Zlatan Ibrahimovic naar Nederland haalde, had niemand verwacht dat de slungelige Zweed jaren later uit zou groeien tot één van de beste spelers ter wereld. Hoewel het talent er op momenten vanaf spatte, had Zlatan moeite het spelsysteem van Ajax zich eigen te maken. Hoewel zijn statistieken voor een spits niet indrukwekkend waren (48 goals in 110 duels) zag Juventus het talent en legden de Italianen in 2004 zestien miljoen euro op tafel.

[img]//uploads/lijst%20zlatan%20ibrahimovic.jpg[/img]

[b]8. Michael Laudrup – Kobe – 7.5 miljoen euro[/b]
Op verzoek van Morten Olsen zou Michael Laudrup in de zomer van 1997 een jaar af komen bouwen bij Ajax. De Deense linksbuiten werd voor een fiks bedrag overgenomen van het Japanse Kobe en zou uiteindelijk slechts één seizoen blijven. Laudrup voldeed overigens wel aan de verwachtingen en had een groot aandeel in het kampioenschap van Ajax. De toen 33-jarige Deen speelde dertig duels, maakte dertien doelpunten en gaf elf keer een assist.

[img]//uploads/lijst%20michael%20laudrup.jpg[/img]

[b]9. Luis Suárez – FC Groningen – 7.5 miljoen euro[/b]
Ondanks een verloren arbitragezaak wist Ajax Luis Suárez los te weken bij FC Groningen. De Noorderlingen vroegen minstens 9.5 miljoen euro, maar gingen uiteindelijk alsnog overstag voor een lager bedrag. De aanvaller zou met Ajax nooit kampioen worden, maar zou wel 111 doelpunten maken in 159 wedstrijden. In de winter van het seizoen 2010 – 2011 verkocht Ajax Suárez voor zo’n 27 miljoen euro aan Liverpool.

[img]//uploads/lijst%20luis%20suarez.jpg[/img]

[b]10. Darío Cvitanich – CA Banfield – 7 miljoen euro[/b]
De laatste topaankoop van Ajax werd in 2008 uit Argentinië gehaald. Darío Cvitanich maakte als spits van CA Banfield indruk als doelpuntenmaker, maar zou in Amsterdam nooit een voet aan de grond krijgen. Hoewel hij met dertien doelpunten in dertig competitieduels geen slechte cijfers liet noteren kreeg Cvitanich nooit het vertrouwen van de technische staf. Na enkele keren verhuurd te zijn geweest werd de spits in 2012 voor 1,5 miljoen euro verkocht aan het Franse OGC Nice.

[img]//uploads/lijst%20dario%20cvitanich.jpg[/img]

[i]Deze lijst is gebaseerd op de cijfers van transfermarkt.de[/i]

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie