De dag dat het grote Real Madrid niét naar Nederland kwam

Foto: De dag dat het grote Real Madrid niét naar Nederland kwam

Het grote Real Madrid zou in de zomer van 1992 een wedstrijd komen spelen in Nederland tegen Fortuna Sittard. Bernd Konings werd door die club gevraagd om alles te regelen van de Europese topclub. Voor SoccerNews blikt de nu 63-jarige Limburger voor het eerst terug op deze, uiteindelijk, Spaanse teleurstelling.

Interviews: Organisator doet voor het eerst zijn verhaal

“Ik werd in december 1991 door toenmalig manager van Fortuna Sittard Jacques Opgenoord in kennis gesteld dat Fortuna Sittard de kans had om éenmalig voor Nederland een wedstrijd te organiseren tussen Fortuna Sittard en Real Madrid.” Bernd Konings hoorde deze boodschap met gespitste oren aan. Een en ander was echter allerminst nog in kannen en kruiken, er moest op de achtergrond nog van alles geregeld worden.

“De club durfde het niet echt aan”, blikt Konings verder terug. “Iiteindelijk hebben we toen afgesproken dat Opgenoord alle contracten zou regelen. Ik heb me toen volledig voor alle te maken kosten borg gesteld. Verder ben ik die wedstrijd ook in mijn eentje gaan organiseren. De contracten moesten worden ondertekend, de affiches en tickets gemaakt, VIP-kaarten werden besteld en ook de sponsoring moest geregeld worden.”

Afspraken met Real Madrid

Het plan dat Real Madrid naar het diepe zuiden van Nederland zou moeten gaan komen, sloeg bij alles en iedereen flink aan. “Er zou ook aandacht op tv komen, alles verliep van tevoren fantastisch. De wedstrijd zou in augustus 1992 als voorbereiding op de nieuwe
competitie plaats gaan vinden.”

Zo gezegd, zo gedaan. Bij Fortuna was iedereen klaar voor het ontvangen van Real, net zoals de spelers zich in de handen wreven om de confrontatie op het veld aan te gaan. Dát zou zeker voor hen een grote belevenis gaan worden, want voetballen tegen een Spaanse topclub doe je immers niet elke dag.”

Titel verspeeld in Spanje

Maar: er kwam uiteindelijk een grote kink in de kabel. Onvoorzien, onverwacht voor velen. Dat had ermee te maken dat Real Madrid, op dat moment onder leiding van Leo Beenhakker, in de toenmalige Primera Division nog volop aan het strijden was voor het kampioenschap van Spanje.

In Sittard en omstreken vreesde men in eerste instantie nog voor niks, want dát zou wel goed gaan komen allemaal. “Tot aan de laatste wedstrijd van de competitie, toen het duel CD Tenerife – Real Madrid op 31 Mei 1992 gespeeld moest gaan worden”, verzucht Bernd Konings ruim 32 jaar later.

“De ruststand was 0-2, dus Real lag mooi op koers voor het kampioenschap. Don Leo was op dat moment de grote held. Maar in de tweede helft voltrok zich een waar voetbaldrama: CD Tenerife draaide die wedstrijd om 3-2, waardoor het kampioenschap opeens verloren ging. FC Barcelona pakte de landstitel.”

Catastrofe voor Fortuna Sittard

Een en en ander bleek voor Fortuna Sittard een grote catastrofe. Konings: “Leo Beenhakker werd namelijk ontslagen en er kwam een nieuwe trainer. Met nog twee maanden te gaan tot aan de wedstrijd in Sittard, er waren inmiddels 7.500 kaarten verkocht, kwam er plots slecht bericht vanuit de Spaanse hoofdstad: “We komen niet naar Sittard”. De nieuwe trainer wilde zijn eigen voorbereiding in elkaar zetten…”

Konings wist op dat moment niet wat hij hoorde. Maar zomaar opgeven deden zij niet. “Wij met het vliegtuig naar Madrid, naar het stadion. Daar hadden we een gesprek met toenmalig Real-voorzitter Ramón Mendoza. “We hebben zeker vijf uur met hem gepraat, maar tot een goed resultaat leidde dit niet. Mendoza zei heel vaak: “I’am very very sorry, but the new coach will not come to the Netherlands.”

Afspraak met Leo Beenhakker gold niet meer

De klap was groot voor Konings nadat hij al het voorwerk had verricht. “Mendoza zei ook nog: ‘Imad Belgium had als intermediair een deal met Leo Beenhakker, maar hij is geen trainer meetr hier in Madrid’.” Een duidelijke boodschap is. Het grote Real Madrid kwam hierdoor dus níet naar Sittard.

De latere komst van het eveneens Spaanse Sporting Gijón was niet meer dan een doekje voor het spreekwoordelijke bloeden.

Real Madrid wordt met Mbappé makkelijk kampioen in Spanje?

  • Ja
  • Nee
85+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

19:12
1+
Priske maakt ‘grote fout’: “Ik zag Bijlow ook kijken”
18:47
2+
Van Dijk droomt van CL-succes met Liverpool
18:29
71+
Priske ontvangt geweldig nieuws in aanloop naar Leverkusen-thuis
18:13
57+
Bosz komt met nieuws over Lang
17:44
48+
“Slot zorgt bij Liverpool voor grote verandering”
17:26
33+
Kraaij zag ‘ondeugend balletje’ van Boscagli
17:10
73+
Schouten stuurde een berichtje: “Een topspeler”
17:00
31+
Feyenoord GEVAARLIJK in het donker, PSV favoriet | (co)efficiënt met Aad
16:48
72+
‘Brian Priske kan niet wisselen’
16:39
115+
‘Gigantische Giménez-blunder’
16:10
108+
Van Persie choqueert buitenland met uitspraak
16:00
391+
‘Feyenoord zwaar benadeeld tegen Groningen’
15:41
248+
‘Arne Slot grijpt keihard in’
15:17
84+
‘Neymar waarschuwt Brazilianen voor Mbappé-hel’
15:12
832+
‘Antony in winter terug naar Eredivisie’
15:04
1715+
‘Priske én Te Kloese weg bij Feyenoord’
15:01
27+
Virgil van Dijk uit op eerherstel na nederlaag: ‘Onacceptabel’
14:42
69+
‘Frenkie de Jong eindelijk weer terug op de training’
14:28
103+
Voorbeschouwing Ajax – Fortuna Sittard: Waar staat Ajax?
14:28
0+
Voorspelling Ajax – Fortuna Sittard: Hongerig Ajax maakt gehakt van Fortuna
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie