De dunne toekomstlijn van Fraser bij RKC

Foto: De dunne toekomstlijn van Fraser bij RKC

Hoewel de competitie in de Eredivisie pas vier wedstrijden onder weg is, is het bij RKC in Waalwijk al behoorlijk onrustig. De positie van trainer Henk Fraser staat onder druk, mede door vertoond wangedrag van spits Michiel Kramer. Hoelang mag de oud-verdediger van onder meer Feyenoord nog op zijn post blijven zitten?

Inside: positie van Henk Fraser als hoofdtrainer bij RKC wordt steeds onzekerder

In Waalwijk breekt niet zo heel vaak de pleuris uit binnen de plaatselijke voetbalclub. Met die soort van slogan weten de Brabanders de grootste problemen heel vaak buiten de deur te houden, lijkt het in ieder geval meestal rustig achter de schermen bij de geel-blauwen.

Belangrijk om daarbij op te merken is wel dat algemeen directeur Frank van Mosselveld, één van de architecten achter het succes van RKC én oud-speler, inmiddels gekozen heeft voor een nieuw avontuur.

Vertrek van ervaring uit Waalwijk

Hij is sinds kort de nieuwe clubbaas van FC Groningen, dat na een seizoen Keuken Kampioen Divisie weer terug is gekeerd op het hoogste niveau. Met Van Mosselveld is qua bestuurlijke ervaring in ieder geval een belangrijke pion aan de knoppen in Waalwijk weggevallen.

Zijn opvolger is Willem van der Linden. Technisch directeur bij RKC is nog altijd voormalig verdediger Mo Allach, die eerder onder andere ervaring opdeed bij Vitesse en VVV uit Venlo. Het was Allach die Henk Fraser wist te verleiden om hoofdtrainer te worden bij zijn club.

Handgemeen in Utrecht

Deze oud-prof, in de voetbalwereld geliefd omdat hij zo sympathiek is qua karakter, heeft als hoofdtrainer zeker geen rimpelloze carrière tot nu toe gehad. Vooral bij FC Utrecht ging alles niet voortvarend, moest hij noodgedwongen zijn biezen pakken.

Dit omdat hij zich lijfelijk in de haren zou hebben gehangen met aanvaller Amin Younes. De top van de ambitieuze club uit de Domstad was onverbiddelijk en besloot dat er voor Fraser aldaar geen plaats meer was als hoofdtrainer.

Inmiddels bekleedt hij die functie dus in Waalwijk, waar de achterban niet zo snel mort als in andere voetbalsteden. Nu is het achter de schermen volgens insiders wel degelijk onrustig. Er klinken in ieder geval ontevreden geluiden over het functioneren van Henk Fraser.

Slotlicht Eredivisie

Dat heeft er ook mee te maken dat de competitiestart van RKC compleet desastreus is geweest. De eerste vier wedstrijden werden vrijwel kansloos verloren. Het absolute dieptepunt was de laatste verliespartij, in eigen huis tegen een duidelijk sterker AZ.

Dat had vooral te maken met het wangedrag van spits Michiel Kramer. Deze oud-Feyenoorder kreeg onlangs al een reprimande vanuit de club omdat hij zich intern niet aan de leef- omgangsregels zou hebben gehouden.

Fraser liet in het midden of hij hier ook een stem in had gehad, maar wees meer naar de leiding van RKC. Kramer zat in eerste instantie niet bij de selectie, maar voor het meest recente duel tegen de Alkmaarders dus wel.

Kwestie-Michiel Kramer

De lange aanvaller liet hierin, na zijn invalbeurt, zeker niet zijn voeten spreken maar meer zijn handjes wapperen. Eerst gaf hij een overduidelijke elleboogstoot, waarvoor hij van de zwak leidende arbiter Rob Dieperink tot verbazing van menigeen alleen maar een gele prent kreeg.

Fraser had vanaf de zijlijn op dat moment – net zoals de VAR – kunnen ingrijpen, maar deed dat niet. Hij liet Michiel Kramer binnen de witte lijnen staan. De centrumspits deelde even later tijdens een kopduel prompt wéér een tik uit, nu aan AZ’er Peer Koopmeiners.

Op aanraden van de VAR stuurde Dieperink Kramer meteen met rood van het veld. Opvallend was deels de verklaring van hoofdpersoon in kwestie voor de tv-camera: met de eerste elleboogstoot had hij een soort van “de toon willen zetten”.

Omdat zijn ploeg achterstand. Een eerlijk antwoord, maar binnen RKC klinken geluiden dat men niet op zit te wachten op dit soort uitspattingen. Kramer is door een schorsing van de tuchtcommissie van de KNVB vier wedstrijden, waarvan eentje voorwaardelijk, geschorst.

Bovendien weet men niet of Henk Fraser de losgeslagen trein nog op de rails kan terugbrengen. Het seizoen is dan wel nog lang, maar de toekomst is op zijn minst heel zorgelijk.

RKC moet snel afscheid nemen van Fraser?

  • Ja
  • Nee
306+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie