De eerste actieve gay-profvoetballer-uit-de-kast in Europa is een feit, en nu?

Foto: De eerste actieve gay-profvoetballer-uit-de-kast in Europa is een feit, en nu?

Het duurde lang voordat in Europa de eerste actieve profvoetballer uit de kast zou komen over zijn homoseksualiteit. Totdat Tsjechisch international Jakub Janktu maandag besloot om naar buiten te treden omdat hij zich, zoals de speler van Sparta Praag dat zelf noemde, niet langer wilde verbergen. De vraag is: wat er nu gaat gebeuren in de voetbalwereld?

Profvoetballers die zich wereldwijd – tijdens of na hun actieve carrière – openlijk uitspraken over hun seksuele geaardheid, waren er tot op heden niet bijster veel. De drempel om dit te doen was en is blijkbaar hoog, want alleen de naam van de Duitser Thomas Hitzlsberger schoot mij in eerste instantie te binnen. Later attendeerde een collega van mij me nog op een speler uit Australië.

Voor Janktu was maandag 13 februari 2023 kennelijk hét moment om over de spreekwoordelijke drempel heen te stappen. De leiding van het Spaanse Getafe, de club die hem dit seizoen verhuurd heeft aan de bekendste verenigingsnaam uit zijn vaderland Tsjechië, steunde hem bij zijn coming out. Net zoals zijn Praagse werkgever dat heeft gedaan.

Dát Jakub Janktu deze stap heeft gezet, valt natuurlijk alleen maar te prijzen. De grote vraag is echter wat er nú gaat gebeuren in de voetbalwereld? Zullen er meerderen gaan volgen? En hoe gaat het publiek op de tribunes reageren? Dit laatste zal mogelijk van invloed zijn op wat het antwoord op de vraag zal zijn of Janktu navolgers krijgt.

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie