De gebroeders Kalou

Soccernews

Afgelopen week verzorgde hij het enige doelpunt in de kwartfinalewedstrijd van de Champions League tussen zijn club Chelsea en het Portugese Benfica. Wij kennen hem echter vooral nog van enkele jaren geleden, toen hij op jonge leeftijd furore maakte bij Feyenoord samen met Dirk Kuijt. Salomon Kalou vormde samen met Kuijt het gevreesde duo ‘K2’ en scoorde in de weinige duels die hij in De Kuip speelde naar hartelust. In 67 duels in het eerste van Feyenoord (Kalou speelde slechts twee volledige seizoenen in het rood en wit) maakte hij maarliefst 35 doelpunten.

Dat onderscheidt Salomon Kalou van zijn broer Bonaventura Kalou, die veel langer voor de Rotterdammers voetbalde maar in totaal even veel het doel wist te vinden. Oudere broer ‘Bona’ won dan wel de UEFA Cup, maar was als rechterflankspeler een stuk minder dodelijk dan de jongere Kalou, die duidelijk meer getalenteerd is dan zijn broer. Dat Bonaventura Kalou zes seizoenen in De Kuip speelde, onderstreept echter de bijzondere band die de twee broers met Feyenoord onderhouden.

Ik volg de carrière van Salomon Kalou met bovengemiddelde belangstelling. De dartele aanvaller heeft in zijn enkele seizoenen in Nederland grote indruk op mij gemaakt, voordat hij in 2006 naar Londen is vertrokken. Het is voor mij dan ook onbegrijpelijk dat hij in Engeland geen basisplaats heeft weten te veroveren. De talenten van Kalou staan buiten kijf en als centrumaanvaller naast Drogba zou hij al jaren een toegevoegde waarde kunnen hebben. Ook met Fernando Torres zou Kalou mijns inziens een gouden koppel kunnen vormen. Helaas moet de Ivoriaan het stellen met invalbeurten bij Chelsea, al komt hij zeer regelmatig aan de bak. In zes seizoenen kwam hij al tot 150 wedstrijden voor de club van Roman Abramovich.

Bonaventura Kalou kwam tot 149 wedstrijden in dienst van Feyenoord. Met uitzondering van zijn eerste seizoen in Rotterdam was hij voortdurend basisspeler en hij maakte onderdeel uit van de laatste glorieperiode van de Havenclub. Zo won hij in 1999 de laatste landstitel met Feyenoord, terwijl hij drie jaar later ook de UEFA Cup zou winnen. Toch maakte hij maar 35 doelpunten. Kalou was een wisselvallige buitenspeler, die niet bekend stond om zijn doeltreffendheid. Toch groeide hij in die jaren uit tot een icoon van de club. In 2003, drie jaar voordat zijn broer bij Feyenoord zou vertrekken, koos hij voor het avontuur in Frankrijk. Kalou had een aflopend contract en door zijn transfer naar Auxerre kon Feyenoord nog geld aan hem verdienen. Via Paris-Saint Germain, RC Lens en Al Jazira keerde Kalou nog twee seizoenen terug in de Eredivisie. Tussen 2008 en 2010 zou hij de kleuren van sc Heerenveen verdedigen, maar tot meer dan 23 wedstrijden in het eerste elftal van de Friezen kwam hij niet.

Waar Bonaventura Kalou zijn hoogtijdagen beleefde bij Feyenoord, doet Salomon Kalou dat nu bij Chelsea. Het is te hopen dat hij volledig tot wasdom komt en op korte termijn uitgroeit tot een belangrijke kracht. Wanneer de Ivoriaan een basisplaats wordt gegund, geloof ik immers dat hij uit zal groeien tot een sensatie. En wellicht kan hij in de toekomst nog terugkeren bij Feyenoord. De bijzondere band van de broers Kalou met Feyenoord is immers overduidelijk.

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie