De Jong en Laporta zetten Barcelona op z´n kop

Foto: De Jong en Laporta zetten Barcelona op z´n kop

Volgens voorzitter Joan Laporta moet Frenkie de Jong salaris inleveren omdat zijn loon door het salarisplafond heen gaat en de club geld moet besparen. Dat terwijl Barcelona op hetzelfde moment Robert Lewandowski en Raphinha voor meer dan honderd miljoen euro overnam van Bayern en Leeds United. De sponsordeal met Spotify en de verkoop van tv-rechten zorgen voor een financiële impuls die gebruikt kan worden voor de spelersgroep. Daar is het geld van een lening bij Goldman Sachs immers niet voor bedoeld. 

FC Barcelona heeft de afgelopen weken flink wat wenkbrauwen doen fronsen. Het is meer dan bekend dat de Catalaanse grootmacht met een miljardenschuld kampt. De toekomst van de club stond zelfs op het spel. Sterspelers leverden miljoenen euro’s aan salaris in, er werd flink bezuinigd binnen de club en grote namen zoals Lionel Messi konden wegens de financiële regels van La Liga niet meer geregistreerd worden. Inmiddels lijken de tijden verandert in het Camp Nou-stadion. De club haalde de afgelopen weken niet alleen de transfervrije spelers zoals Andreas Christensen (Chelsea) en Franck Kessié (AC Milan) naar de club haalde. Na de transfers van Robert Lewandowski (FC Bayern München) en Raphinha (Leeds United) stegen de transferuitgaves boven de honderd miljoen euro en daar komt de overgang van Jules Koundé (Sevilla) naar alle waarschijnlijkheid nog bij. 

FC Barcelona

We zien FC Barcelona altijd als een voetbalclub, terwijl de club het al zegt: het is méér dan een voetbalclub. Achter die vereniging gaat een bedrijf met een omzet van honderden miljoenen euro’s – eerder richting de miljard dan vijfhonderd miljoen euro. De club heeft enorm veel bezittingen die elk een onderdeel zijn van de jaarlijkse omzet van de club. Merchandising, de media-afdeling van de club, uitzendrechten, kaartverkoop, sponsordeals zoals met Spotify: het zijn allemaal zaken die ervoor zorgen dat Barcelona zo veel mogelijk voetbal-gerelateerde inkomsten heeft, die weer belangrijk zijn voor de Financial Fair Play van de UEFA en La Liga. Dat Laporta bij zijn aanstelling de uitgaves van het salarishuis van zo’n zeshonderd miljoen euro naar twee honderd miljoen euro bracht, leverde al vierhonderd miljoen euro aan kostenbesparingen op. Dat is nog (lang) niet genoeg om de volledige schuld mee af te betalen.

Daardoor verkocht Barcelona de afgelopen periode verschillende bezittingen van de club. De club verkocht 25% van de TV-rechten voor de komende 25 jaar aan investeringsmaatschappij Sixth Street. Die verkoop bracht zo’n 500 miljoen euro in het laatje. Dat bedrag is lager dan het originele bedrag, maar omdat de club per direct honderden miljoenen ervoor overgemaakt kreeg, besloot Laporta alsnog zijn handtekening onder die deal te zetten. In het verlengde van de verkoop van een deel van de uitzendrechten moet ook de helft van de media-afdeling van de club worden verkocht aan een investeringsmaatschappij. Daar wordt ook nog honderd tot tweehonderd miljoen euro mee opgehaald, zo is de verwachting. 

Daar zijn flink wat spelers voor te halen. Dat lijkt FC Barcelona ook te doen: Robert Lewandowski (43 miljoen euro), Raphinha (58 miljoen euro) en vorige winter ook Ferran Torres (55 miljoen euro) werden voor tientallen miljoenen aangekocht. 

Joan Laporta

Maar hoe zit het dan met die schuld? FC Barcelona maakte al bekend dat er een nieuwe deal gesloten is met Goldman Sachs voor een ‘schuldfinancierplan‘. Dit bedrag kan oplopen tot 525 miljoen euro en heeft één belangrijke voorwaarde: het mag niet geïnvesteerd worden in de spelersgroep, maar moet naar de herstructurering van de club gaan. Daardoor heeft Laporta twee nieuwe inkomstenbronnen aangesproken om de selectie te kunnen versterken (verkoop van bezittingen/rechten FC Barcelona) en heet de voorzitter de continuïteit van de club op hetzelfde moment gegarandeerd door een nieuwe lening, dat de club in 15 jaar moet terugbetalen met een rente van 3%. 


Met andere woorden: nadat Laporta in een jaar de schuldenlast van FC Barcelona met honderden miljoen naar beneden bracht (door alle kostenbesparingen en herstructureringen binnen de organisatie) vult hij deze weer aan om het geld van de sponsordeals en verkoop van rechten nú al te kunnen investeren in plaats van een jaar of drie te wachten totdat de financiële situatie helemaal gezond is. 

Dat is risicovol, maar Laporta heeft geen andere keuze: Barcelona is méér dan een club. Het is een miljoenenbedrijf. 

Op het moment dat de club niet in de Champions League voetbalt, is de club minder populair en heeft de club minder voetbal gerelateerde inkomsten, die weer nodig zijn voor investeringen in de spelersgroep. Dat de club op termijn minder TV-inkomsten en mogelijk ook inkomsten uit de media-afdeling mist, zorgt er echter óók voor dat de totale omzet van de club de komende jaren naar beneden gaat, waardoor Laporta op korte termijn sportieve successen nodig heeft om in eerste instantie de nieuwe financiële huishouding te laten draaien en de (nieuwe) schulden af te lossen. 

Frenkie de Jong

Dat er een maximumsalaris van twintig miljoen euro bruto is ingesteld bij Barcelona en De Jong zo’n dertig miljoen euro bruto per jaar binnenhaalt, is nu nog geen probleem voor de Catalanen. Sterker nog: met alle extra miljoenen die er binnen zijn gekomen de afgelopen maanden, de mogelijke verkopen van meer bezittingen/rechten en sponsordeals zoals met Spotify zorgen ervoor dat er op termijn ook niet echt een probleem hoeft te zijn met het salaris van De Jong – Messi en Luis Suarez verdienden in het verleden nóg meer. Er is echter één fundamenteel verschil tussen de sterspelers van weleer en de situatie van Frenkie anno 2022: Messi en Suárez waren ook sleutelspelers in het team en De Jong blonk de afgelopen drie jaar vooral uit bij het Nederlands elftal. 


De Jong is te frivool en creatief om in de sobere rol van Sergio Busquets te spelen en niet snel en lichtvoetig genoeg om op het centrale middenveld te kunnen voetballen zoals spelers als Pedri en Gavi kunnen. Dat de Nederlander vanuit het hart van de defensie kan zorgen voor de passes die Xavi in het verleden zelf gaf, is het laatste straaltje hoop voor de Nederlandse middenvelder op een basisplek in het team van de Spaanse trainer. Dat De Jong dan nóg minder in zijn favoriete spel komt – of hij moet als een soort inschuivende centrale verdediger gaan spelen omdat Busquets de poort gesloten houdt – is volgens trainer Xavi géén signaal naar de kansen voor de Nederlander dit seizoen. De aanwezigheid van De Jong is daardoor sportief en financieel eigenlijk een probleem voor Barcelona. 

Dat probleem kan veel groter worden door… Barcelona’s handelen op de zomerse transfermarkt. Het spelersbudget wordt volgens de financiële spelregels van de UEFA en La Liga op de voetbal-omzet van Barcelona berekend. Deze omzet is door corona, de verkoop van bezittingen en televisierechten en tegenvallende prestaties van de afgelopen seizoenen extra gevoelig voor nieuwe sportieve tegenvallers. De druk op Xavi en zijn team zal daardoor groter dan groots zijn dit seizoen. Daarom heeft Xavi alléén spelers nodig die in zijn voetbalfilosofie passen en is er geen plek voor De Jong, die in drie jaar Barcelona nog niet de droomspeler is gebleken voor zijn droomclub. Dat Barcelona daardoor het risico loopt dat het een speler met het salaris van De Jong door de financiële regels niet kan inschrijven voor La Liga, is echter niet alleen voor de financiële toekomst van FC Barcelona zeer nadelig. Datzelfde kun je zeggen over de sportieve ontwikkeling van Frenkie de Jong, die iets te veel van het spelletje lijkt te houden om zich tot 2026 te schikken in een Winston Bogarde-rol bij Chelsea.

TIP: Wint FC Barcelona van Juventus? De odd is 1.75x!

Wordt Frenkie de Bogarde van Barcelona?

  • Ik zou het doen
  • Ik zou naar Manchester United gaan
  • Ik zou naar Chelsea gaan
  • Ik zou naar andere club gaan
1653+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie