Stuntclub Fortuna dankt keizer voor bliksemstart

Foto: Stuntclub Fortuna dankt keizer voor bliksemstart

PSV is niet geheel onverwacht ongeslagen koploper in de Eredivisie. Maar dat Fortuna Sittard dat op dit moment ook is, dat mag gerust een stuntje genoemd worden. De Limburgse club handhaafde zich afgelopen seizoen ook al heel knap bijtijds op het hoogste niveau. Wie is de topman op de achtergrond die beulenwerk verricht, mét succes?

Inside: clubman Ivo Pfennings zet Fortuna Sittard als directeur op het goede spoor

Ivo Pfennings mag met recht een kind van de club genoemd worden. Omdat verschillende illustere familieleden sowieso verknocht waren of nog zijn aan Fortuna Sittard. Zijn opa Lambert speelde namelijk voor Fortuna’s voorganger Sittardia, terwijl vaderlief Huub jarenlang een heel belangrijke pion was bij de roemruchte geel-groene club.

Ivo Pfennings zelf schopte het in verleden ook tot het eerste elftal, tientallen wedstrijden speelde hij in de hoofdmacht van de club die in hele vroegere tijden zelfs deelnam aan de Europa Cup en de bekerfinale haalde. De rechtsback speelde daarna nog voor topamateurclub SV Meerssen en liet zich zo nu en dan op de tribune bij ‘zijn’ Fortuna zien.

Terugkeer op het pluche

Medio 2018 keerde hij echter verrassend genoeg terug bij die club, maar dan nu op het spreekwoordelijke pluche. Pfennings ging aan de slag als grote clubbaas, algemeen directeur. Zes jaar geleden werd hem, vooral door de Turkse voorzitter Isitan Gün, gevraagd om op de burelen orde op zaken te gaan stellen en mede te gaan bouwen aan een ‘nieuw’ Fortuna.

De Sittardenaren waren op dat moment nog actief in de Keuken Kampioen Divisie (KKD) en wisten enige tijd geleden de stap terug naar de Eredivisie te zetten. De Markt in de Limburgse plaats stond bomvol met dolgelukkige supporters, die op dat moment nog niet wisten dat Fortuna ook in het huidige seizoen 2024-2025 nog altijd actief zouden zijn op het hoogste voetbalniveau.

Algemeen directeur Fortuna Sittard, Ivo Pfennings.

Fundament van Fortuna

Ondanks tussendoor wat kleine stormpjes, als er geen salarissen konden worden betaald of een trainer op straat moest worden gezet, is er een sterk fundament neergezet waar Fortuna op voort kan borduren. Tegenwoordig is Ivo Pfennings de keizer die over zijn spreekwoordelijke rijk waakt, door immers keihard te werken overigens.

De man die binnen de club aan de spreekwoordelijke touwtjes trekt, op de achtergrond vaker overleggend met de Turk Gün. Laatstgenoemde mag zeker ook niet vergeten worden, want door zijn komst in het verleden kon het zieltogende Fortuna Sittard ternauwernood van de ondergang worden gered.

Topman Pfennings weet zijn sportieve werkgever overigens naar buiten toe immer goed te presenteren, is – gelukkig voor hem en club – zeker niet op zijn mondje gevallen. Daarnaast weet hij uit eigen ervaring in het verleden als speler wat de Sittardse fans vooral vragen op het veld: niet lullen, maar poetsen. Anders gezegd: hard werken voor elk punt.

Pfennings haalt Danny Buijs naar Sittard

Belangrijk op technisch vlak rondom de selectie is overigens ook hoofdtrainer Danny Buijs die sinds zijn komst vorig seizoen met recht de onderkoning van Fortuna Sittard genoemd mag worden. Een stap waar directiebaas Ivo Pfennings overigens ook – mede – voor verantwoordelijk is geweest.

De Fortunezen wisten zich de voorbije seizoenen heel knap te handhaven in de Eredivisie, met zeker niet een al te hoog spelersbudget. Onder oud-Feyenoorder Buijs gebeurde dit ook het afgelopen jaar, waardoor Fortuna ook begin dit seizoen weer aan de start mocht staan voor een hoofdstuk Nederlandse Eredivisie.

Sterke competitiestart Fortuna Sittard

De Zuid-Limburgse formatie raakte tijdens de nog lopende transferperiode een aantal spelers kwijt, terwijl eerder al topscorer Kaj Sierhuis een ernstige knieblessure opliep waarvoor hij nog altijd revalideert. Fortuna wist wel wat nieuwe, relatief onbekende spelers aan te trekken, maar het welbekende goede gevoel voor de competitiestart was er nog niet helemaal.

Maar dát bleek niet helemaal op zijn plaats, want Fortuna Sittard verraste vriend en vijand door Go Ahead Eagles in eigen huis met 0-2 te kloppen. Een ongetwijfeld trotse Pfennings op de tribune zag het, terwijl er op een veld een klein feestje werd gevierd. Het tweede competitieduel kwam Almere City FC op bezoek.

De formatie van Buijs en zijn rechterhand Adri Poldevaart blaakte logischerwijs van het zelfvertrouwen en rolde ook deze opponent enigszins verrassend maar meer dan terecht ook op: 3-0. Waardoor Fortuna op dit moment stunt en zich zelfs één van de koplopers in de Eredivisie mag noemen.

De club leeft weer als nooit tevoren, ziet men ook intern bij de Zuid-Limburgers. Elke thuiswedstrijden komen er duizenden supporters naar het stadion, en ook uitduels worden door de fans goed bezocht. Pfennings is op de achtergrond een belangrijke regelneef, een stabiele factor die de club waar hij zelfs profvoetballer werd een mooie toekomst heeft gegeven. Als een soort van keizer.

Fortuna gaat zich plaatsen voor play-offs om Europees voetbal?

  • Overdreven
  • Kans is groot
428+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

18:49
6+
Voorbeschouwing FC Groningen – Feyenoord: Wat kan Feyenoord na periode van rust?
18:40
13+
‘Frenkie de Jong krijgt ultimatum’
18:31
40+
‘Xavi Simons volgend jaar bij nachtmerrieclub’
18:22
229+
‘Memphis krijgt na één dag al bizar nieuws’
18:00
31+
‘Koeman schrijft Oranje-international af’
17:58
22+
Reijnders maakt zich populair in Argentinië met bijzonder shirt
17:47
142+
‘Redder van Ajax is bekend’
17:12
217+
‘Idioot verpest Eredivisie-seizoen Ajax’
17:00
98+
Ajax smacht naar kwaliteiten van supertalent Faberski
16:53
12+
Volgende WK’s zijn óók te zien bij de NOS
15:47
67+
‘Alexander-Arnold kan hattrick scoren als Arne Slot dit doet’
15:23
38+
Ex-PSV’er strijkt neer bij laagvlieger in La Liga
15:04
114+
Racistische Tottenham Hotspur-middenvelder aangeklaagd door Engelse bond
14:45
9+
Huwelijk tussen Mikel Arteta en Arsenal mag nog langer duren
14:29
66+
Donny van de Beek over Manchester United verleden: ‘Goede dingen geleerd’
14:00
156+
Koning Kuijt ziet in verte al uitgang
13:53
37+
Gavi traint na bijna een jaar weer mee bij FC Barcelona
13:01
34+
Clubloze Joshua Brenet verkast naar de zandbak
12:00
421+
Onhandig handelend Ajax zet Godts onder druk
11:44
295+
Veel vraagtekens bij PSV: ‘Gemankeerde voorbereiding, geen wedstrijdritme’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie