De keizer van Het Kasteel zit op de tribune

Foto: De keizer van Het Kasteel zit op de tribune

Sparta krijgt dit seizoen, naast een stadsgenoot met de hoofdletter F die binnen afzienbare tijd op zeer knappe wijze de titel gaat pakken, terecht alle credits voor het vertoonde spel en bijbehorende prestaties. De architect van deze selectie zit echter op de tribune: technisch directeur Gerard Nijkamp, de ongekroonde keizer van Het Kasteel.

Begin jaren negentig rondde de in Slagharen geboren Nijkamp zijn CIOS-opleiding met succes af. Via de amateurvoetbalwereld, waar hij gestaag aan de weg timmerde, viel hij op bij de leiding van het toenmalige FC Zwolle, tegenwoordig weer omgedoopt tot PEC. Eerst ging de inmiddels vijftiger hier als hoofd jeugdopleiding en trainer van O19 team aan de slag.

Vakmanschap

Vanaf 1999 voegde FC Zwolle Nijkamp als assistent-trainer toe aan de eerste selectie. Acht jaar later verkaste hij naar oliestaatje Qatar om daar technische baas te worden bij Al Ahli en later bij Al Rayyan. Dit verruimde zijn kennis en expertise. Gerard Nijkamp bleek over vakmanschap te beschikken, hadden ze toen ook al ruimschoots ontdekt bij de KNVB.

Voor ‘Zeist’ vervult hij meerdere functies. De allergrootste successen behaalde hij echter als TD bij oude liefde Zwolle. Hier keerde hij in 2012 terug, waarna KNVB Beker én de Johan Cruijff Schaal werden gewonnen. Bijzonder knappe prestaties, terwijl Nijkamp hier een belangrijke rol in had gespeeld. Als technisch vernuft, de uitzetter van de grote lijnen. Op de achtergrond.

Hij had immers de door de wol geverfde Ron Jans als trainer aangesteld. Later zou het duo nog even samenwerken bij het Amerikaanse FC Cincinnati, maar dit avontuur eindigde meer in een sof dan in een onvergetelijke – in positieve zin dan – ervaring. Gerard Nijkamp pakte uiteindelijk het vliegtuig terug naar Nederland.

Hoewel zelf nooit een groot voetballer geweest op topniveau, bleek men alhier zijn naam zeker nog niet te zijn vergeten. Op 17 december 2021 streek Nijkamp neer in Rotterdam, bij traditieclub Sp-ar-ta. Hier begon hij met zijn gedegen kijk op voetbal te boetseren aan een kundige technische staf en bijbehorende selectie.

Henk Fraser stond op dat moment nog voor de groep, maar vertrok in april vorig jaar plotsklaps. Nijkamp had Maurice Steijn al voor het seizoen daarna vastgelegd, maar die besloot om per direct in te stappen. Dit bleek een gouden greep van de TD van Het Kasteel, want sindsdien gaat het crescendo met de Rotterdammers.

Schouderklopjes

Maurice Steijn krijgt alle schouderklopjes logischerwijs omdat hij naar buiten toe ‘het gezicht’ is van Sparta. En terecht ook, want zijn ploeg laat vaak frivool spel zien wat ook nog een flinke bulk aan punten heeft opgeleverd. Vele jaren nadat dit al eens eerder gebeurde, zou het zomaar kunnen dat Sparta weer eens in het Europese voetbal terecht gaat komen.

Op de tribune zit Gerard Nijkamp dan nog altijd, want hij verlengde onlangs zijn contract. Zonder poespas en branie verder werken aan een club die hoge ogen aan het gooien is. De ongekroonde keizer van Het Kasteel die zijn kunsten al meerdere malen vertoond heeft: wanneer hengelt een topclub hem eens binnen? Bij Ajax zoekt men zeker nog een technische baas.

Gaat Sparta Europa in?

  • Ja
  • Nee
105+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie