De man die PSV (meer) richting Europese top moet stuwen

Foto: De man die PSV (meer) richting Europese top moet stuwen

Hij legde – mede – het fundament waardoor Feyenoord afgelopen seizoen kampioen werd, maar vertrok al eerder uit Rotterdam: Frank Arnesen is nu teruggekeerd op de plek waar hij ook op het veld furore maakte. Als technisch commissaris kan hij met al zijn ervaring juist dát zetje geven dat PSV op Europees vlak nodig heeft.

Met aanstelling van Frank Arnesen als commissaris voetbalzaken kan Eindhovense club belangrijke stapjes gaan zetten

Over de flanken. Maar ook als aanvallende middenvelder en centrumspits met zijn begenadigde rechtervoet. In de 64 wedstrijden die Arnesen voor PSV in het verleden speelde, wist hij elf keer het net te laten bollen. De geboren Deen speelde in Nederland overigens eveneens honderden wedstrijden voor rivaal Ajax, waarin hij dik zeventig keer tot scoren kwam.

De voormalig international was een heel belangrijke kracht in het team van zowel de Eindhovenaren alsook in Amsterdam, in de jaren tachtig om precies te zijn. Omdat hij ook vaker kampte met blessures, zat hij ook nog weleens noodgedwongen op de tribune en beëindigde uiteindelijk zijn mooie carrière als voetballer.

Rentenieren

Frank Arnesen besloot echter niet om zomaar wat te gaan rentenieren, maar ging aan de slag in verschillende technische functies in de voetbalwereld. Begin jaren negentig was zijn start als sportief directeur bij het Deense Odense, maar al gauw volgde er een lokroep vanuit het Brabantse land.

De sympathieke ex-prof liet zich verleiden tot een terugkeer bij PSV. Arnesen werd op De Herdgang eerst assistent-trainer en daarna technische baas. Vele jarenlang vervulde hij met succes die functie, tot medio 2004 een overstap naar andere Europese clubs lonkte. De Deen, die inmiddels een aardig woordje Nederlands sprak, verkaste naar het grote(re) Tottenham Hotspur.

Chelsea

Een club waar financieel meer mogelijk was en die tevens in een Europese topcompetitie als de Premier League speelde. Een mooie uitdaging voor Arnesen, die daarmee nóg meer ervaring opdeed. Als vrij snel daarna kwam er bij hem een telefoontje binnen vanuit een ándere club in voetbalstad Londen: Chelsea.

De oud-Ajacied twijfelde niet al te lang en besloot te verkassen. En kreeg hij vanaf medio 2005 een uitgebreid inkijkje in de voetbaltechnische keuken. Om te beginnen werd hij aldaar aangesteld als coördinator jeugdopleiding, waarna hij achtereenvolgens de functies van hoofdscout, bestuurslid en sportief directeur vervulde.

Frank Arnesen groeide hierdoor naar het zijn van een bekende naam in de top van het Europese voetbal, met een heel groot netwerk. Als technisch hoofdverantwoordelijke om precies te zijn. Het was dan ook geen toeval dat een ándere mogendheid als voetbalclub, het Duitse Hamburger SV, hem in het voorjaar van 2011 binnen hengelde.

De Deen moest bij dit HSV meer structuur in het voetbaltechnische beleid aanbrengen en zorgen voor goede spelers. Na dit verblijf in de havenstad, volgden uitstapjes naar het Griekse PAOK Saloniki en Metalist Kharkiv in de Oekraïne. In 2017 volgde wederom, weliswaar niet al te lang, een wederzien met oude liefde PSV als lid van de raad van commissarissen.

Maar Arnesen wilde klaarblijkelijk op dat moment nog niet alleen maar een controlerende functie bekleden en dus meer met de spreekwoordelijke in de klei staan, dus koos hij ervoor om td te worden bij het roemruchte RSC Anderlecht in België. Een logische keuze, die ook maar weer eens duidelijk maakte dat clubs hem graag wilden hebben als technische man.

Arne Slot

Zo dacht men in Rotterdam kennelijk ook, want vanaf 1 januari 2020 ging Arnesen op voetbalgebied de lijnen uitzetten in De Kuip. Daar liet de voormalig international (ook weer) zien kennis van zaken te hebben. Hij zette de organisatiestructuur opnieuw op en haalde, als een dief in de nacht, Arne Slot binnen als nieuwe hoofdtrainer.

Vooral dat laatste bleek al snel, en nog steeds, een meesterzet van de Deen te zijn geweest. Feyenoord ging steeds beter voetballen en wist hierdoor ook wederom een aardig woordje te kunnen meespreken. Een vervelende kwetsuur zorgde er echter voor dat Arnesen zijn missie in Rotterdam uiteindelijk niet naar voldoening kon afmaken.

De veelal in Spanje wonende Deen (67) met inmiddels een beetje Nederlands bloed, liet het voetbal heel even achter zich. Maar prompt is hij nu, dik een jaar later, weer terug op het spreekwoordelijke pluche. Bij PSV dus. Als commissaris voetbalzaken. En dat is een hele slimme zet van de Eindhovense kampioenskandidaat.

Hans van Breukelen

Arnesen is in Eindhoven de opvolger van Hans van Breukelen. De ex-doelman en voormalig Europees kampioen met Oranje wordt door zijn oud-teamgenoten geroemd om zijn sympathieke karakter, maar beschikt natuurlijk niet over de grote bak aan ervaring die de nieuwe Deen op zijn post heeft.

Frank Arnesen weet immers wat er gevraagd wordt op Europees topniveau én heeft heel goede contacten bij topclubs in bijvoorbeeld Engeland om eventueel spelers te kunnen huren of jonge talenten te kunnen overnemen. PSV kan in ieder geval overall, dat geldt ook voor algemeen directeur Marcel Brands, van de voormalig aanvaller kunnen gaan profiteren.

Dat heeft men in Eindhoven heel goed gezien. In Brabant lijkt namelijk sprake te zijn van een succesformule met mannen als Peter Bosz en Earnest Stewart aan roer, getuige de prestaties in de Eredivisie. Alleen in de Champions League loopt het zeker nog niet zo lekker. Juist in die wereld weet Frank Arnesen wel van wanten.

PSV kan met Frank Arnesen grote stappen gaan maken

  • Eens
  • Oneens
220+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie