De miljoenenkuil van Fortuna Sittard

Foto: De miljoenenkuil van Fortuna Sittard

Eredivisionist Fortuna Sittard heeft afgelopen seizoen een megaverlies geleden van 7,5 miljoen euro. De Limburgse club verkeert in behoorlijke financiële problemen, al denkt de top dat het voortbestaan niet in het gedrang komt.

Inside: Limburgse Eredivisionist kampt met megaverlies

Het tekort steeg met 6,2 miljoen euro in vergelijking met het jaar daarvoor. Daarbij is het negatief eigen vermogen van Fortuna fors verdubbeld, van maar liefst 7,3 naar bijna 15 miljoen euro. Intern weten ze bij de club zeker wat de belangrijkste redenen zijn voor het grote verlies: de investeringen in de selectie van de Eredivisieclub hebben hier zeker voor gezorgd.

Dure voetbalvrouwen

Andere belangrijke reden is dat Fortuna Sittard vorig seizoen startte met de vrouwentak die – overigens succesvol – uitkomt op het hoogste niveau. Volgens ingewijden is het bijvoorbeeld Belgisch international en tevens sterspeelster in de frontlinie Tessa Wullaert die een behoorlijk salaris opstrijkt in het diepe zuiden van Nederland.

Opvallend is dat SoccerNews enige tijd geleden vragen aan Fortuna-baas Ivo Pfennings voorlegde over geluiden dat zijn club in financieel zwaar weer verkeerde. De directeur en tevens oud-speler van Fortuna gaf toe dat er weliswaar sprake was van ‘een verlies’, maar dat er verder qua geld niks aan de hand was. Pfennings repte toentertijd met geen woord over een miljoenenverlies.

Boem boem Burak

Terug naar het inkijkje in de financiele handel en wandel van Fortuna, waardoor een en ander kon gebeuren: aandeelhouder Principion stond een kleine twee jaar geleden garant voor de forse investeringen die werden gedaan in de selectie, zoals de komst van voormalig Turks international Burak Yilmaz.

En is er nog een belastingschuld van de Sittardenaren bij de fiscus van vijf miljoen euro. Dit is een direct gevolg van uitstel van betaling tijdens de coronaperiode. Fortuna heeft hierover afspraken gemaakt met de Belastingdienst. Ja, de Limburgers verkeren in zwaar weer en worstelen in een miljoenenkuil.

Maar het voortbestaan is niet in gevaar, stelt de leiding van de club. Ook kunnen (nog) aan alle betalingsverplichtingen – waaronder de salarissen van spelers, technische staf en de rest van het personeel – worden voldaan. Opsteker voor de Limburgse club is de verkoop onlangs van de Kroatische doelman Ivor Pandur aan het Engelse Hull City en Tijjani Noslin aan Hellas Verona. Transfers die miljoenen opleverden.

Transferinkomsten

Twee transfers die in ieder geval aan de inkomstenkant dit jaar voor wat meer lucht zullen zorgen. De Autoriteit Financiële Markten kondigde overigens in februari een onderzoek aan naar bovengenoemde Principion, de holding van de Azerion-bazen Atilla Aytekin en Umut Akpinar.

Het duo wilde een meerderheid van de aandelen in Fortuna Sittard, maar die op handen zijnde deal is inmiddels afgeblazen. Qua punten weten de Limburgers er tot nu toe aardig wat bij elkaar te sprokkelen. De afstand tot de degradatieplekken is, vooralsnog in ieder geval, nog voldoende. Dus sportief ziet het er beter uit dan financieel.

Fortuna gaat het redden in de Eredivisie?

  • Ja
  • Nee
372+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

22:29
2+
Pastoor ziet grote PSV-dissonant: ‘Dat kan niet’
21:53
54+
Eén PSV’er maakt indruk: ‘Waarom zit hij nog bij PSV?’
21:39
0+
‘Potentiële vervanger Van Dijk op radar Liverpool’
21:15
176+
‘Ziggo verliest Champions League-rechten’
21:10
35+
Priske komt met blessure-update: ‘Hij gaat weer meetrainen’
20:43
16+
Ontketende Reijnders helpt AC Milan aan broodnodige CL-zege
20:25
35+
Terugkeer in basiself voor Ajacied? ‘Denk het wel, ja’
20:10
60+
Fans eisen ontslag voor Ziggo-commentator: ‘Hoort in een inrichting’
19:49
37+
Bosz start met geïmproviseerd middenveld aan duel met Paris Saint-Germain
19:40
9+
Zorgen om PSV-middenveld? ‘Hij vulde dat niet goed in…’
19:39
11+
Voorbeschouwing Tottenham Hotspur – AZ: In Londen gaat AZ vol voor een verrassing
19:30
742+
‘Ajax neemt Antony-besluit’
19:15
31+
Geertruida over aanstaand weerzien met Slot: ‘Heb hem nog niet gesproken’
19:13
0+
SoccerNews Enquête: jouw mening is goud waard!
18:50
90+
Op welke zender kijk je Paris Saint-Germain – PSV?
18:49
37+
Cillessen krijgt lof in Spanje: “Schitterende prestatie”
18:29
22+
Guardiola legt uit waarom De Bruyne wel traint maar niet speelt bij City
18:09
51+
‘Enorme meevaller PSG richting PSV-duel’
17:50
54+
Dé ploeg in vorm wordt nog altijd gezien als outsider: “We worden niet eens genoemd”
17:30
27+
Raphinha laat zich fel uit over ‘respectloze’ hype rondom Williams en Barcelona
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie